Имате новина или сигнал? Изпратете ни я на имейл: [email protected]

Патриарх Даниил уредил брат си за шеф на църковна фирма

Трябва да прочетете

Новият български патриарх Даниил (Атанас Трендафилов Николов е светското му име, б.ред.) е описван като изключително скромен, отдаден на бога, смирен аскет, чиито молитви вършат чудеса, но явно и на него нищо човешко не му е чуждо, четем в „Уикенд”. Особено, когато с това може да помогне на свои роднини да заемат благи постове. В случая, благодарение на уж омразната на всички шуробаджанащина, по-големият брат на Даниил – Петър Николов, е назначен за управител на фирма „Непар”, чийто собственик е Неврокопската митрополия.

Срещу фирмата още от създаването и през 2007 г. има множество обвинения от миряни и редови свещеници, че е удобна вратичка за източване на църковното имущество. Като пример за прахосничество е давана сделката за тризвездния хотел „Неврокоп”, намиращ се в центъра на Гоце Делчев. За комплекса църковната фирма плаща 1,3 млн. евро, след като всички други кандидати, сред които и успешни бизнесмени, се отказват заради прекалено високата цена.

Още при регистрацията на фирма „Непар” се налага традицията за шефове да се избират все роднини на висшите духовници. Пръв управител става чичото на тогавашния епископ Серафим Мелнишки, който е викарий на Неврокопския митрополит Натанаил. След кончината на дядо владика и избора за негов наследник на епископ Серафим, шеф на църковната фирма става брата на неговия любимец и доскорошен викарий епископ Даниил. Докато тече смяната на управителите, бъдещият патриарх вече е напуснал Гоце Делчев и катери църковната стълбица. Запазва обаче влиянието си в Неврокопската епархия. Миряни разказват, че след негова дискретна молба е намерена работа на брат му. Какво от това, че Петър няма никакъв опит в бизнеса?! Баткото на висшия духовник набързо е повикан от родния Смолян и поема църковния алъш-вериш.

Миряни разказват, че Неврокопския митрополит Серафим и до ден днешен държи изключително много на своя любимец Даниил. Владиката не си и помисля да уволни батко му Петър, макар поводи да не липсват. За последните няколко години ръководената от него църковна фирма „Непар” е натрупала над 2,3 млн. лева загуби. Само от управлението на един малък хотел.

Това далеч не е единствения знак за близостта между двамата висши духовници. Църковни дейци разказват, че при оспорвания балотаж, Даниил Видински е избран за патриарх благодарение гласовете на делегатите от лагера на Неврокопския митрополит Серафим.

Предстои да видим дали и каква ще бъде отплатата за оказаната помощ. Все пак, Българската православна църква притежава имущество за милиарди левове, което има нужда от съответните управители.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини