Имате новина или сигнал? Изпратете ни я на имейл: [email protected]

Арест и 200 бона подкуп! Кой е Мирослав Тодоров, дал торба пари на Джейхан Ибрямов? (ДОКУМЕНТ)

Трябва да прочетете

Депутатът от АПС на Ахмед Доган Джейхан Ибрямов бе арестуван за корупция за 72 часа при получаване на 100 000 лева рушвет, а имунитетът му бе свален. Очаква се официално повдигане на обвинения и евентуално искане за постоянното му задържане под стража. През последните часове в тази история бяха замесени прокуратурата, Антикорупционната комисия, парламентът и Централната избирателна комисия.

Последните две институции трябваше да се произнесат за имунитета на Ибрямов, защото той имаше двойна защита – като народен представител и като кандидат за такъв. Разрешение бе дадено, но от документите, изпратени до медиите, излязоха любопитни подробности за свидетели и действия на разследващи.

Скрито, но не съвсем

От решението на шефката на парламента Рая Назарян става ясно, че прокуратурата е разпитала няколко свидетели. Сред тях е мъж на име Мирослав Тодоров, от когото се твърди, че Ибрямов е поискал 200 хил. лв. подкуп, за „да упражни влияние при вземане на решение от длъжностни лица“ от Министерството на отбраната. На 2 октомври на паркинг на магазин в София депутатът взел 100 хил. лв., твърдят разследващите.

Името на Тодоров е споменато в решението на Назарян, а самият документ бе изпратен до медиите късно вечерта в четвъртък. На пръв поглед личните данни са прикрити с черна лента, но когато текстът се копира, маркировката изчезва и името става видимо, т.е. най-вероятно става дума за техническа грешка.

Реклама

Според медийни публикации от последните седмици човек със същото име е обвиняем за източване на ДДС чрез фиктивни сделки със зърно. От документа се вижда, че са разпитани още няколко души, сред които и инспектор от антикорупционната. Освен това по делото са прилагани и специални разузнавателни средства. Какво е установено чрез тях засега не е ясно.

Джипът

В историята с ареста е намесен и луксозен джип, ползван от Ибрямов преди няколко месеца. Колата бе иззета, защото е била собственост на фирма, за която се подозира, че е участвала в схемата с източване на ДДС. Самият той коментира преди няколко седмици:

„Ползвах този автомобил със съответните договори и пълномощни, които имах. Но оттам нататък да използваш автомобил, ако използването на автомобил със съответните договори и пълномощни е престъпление, тогава тя половин България трябва да бъде подведена под някаква отговорност. А всичко останало, свързано с някакви данъчни измами, зърно, торове – нито имам бизнес, нито съм се занимавал с бизнес. А ни най-малко бих желал да коментирам разследване, което правят разследващи органи“.

Гладна стачка

Близките до Ахмед Доган продължават да твърдят, че случващото се с Ибрямов е постановка. Съпругата на депутата Биршен Ибрямова, която е дългогодишна секретарка на почетния председател, обяви, че започва гладна стачка докато той бе бъде освободен.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини