Имате новина или сигнал? Изпратете ни я на имейл: [email protected]

€50 млн. европари за Чирен търси Кьовеши в Булгартрансгаз и Главболгарстрой

Трябва да прочетете

Претърсванията на Европейската прокуратура в “Булгартрансгаз” (БТГ) и “Главболгарстрой” (ГБС) са заради схемата им за евентуално източване на около 100 млн. лв. европейски средства от проекта за разширяването на подземното газохранилище (ПГХ) “Чирен”, научи “Биволъ”. Още през март 2024 г., след като медията ни бе сигнализирана от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ), подал съответния сигнал до редица отговорни институции: до министъра на енергетиката Румен Радев, до министъра на финансите Асен Василев, до председателя на Комисията на енергетиката в НС Делян Добрев и до изпълнителния директор на БЕХ Иван Андреев. Тогава “Биволъ” се обърна и към зам.-изпълнителната директорка на „Главболгарстрой“ Пламена Ненкова, която запитана за разследването на ДАНС по сигнала избяга от камерата ни с думите „няма такова нещо“. Според един от подателите на сигнала, зам.-председател на БЕМФ Христо Казанджиев, той лично не е подавал сигнала до екипа на главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши, а българските служби не са го информирали за хода на разследването, започнато от ДАНС през февруари т.г.

Офисът на “Булгартрансгаз” по време на обиска на екипа на Кьовеши (снимка: Светломир Стоянов за Биволъ)

Че обиските са свързани и с ПГХ “Чирен” на брифинг на 14 август 2024 г. Призна министърът на енергетиката Владимир Малинов, който е и доскорошен дългогодишен изпълнителен директор на “Булгатрансгаз”. Ден по-рано от Европрокуратурата неофициално казаха пред Mediapool, че проверката е свързана със сигнали за нарушения по проекта за разширение на газохранилището в Чирен.

Медията припомня, Европейската изпълнителна агенция по климат, инфраструктура и околна среда (CINEA) предостави на “Булгартрансгаз” грант от 78 млн. евро за безвъзмездното финансиране на разширението на “Чирен”. Търгът бе спечелен от Д33Д “Чирен Дрилинг 2022”, но обединението се отказа. След това поръчката бе поета от обединението “Екзало Дрилинг Чирен” с участници “Главболгарстрой” и “Газ Проджект Девелопмънт”. Цената бе 221 221 200 лева. Тоест, при проект за над 220 млн. лв. около 160 млн. са европейски средства и намесата на Кьовеши е абсолютно логична.

Строителните работи по разширяване на ПГХ “Чирен” (Снимка: built.bg)

Вчера Малинов е бил в Гърция. Днес свика брифинг, на който призна, че от екипа на Лаура Кьовеши разследват сигнал за подмяна на подизпълнители и на сондажи. Той бе начело на “Булгартрансгаз”, когато е подписван и променян договорът, но не се притеснявал от Европрокуратурата. И намекна, че “някой” се опитва да попречи на проекта и на енергийната диверсификация на България.

“Сами може да се досетите кой”,

отклони конкретния отговор министърът, цитиран от “Сега”. Той обяви, че е наредил всякакви дейности по проекта да бъдат спрени до приключване на разследването. Според Малинов е имало проверка от Агенцията за финансов контрол (АДФИ) към Министерството на финансите и тя не била установила никакви нарушения и нередности.

“Никакви строителни дейности не са извършвани до момента”, увери енергийният министър. Но призна, че е платен аванс на консорциума, спечели обществената поръчка за важния газов проект. Малинов не успя да си “спомни” в какъв размер е авансът, но обеша да провери. Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов, който управляваше държавата в качеството му на премиер, когато започна проектът за разширяване на “Чирен”, нямаше нищо да каже по темата. “Дано не са направили нещо, което да компрометира този процес, но той е изключително важен за България”, каза Борисов по повод проекта.

Сигналът за 100 млн. лв.

Сигналът на БЕМФ е подаден на 14 февруари 2024 г. Подписан е от зам.-председателя на БЕМФ, бивш директор в Министерството на енергетиката, Христо Казанджиев, от бившия директор на ПД “Нефт и газ” Красимир Манов и от бившия директор на “Булгаргаз” ЕАД Васил Филипов.

В сигнала трима от най-изявените български газови експерти информират, че с промяната на заданието по проекта за разширение на ПХГ „Чирен“, „Булгартрансгаз“ и „Главболгарствой“ могат да навредят на газохранилището.

Причината е в това, че с цел икономии вместо наклонено-насочени сондажи, ще се правят вертикални такива. По този начин „Булгартрангаз“ и „Главболгарстрой“ искат да спестят между 80 и 100 млн. лв. Но според експертите,

в условията на „дефицит на пластово налягане“, това може да съсипе мащабния проект

за разширение на стратегически важното ни газохранилище.

https://bivol.bg/wp-content/uploads/2024/08/Signal-UGS-Chiren.pdf 


Сигналът на Българския енергиен и минен форум от февруари 2024 г. 

Целта на изпълнителите е да спестят около 40% с изграждането на по-евтините вертикални сондажи, нищо че това според експертите може да доведе до „тежки технико-икономически последствия“ за проекта и за газохранилището като цяло.

В частност, подателите на сигнала директно обвиняват БТГ и ГБС в това, че се опитват да направят схема с европейски средства. Защото според подателите

“за възложителя няма позитивен икономически ефект”,

а само “тежки технико-икономически последствия”, което ще доведе до “компрометиране на ПГХ “Чирен”.

Изпълнителят в лицето на строителния гигант ГБС според подателите на сигнала е просто некомпетентен, защото само при променения проект получавал възможност “да преодолее липсата на опит и експертиза за сондиране на наклонено-насочени сондажи”.

Също така “технико-икономическият ефект от предлаганите фундаментални промени в концептуалния проект за разширение на ПГХ “Чирен” дават възможност на изпълнителя” в това число и “да получи неправомерно около 100 млн. лв.”, гласи сигналът на БЕМФ.

Главболгарстрой към “Биволъ”: Няма такова нещо

През март 2024 г. зам.-изпълнителната директорка Пламена Ненкова на “Главболгарстрой” отричаше пред Биволъ да има такъв сигнал

По време на енергийна конференция в Европарламента Брюксел „Биволъ“ се опита да поиска позиция у зам.-изпълнителната директорка на „Главболгарстрой“ Пламена Ненкова, представила проекта на събитието.

Тя първо обеща да коментира след като „мине през тоалетната“. След това обаче се опита спешно да влезе в залата, без да застане пред камерата и микрофона на „Биволъ“ (вижте видеото в шапката на тази статия). 

Опитахме се да зададем въпроса за сигнала срещу „Главболгарстрой“, но Ненкова единствено каза, че

„няма такова нещо“,

без да пожелае да изслуша въпроса докрай.

След това г-жа Ненкова не пропусна да се оплаче на пиарите, участвали в организирането на енергийната конференция, че сме я „притеснявали“, без да признае, че се съгласи да коментира, но после изведнъж се отметна и избяга от камерата ни. Какво ли има да крие „Главболгарстрой“, след като проектът им е за хвалба дори в Брюксел? Вижте повече подробности за сигнала на енергийните експерти в статията на „Биволъ“ по казуса.

Подателите на сигнала: Глупостите на Булгартрансгаз не спират

Споменатата от министър Малинов проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) към Министерството на финансите Христо Казанджиев квалифицира като “пълна глупост”. Съответният доклад е качен на сайта на АДФИ в края на юли 2024 г. “АДФИ е проверявала как е проведена поръчката като процедура, и в крайна сметка установяват, че всичко е наред, че няма нарушения при провеждане на процедурата, не при нейното изпълнение”, поясни газовият експерт пред “Биволъ”.

“Въпрос на време е да се прочете доклада и да се изясни, че твърденията на Малинов нямат нищо общо със сигнала на Българския енергиен и минен форум”, каза Казанджиев. По думите му сигналът “продължава да е актуален”: “

Не е вярно, че нарушения не са установени, те просто не са търсени от българските държавни институции”.

“Въпреки че сигналът е изпратен почти до всички държавни институции…”, пояснява зам.-шефът на БЕМФ.

Зам.-председателят на Българския енергиен и минен форум Христо Казанджиев (Снимка: БГНЕС)

Според него БЕМФ няма да изпраща сигнала конкретно до Европрокуратурата, тъй като е публично известен, и институциите разполагат с него. “Може и да са се самосезирали (европрокурорите на Кьовеши – б.р.), не знам”, поясни Казанджиев начина по който може да е стигнал сигналът до Европрокуратурата.

Според Казанджиев експертите на БЕМФ са изпратили и допълненията по сигнала за “Чирен”:

“Те са свързани с вътрешния одитор на Булгартрансгаз, който обръща внимание на ръководството, че прави много съществени нарушения, които подлежат на санкции, въпреки всичко простотиите на Булгартрансгаз продължават”.

“Нещата са от ясни по-ясни, да влезе убитият, както се казва”,

иронизира Казанджиев.

“Сигналът е пределно ясен, вътре всичко е изложено, даже ако ме питате мене, разследването на случая трябва да бъде съвсем кратко, защото нещата са пределно ясни”, обобщи експертът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини