Имате новина или сигнал? Изпратете ни я на имейл: [email protected]

Известни лихвари вдигат небостъргач върху мола в „Лозенец”?

Трябва да прочетете

Дали върху най-стария мол в София ще изникне небостъргач в разрез с всички законови норми и архитектурни предписания? Източник настоя да алармираме проверяващите от Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) за, по думите му, вероятност от застрояване на мол Park Center Sofia в кв. „Лозенец”, който се намира на кръстовището на булевардите „Арсеналски” и „Черни връх” срещу хотел „Хемус”.
Първият мол в София има нови собственици – дружеството „Ти Ес Ейч Инвестмънт“ (TSH Investment) купува Park Center Sofia на цена, която според източници от пазара е от порядъка на 34 – 40 млн. евро.

В TSH съдружници с равни дялове са „Тринити Кепитъл“ – дружеството за частни инвестиции на казанлъчанина Тенчо Шиков от „Ромфарм – най-едрият собственик на земеделски земи в България, и „Хъс инвест“ на братята от родопското с. Мостово Иван и Александър Асенови.
През 2017 г. тяхната компания „Хъс” купи активите на фалиралия завод „Полимери”, Девня, който не работи от 2010 година. За предприятието, бивша собственост на Николай Банев, бяха платени 14.5 млн. лв.

Именно “Хъс” са известни с лихварската си дейност през годините. Те финансират различни законни и незаконни беизнеси и са едни от най-големите играчи с ДДС. Това се случва покрай търговията с метали и строителната дейност, която развиват.

Според нашия източник е възможно да се направи опит за надграждане на мола с жилищно строителство, самата сграда е с „отпаднала необходимост”, важна била локацията. „На Шиков и братя Асенови им е пределно ясно, че там не може да се строи на високо, но въпреки това се говори за луксозно жилищно и офисно строителство върху основите на мола”, обясни информаторът с позиции в Столична община.
Че Park Center Sofia ще се надстроява е ясно отсега – в публикацията за сделката „Капитал” призна, че „вбъдеще молът ще предлага по-луксозни брандове и вероятно сградата ще бъде надстроена, може би с офиси”.

Може би с офиси, а може би офиси с лукс жилища в бъдещ небостъргач, загатна източник. Идеята за небостъргач ще се аргументира с факта, че на отсрещния ъгъл хотел „Хемус” се извисява в небето с 18 етажа, защо да не може молът да се превърне в здание с луксозни жилища и офиси доста над сегашния си обем?!
„Номерът няма да мине, отсега да се знае. Никой няма да си сложи главата в торбата, като пусне високо строителство в този район. Плюс това жителите на баровския „Лозенец” не са хванати от гората, а и вече имат лош опит с незаконното строителство. Лозенчани ще вдигнат такава врява, че на инвеститорите ще им се ще да имигрират”, убеден е чиновникът.
Остава да видим дали и какво ще се строи върху мол Park Center Sofia и къде в цялата какафония ще се ситуират инспекторите от ДНСК.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини