Имате новина или сигнал? Изпратете ни я на имейл: [email protected]

Скандал! “Наши хора” лапат най-апетитните общински локации за бързи закуски в Плевен. Каква е ролята на червения съветник Бойко Тодоров в схемата?

Трябва да прочетете

Знакова група плевенски бизнесмени – собственици на водещи ресторанти и нощни клубове в града, са скритите чорбаджии на най-оборотните общински локации, върху които се разполагат обекти за бързо хранене тип дюнерджийници, сладоледаджийници, баничарници и пр. “Сладките” обекти те арендували през подставени лица на силно занижени цени, посредством нагласени и фиктивни търгове, организирани от общинското предприятие “Център за градска мобилност” в Плевен.

 

Същите господа, чиито имена и фирми пазим в редакцията, били неофициални спонсори на тамошния общински съветник от “Левицата” Бойко Тодоров, който пък използвал влиянието си в ОбС-Плевен и пред кмета Валентин Христов за да лобира никой друг дребен търговец да не отвори будка на високооборотните кьошета, всяко едно от които имало потенциал да изкара минимум 10 хил. лв. на месец. Сума, непостижима за все по-обедняващата северозападна община. За никого в града не оставало скрито, че той използвал заведенията им за срещи с представители на политическия и арт елит, организирайки софри за чудо и приказ. Сам Тодоров можел да бъде засечен да обядва луксозни и обилни средиземноморски блюда, в компанията на засукани хубавици.

Такъв сигнал изпратиха до медията ни представители на опозиционна политическа сила в Плевен, които в момента са се заели да сезират компетентните институции и да изискат пълна справка по Закона за достъп до обществена информация преди да огласят скандалните преплетки в града на Панорамата. Очаква се в началото на горещата политическа есен те да дадат пресконференция, на която да извадят обвързаностите на горецитирания Бойко Тодоров с шефа на общинското предприятие “Център за градска мобилност” и с кмета Валентин Христов.

 

Източниците ни припомниха, че името на Тодоров преди години бе замесено и в меко казано незаконни дейности, свързани с раздаване на бързи кредити. Той бил регистрирал консултантската фирма „Банкконсулт“ ЕООД на името на баща си Йордан Тодоров и чрез нея про форма предоставял консултации на физически и юридически лица как да си осигурят най-изгодно финансиране. Дребна подробност била, че консултантската фирма е вписана на домашния му адрес, ул. „Лозенка“, 8, вх. „А“ в Плевен. Отново чрез дружеството на баща си той съветвал някои отявлени представители на ъндърграунда в региона как да узаконят постъпленията си от трафик на дрога, проституция и черно лихварство. Лица от крими контингента пък били най-честите му сътрапезници, свидетелстват съгражданите му. А място на срещите им били същите заведения, чиито босове сега блажели от общинските конкурси.

 

Как функционирала корупционната схема?

 

Въпреки, че в момента източниците ни се въздържат да цитират конкретни имена на юридически лица, те твърдят че групата босове на лукс заведения (които развивали и просперираща строителна дейност) се възползвали от близостта си с Бойко Тодоров за да им урежда той апетитни концесии на обекти за бързо хранене – павилиони, сергии, колички и пр. Червеният общинар от своя страна бил изтъргувал пред кмета Христов контрола си над група социалисти в ОбС. В замяна на осигурено мнозинство в местния парламент, той настоял да се меси в търговете, организирани през тамошното общинско предприятие “Център за градска мобилност”, който провеждал конкурсите за аренда.

 

На тях се явявали подставени лица, които на пръв поглед нямали нищо общо с кръчмарско-строителните босове и срещу минимална ценова оферта получавали привилегията да хранят плевенчани с дюнери, гироси, тутманици, банички, пица на парче и сладоледи. Цените, на които продавали бързите закуски обаче далеч не били народни и често конкурирали по скъпотия менютата в лъскавите кръчми на чорбаджиите, комуто отчитали печалбата.

 

Единствените, ощетени от порочната преплетки между местна власт и сенчест бизнес били редовите граждани. Те веднъж били лишени от приходи в общинската хазна (с които се финансират ключови социални услуги за населението) и втори път били обирани пладнешки всеки път, когато хапвали сладолед или баничка на крак.

 

Как КПК, КОНПИ и прокуратата биха погледнали на сигнала, след като той придобие “кръв и плът” под формата на имена, ЕГН-та, фирми и договори, остава да видим на есен, за когато е предвидена пресконференцията, разкриваща кървящите корупционни язви на общ. Плевен.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини