Имате новина или сигнал? Изпратете ни я на имейл: [email protected]

Диверсия с умишлени пожари или просто случайност?

Трябва да прочетете

От един месец България гори. Унищожени са стотици хиляди декари гори и земи. Горят къщи и села, човешки съдби. Пожари и взривове в складове и оръжейни предприятия взеха човешки жертви. Каква е обаче причината?
Руски диверсифиционни групи правят палежи не само на критична инфраструктура, но и в заводи. Твърди се, че такава е запалила пожара във фабриката за найлон в пловдивското село Царацово и че се готви подобен мащабен пожар във фабрика за хартия в съолицата и на други места в страната. Целта е да всяват страх сред населението, научи Истината днес.

Много съвпадения пораждат умисъл за пожара край село Воден.
Застрашените газова станция „Странджа“ и газовата инфраструктура с Турция.

Виждаме, че бедствията следват едно след друго всеки ден в продължение на лятото и изглежда, че не му се вижда краят. Държавата в лицето на своите институции, или действа крайно неефективно, хаотично и некомпетентно, или бездейства умишлено. Тя се е провалила, особено в импотентността на МВР да разследва, санкционира и предотвратява безпрецедентните стихийни пожари, както и да съобщава на обществото точните причини за този ужас. Подобен Апокалипсис България не е преживявала никога досега, дори по време на войни. Щетите върху природата, икономиката и човешкото битие ще се плащат и изстрадват тежко в продължение на столетия напред. А какво ли още предстои и докъде ще стигнем в сегашния нескончаем кошмар?
Биволъ разследва един от най-симптоматичните и опустошителни пожари – този, който изпепели Югоизточна България и две села. Разкрихме, че фактите говорят за умишлена човешка диверсия. Тъй като никоя институция очевидно не разследва в дълбочина причините, а само констатира случващото се, го направихме задълбочено и отговорно ние. Това, което открихме е потресаващо, а то е, че не става дума само за няколко села и съсипани гори, а за чудовищна опасност за националната ни сигурност. Каква е скритата картина?

Скритата картина

Фактите около пожара при с. Воден и анализа на сателитни данни говорят за прекалено много съвпадения относно място на възникване на пожара, час, посока и сила на вятъра, прогноза за времето и разпространение на пожара. Защото се оказва, че по пътя на пожара, непосредствено след мястото на възникването му, едва след километър, се намира една от най-големите компресорни станции за транзит на газ у нас, Газоизмервателна станция „Странджа“. През „Странджа“ преминава 85% от транзитирания през България природен газ. Тя е основната връзка с газопреносната мрежа на Турция и БОТАШ, откъдето единствено България може да получава по алтернативно трасе природен газ от Азербайджан и други средноазиатски дестинации. Станцията “Странджа” играе основна роля за дивесификацията на горива за страната ни. Изключително важен инфраструктурен обект, с огромно значение за националната сигурност.

Вятърът в този момент е в най-голямата си сила (около 30 км/час), а посоката му, от пожара точно в посока на станцията, по прогноза без да намалява през целия следобед. А огънят по време на разразилия се огромен пожар достига НА 20 МЕТРА от станцията!!!

Детайлите

16 юли, началото на пожара и първа заплаха за станцията.

На 16.07.2024, около 13:40 часа, възниква голям пожар североизточно от с. Горска поляна, в непосредствена близост (около километър разстояние) до една от най-големите компресорни станции за транзит на газ у нас, входа на газа получаван от Турция, Газоизмервателна станция „Странджа“. В момента това е основната тръба за доставка на течното гориво за България. До същата точка се намира и станция “Странджа 2“, която е входната точка на “Турски поток“. Трасетата използват един и същ сервитут. Възникването и движението на стихията е запечатано от сензорите на сателитите на геостационарна орбита Meteosat-11 и Meteosat-9 SEVIRI, EUMETSAT, в 13:40 часа (прави снимка на всеки 15 минути по орбитата си). Поради ниската резолюция на сателитните изображения само приблизително може да съдим за точното местоположение на възникване на пожара. На практика компресорните станции се явяват на пътя на пожара, защото в този момент духа силен вятър от североизток, посока югозапад, точно към тях, със скорост около 30 км/час.

За щастие, 22 минути по-късно, сателита на NASA/NOAA-20 VIIRS заснема в 14:02 часа с много по-голяма резолюция току-що появилия се пожар и вече доста ясно се вижда неговото разпространение.

Според официалните източници, сигналът за пожара е постъпил след 14:00 часа. Към мястото на пожара са изпратени 7 пожарни коли.

51 минути по-късно, в 14:53 часа, разрастващия се пожар е заснет от сателита на NASA/NOAA-21 VIIRS, където на сателитната снимка, ясно се вижда, че само за около час от възникването си, пожарът е нараснал почти тройно в посока югозапад на много широк фронт (около 2 км) като застрашително наближава газоизмервателната станция „Странджа“:

Само 19 минути по-късно, в 15:12 часа, друг специализиран сателит на NASA, MODIS / AQUA, заснема обхвата на пожара в по-малка разделителна способност, но все пак става ясно, че източния фронт на пожара вече е до компресорната станция „Странджа“, в изключително опасна близост. Вероятно по това време, само активната намеса на пожарните екипи е спасило компресорните станции и цялата газова инфраструктура ОТ и ЗА Турция:

Пожарът е потушен, а в медиите има единствено само няколко думи споменати за този пожар от 16 юли и почти никаква информация за станция „Странджа“. А именно това е най-важното от мястото на събитието, защото има общонационално значение.

Заплахите продължават

Вятърът се успокоява през нощта на 16 срещу 17 юли, но има все още тлеещи огнища, или поне това е видно на сателитните снимки от района североизточно от с. Воден. На сутринта на 17 юли пожарът се разпалва отново вече посока с. Воден. Най-вероятно пожарът от предишния ден е обхванал голяма площ и е било невъзможно да бъде наблюдаван изцяло за възникването на нови огнища. Така пожарът на следващия ден отново се разрства отново и в ранния следобед, с. Воден (на 5 км югозападно от с. Горска Поляна) е изпепелено. Пожарът се разраства много бързо заради нестихващия вятър. Според репортажи на журналисти, в гасенето на пожара се е включил хеликоптер в района на компресорната станция „Странджа“. Най-вероятно грижата за с. Воден е била оставена на заден план. Това е и причината пожарът да изпепели с. Воден, защото всички усилия са били съсредоточени в опазването на станция „Странджа“. Или поне така изглежда?

Тези предположения се потвърждават и от специализираните сателитни снимки от 17 юли за този район.

Към 12:30 часа на 17 юли вятърът леко започва да обръща посоката си към запад-юго-запад, скоростта му в този момент е около 30-33 км/ч. Това е и момента, в който основния активен пожар започва да се обръща към с. Воден. Само след час, към 13:30 часа, вятърът е вече от запад-юго-запад и по-силен, със скорост около 35 км/ч. Тогава най-вероятно и започва бедствието за с. Воден.

Но какво се случва точно в този момент около газоизмервателната станция „Странджа“?

В 12:25 часа сателита на Meteosat-11 SEVIRI, EUMETSAT, за пръв път заснема пожарна активност в непосредствена близост до станцията, който възниква сякаш от нищото, според анализа на сателитните снимки на активните пожари в района:

Само 30 минути по-късно картината вече е коренно различна, заснета и от Meteosat-11 и от Meteosat-9, в 12:55 часа:

В много по-добра резолюция, в 13:43 сателита на NASA/NOAA-20 VIIRS заснема ново-появилото се огнище и пожар непосредствено на метри в гората южно от компресорната станция „Странджа“! Възникването на този пожар е истинска загадка, при положение, че най-близкия пожар е на около 2 километра разстояние посока югозапад, а и в изминалия ден пожара в района на станцията е напълно овладян (на сателитните снимки от нощта липсват активни огнища в района на станцията)! Вятърът в този момент е около 35-40 км/ч посока запад-югозапад – т.е. в посока към действащия пожар, което прави невъзможна появата на новия пожар до станцията от него!

А поради посоката на вятъра през предишния ден и липсата почти на такъв през нощта, както и същата посока на вятъра от североизток в този ден, изключва до голяма вероятност възникването на пожар на това място, ако той идва от североизток, където след метри се намира станцията. А ако е пожарът е тлеел от предишния ден или се е самозапалил, как така споменатите от вътрешния министър жандармерия, пожарни екипи и т.н., не са разбрали нищо и са позволили той да се разраства? Защо в такава близост до станцията дежурните не са видели нищо, пожара не е бил потушен веднага, не е имало постоянно наблюдение, сензори и т.н., защо се запалил точно в този момент (след близо 24 часа не-активност) и т.н. и т.н.?

Интерес представляват и две нови огнища, които се виждат на сателитната снимка, североизточно от станцията, на мястото където целия пожар е започнал от самото начало. Те вече представляват опасност за станцията, защото от тях вятърът духа точно към нея и съществува риск да се запалят нови площи, които не са изгорели от пожара в предишния ден в посока към станцията.

Явно появата на тези нови огнища до станцията мобилизира повечето сили на борещите се с пожара (включва се и хеликоптер, „който гаси пожар при станцията“ (по думите на репортер на БНТ)), и с право, предвид опасността от огромен взрив. При комбинацията на този факт и вече усиления с променена посока вятър, с. Воден остава на произвола на съдбата, огъня стига до него и го опожарява. Става ясно, че при малко по-усложнени ситуации по време на бедствие, властите са били неподготвени да действат синхронно на няколко места едновременно и с оглед внезапната промяна на условията. Остава загадка и какво точно се е случило около станцията „Странджа“ в този момент?

Село Воден изгаря в пожара

Хората не са предупредени, предпазени и т.н. А огънят в близост до станцията също продължава да бушува, защото сателита на NASA/NOAA-21 VIIRS в 14:34 часа заснема, че пожарът при станцията се разраства. Гори гората южно от станцията.

Този пожар не е овладян до вечерта, и преди полунощ и през нощта силно се разгаря в южна посока от станцията.

На 18-ти юли отново се появява внезапен риск за поражение на станцията.

Пожарът южно от станцията продължава да се разраства на юг и изток, и се съединява с огромния пожар от с.Воден, като там настъпва истински огнен ад според сателитните изображения. Към 13 часа от този пожар отново се запалва в гората на около 500 метра южно от станцията, запечатано от сателита на NASA/NOAA Suomi NPP VIIRS:

Пожарът там се разраства, ясно се вижда на сателитната снимка на NASA/NOAA-21 VIIRS направена в 14:17 часа, и въпреки че вятъра духа в обратна посока, пожарът настъпва през гората към станцията:

Този пожар в гората южно от станцията е овладян след 15:00 часа. Все пак подобна близост на пожара не бива да бъде подценявана, защото при една внезапна промяна на вятъра, например, да започне да духа от юг, нищо не би могло да спаси станцията. За щастие вятърът е продължил да духа и през този ден отново от изток-североизток със скорост 25-30 км/ч.

Поредица умишлени пожари

Това е и времето, в което започва да бушува друг пожар в юго-западна посока от основния, който изпепелява с. Крайново, който доказано е умишлено запален според сателитните снимки към 11:30 часа на 18 юли (виж тук).

Пожарът „при Воден“ започва от 16 юли и продължава до 23 юли като опожарява площ от приблизително 60 квадратни километра. Интересен факт е, че достига на 20 МЕТРА! от една от най-големите ни газоизмервателни и компресорни станции, „Странджа“, стратегически обект, касаещ националната ни сигурност! Това е абсолютно недопустимо за подобен обект! Определено може да се каже, че по чудо не е предизвикана колосална експлозия, която би унищожила километри газова инфраструктура, както и самата станция. Според експерти, ако подобно нещо се бе случило, то щетите не биха могли да бъдат възстановени най-малко половин година.

Sentinel-2, False color, 20 юли 2024 г.

А това е по-общата картинка:

На нея става ясно, че рисковете за станцията са били огромни. Зоната точно североизточно от станцията се вижда, че не е засегната (за щастие), защото добре известен факт е, че при тази посока на вятъра, пожара се разпростира и на изток и югоизток, перпендикулярно на посоката на вятъра (това се е случило на 17 и 18 юли с основния пожар, който въпреки посоката на вятъра към юго-запад, силно се е развил в източна и югоизточна посока…).

Заключение

Анализът на ситуацията и специализираните сателитни снимки ясно показват прекалено много неблагоприятни случайности (или не) по възникването и развитието на този пожар с оглед сигурността на газоизмервателната станция „Странджа“. Недопустимо е подобен пожар да достигне на 20 метра от подобен важен инфраструктурен обект, с риск за националната сигурност и предизвикване на огромно бедствие с непредсказуеми последствия! И то точно до мястото където е входната (подземна) точка на станцията, тръба с диаметър DN1200, а в околността гъмжи от площадки и газова инфраструктура.

Газопреносната инфраструктура между България и Турция

Дали този пожар е бил просто случайно стечение на обстоятелствата или преднамерен саботаж и диверсия, оставяме на отговорните държавни институции да преценят. Но много добре става ясно, че никой не се е погрижил превантивно изобщо за сигурността на този изключително важен инфраструктурен обект. Дали защитата и сигурността и на другите ни газоизмервателни и компресорни станции е подобно, или сигурността на другите ни инфраструктурни обекти с национално значение? И не е ли време институции, специални служби и правителство най-сетне да застанат на мястото си и да гарантират сигурността и защитата на нашата държава, и нейните национални интереси?

Поклон пред редовите пожарникари, военни, доброволци и спасители, както и ГЕРОИТЕ спасили станция „Странджа“ и „Турски поток“ от огромна експлозия. Никога вероятно няма да узнаем имената на всички тези герои. А докато те жертват живота си всеки ден, онези високо над тях, които трябва да взимат адекватни решения и да ги прилагат: политиците, министрите и зам. министрите, шефовете на служби и агенции и т.н., в повечето случаи не правят абсолютно нищо и са опасни за сигурността на България с престъпното си бездействие.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини