Имате новина или сигнал? Изпратете ни я на имейл: [email protected]

Бившият шеф на „Човешки ресурси“ в полицията в Пловдив 2 г. доказва, че е бил съкратен заради предишен директор

Трябва да прочетете

Твърди, че секторът е закрит и е създаден нов отдел със същите функции

2 години след като беше освободен като шеф на „Човешки ресурси“ в полицията в Пловдив чрез закриването на сектора, Траян Тодоров води дела, за да докаже, че преструктурирането е направено само за да бъде уреден с пост бившият шеф на местната дирекция на МВР Димитър Балев. През ноември 2022 г.  Балев беше преназначен на друга длъжност по негово желание и награден от тогавашния вътрешен министър Иван Демерджиев с медал за заслуги към МВР.

Тогава със заповед на Демерджиев е закрит сектор „Човешки ресурси“ и е създаден отдел „Административен“, в който има звено с наименование „Координация, административно и право обслужване, човешки ресурси“. Тодоров е освободен, а Балев оглавява новия отдел. Траян Тодоров завежда дело, с което оспорва уволнението си и твърди, че функциите на стария и новия сектор се припокриват. В хода на делото пред Пловдивския административен съд е назначена съдебно-икономическа експертиза, която констатира частично съвпадение на функциите, изискани са и кадрови справки, сочещи същото. На това основание съдът приема, че „в конкретния случай е налице само привидно формално съкращаване на длъжността по смисъла на Закона за държавния служител“, и отменя заповедта за освобождаването на Траян Тодоров. Министърът на вътрешните работи обжалва това решение пред ВАС и върховните магистрати връщат делото за ново разглеждане на друг състав на първата инстанция, за да се сравнят длъжностните разписания преди и след преструктурирането. Това е направено и в края на август т. г. съдът произнася коренно различно решение – приема, че „независимо че част от съкратената длъжност е продължила да съществува като функции, задължения и изисквания, частично припокриващи се утвърдените с длъжностната характеристика за длъжността „началник сектор „Координация, административно и правно обслужване и човешки ресурси“ към ОДМВР – Пловдив, то щатната длъжност, заемана от жалбоподателя, е премахната реално от длъжностното разписание“.

„При напълно идентична фактическа обстановка при първото и второто разглеждане на делото, защото щатните разписания няма как да я променят, се стига до два противоположни съдебни акта. За нас това е правен абруд“, коментира адвокатката на Тодоров Таня Чечкова. Тя ще обжалва това второ решение пред ВАС. „Съдът обаче се води не от вътрешното се убеждение, а от външни фактори, слуша разни съветници. Впрочем към момента щатното разписание напълно съвпада с това от времето, преди да бъда съкратен“, коментира Траян Тодоров. Но е решен да продължи битката след над 20 години работа в МВР.

Димитър Балев отказа да коментира случая.

Самият Димитър Балев е масон от същата масонска ложа, в която членуват новият вътрешен министър Атанас Илков и президентският съветник Пламен Узунов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини