Имате новина или сигнал? Изпратете ни я на имейл: [email protected]

Разследват за рекет бившия шеф на държавния резерв Станимир Пеев, спечелил 100 млн. от охрана

Трябва да прочетете

Дългогодишният шеф на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси” Станимир Пеев е на мушката на прокуратурата заради сигнали за рекет и изнудване, научи единствено Narod.bg от източник в Темида.

Според подадената до държавните обвинители информация до момента Станимир Пеев е инкасирал близо 100 милиона лева печалба през своята охранителна фирма „Мултифорс А.С.” с методи, които са описани в Наказателния кодекс.

Прокуратурата работи по следа, че Станимир Димитров Пеев уреждал големи обществени поръчки за охрана на конкурентни фирми, но срещу сериозен процент. Без „порцията“ пък конкурентите нямало шанс да се докопат до никаква обществена поръчка.

Причината синът на милиционера от школата в Симеоново Димитър Пеев да се изживява като Дон Корлеоне се крие в мощния политически чадър, който го опази на върха в държавния резерв цели 12 години – от 2009 до 2021, отсече източникът на Narod.bg.

Ето малко фактология за охранителния бизнес на Станимир Пеев:

На 11 май 2021-а, в последния ден на кабинета, Министерството на транспорта получава оферта от фирма „Мултифорс А.С.” за продължаване на договор за физическа охрана на сградите на ведомството срещу 850 000 лв. Процедурата е с договаряне без публичен търг, тъй като „Мултифорс А.С.” вече има договор с ведомството. Няма пречки контрактът да бъде подновен и от новоназначения тогава служебен министър Георги Тодоров, тъй като има становище за съвместимост на процедурата по ЗОП.

Реклама

Този договор е един от многото, които „Мултифорс А.С.” има с държавни институции. Месец по-рано, на 8 април 2021-а, Агенцията по заетостта определя единствения кандидат „Мултифорс А.С.” за победител в търг за охрана за 3 милиона лева.

Сред клиентите на фирмата през годините са Министерство на икономиката, Министерство на отбраната, Министерство на земеделието и храните, Министерство на отбраната, Агенцията по заетостта, Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“, Областна управа София-област, НЕК, „Булгартрансгаз”, Свободна зона „Божурище”, „Топлофикация” София, Националния военноисторически музей, УНСС и т.н.и т.н. Става дума за договори за над 82 милиона лева до 2020 г., а оттогава са сключени и нови, като сумата набъбва до 100 000 000 лева.

Този афинитет на държавните институции към една определена фирма намира обяснение във факта, че неин действителен собственик е не друг, а именно бившият шеф на Държавния резерв Станимир Пеев.

Разследваният от прокуратурата бивш кмет на софийския район „Панчарево” оглави Държавния резерв през август 2009 г. През май 2013 г. бе отстранен по време на правителството на Пламен Орешарски, но след това отново се върна на поста през ноември 2014 г. и бе изчегъртан чак през ноември 2021-а.

Спечелилата десетки милиони на държавен гръб охранителна фирма „Мултифорс А.С.” ЕООД се управлява от Магдалена Емилова Пеева – съпругата на Станимир Пеев.

Супер успешното семейно дружество е регистрирано в район „Искър”, ул. „Обиколна”, бл. 310А, вх. Б, ет. 1.

Очаквайте скандални факти за работата на „Мултифорс А.С.” ЕООД и ползващия политически чадър Станимир Пеев само в Narod.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини