Имате новина или сигнал? Изпратете ни я на имейл: [email protected]

Ники Митничаря дал апартамент за сина на МВР-шефа в Бургас в… своята кооперация (РАЗСЛЕДВАНЕ)

Трябва да прочетете

Директорът на ОД на МВР Бургас Владимир Маринов празнувал рождения ден на Николай Филипов – Ники Митничаря или Ники Пъдпъдъка през 2023 г. в компанията на Мартин Божанов – Нотариуса и Георги Костов – бивш директор на Агенция “Митници” и бивш главен секретар на МВР, пише Bird.bg.

Синът на топ ченгето Владимир Маринов пък си купил невероятно изгодно жилище от фирма на Ники Митничаря. Два-три месеца преди разстрела на Мартин Божанов Митничаря наел квартира в близост до адреса на Нотариуса в кв. “Горна баня” в София. Това се вижда от извлечения от черната каса на Митничаря, в която Божанов е обозначен с псевдонима Мики Маус.

По спомени и снимков материал на Валентин Каравълчев – свидетел и бивш съдружник на Филипов, празненството за рождения ден на Ники Митничаря през 2023 г. се провело в „Стримон Гардън” в Кюстендил, хотелът на сина на президента Георги Първанов, вече купен от латвиец. Купонът продължил няколко дни.

Телефонният номер (със заличените последни цифри) от който са изпратени снимките от партито на Ники Митничаря принадлежи на Владимир Маринов – директор на ОД МВР Бургас.

На увеличената снимка горе вдясно се вижда Айхан Унал (българско име Билян Велев) – турският партньор в износа на метали и формален кредитор на “Хадес ЕН ЕМ” на Нотариуса, дяловете на която са предмет на спор между наследниците му.

Не помня. Не го познавам.

Екипът ни потърси коментар от Костов и Маринов. Странно, но се оказа, че и двамата не си спомнят дали са били на този купон.

Георги Костов заяви, че отдавна е пенсионер. Ние прозряхме в това изказване тезата, че на практика е свободен да ходи да празнува където намери за добре.

Владимир Маринов каза, че не познава Мартин Божанов и ако са били на едно събитие, то това е случайност. Любопитно е обаче как той се отнася към висящото разследване в ОД МВР Бургас срещу Николай Филипов при условие, че ходи на рождените дни на бизнесмена, а родният му син си е купил жилище от него на цена под данъчна оценка.

Владимир Маринов стана единственият областен директор на МВР, който беше сменен от Атанас Илков. Той пое поста старши комисар от Емил Павлов – вече бивш директор на ОД МВР Бургас, за чиито имоти Narod.bg публикува свое разследване.

От справката в сайта на МВР научаваме, че Маринов е започнал от Районното управление в Несебър. В началото на новото хилядолетие е преминал в Главната дирекция “Борба с организираната престъпност” към МВР, а през 2009 г. е назначен за началник отдел „Борба с организираната престъпност” – Бургас към ГДБОП. Именно там е началник на Стоянов. От 2015 год. е заместник директор на ОДМВР – Бургас. През 2018 г е назначен за началник на Пето Районно управление – Бургас, а от там е изпратен за началник на районното управление в Руен.

Твърди се, че е напуснал поста на зам. директор на ОД МВР – Бургас след множество сигнали срещу него във „Вътрешна сигурност“ и Инспектората на МВР. Според запознати, тогавашният началник на сектор Вътрешна сигурност в Бургас-Мирослав Иванов бил много близък с Владимир Маринов. В последствие Мирослав Иванов попада сред малцината служители на ДВС, които са дисциплинарно уволнени от системата.

През септември 2020 г. Владимир Маринов се завръща в Бургас като началник на Първо районно управление, в което работи около четири години. След идването на Атанас Илков като служебен вътрешен министър, Маринов застава на чело на ОД МВР Бургас.

Ники Митничаря или Ники Пъдпъдъка, както е познат сенчестият бизнесмен, е сочен за изключително близък с Владимир Маринов.

На 20 декември 2017 г. дружеството “Билд Инвест 08”, което тогава е еднолична собственост на Николай Филипов Филипов, продава жилище на Пламен Владимиров Маринов. Той е син на старши комисар Владимир Петков Маринов – сегашен директор на ОД на МВР Бургас. Филипов продава луксозен апартамент в кв. „Лазур” от 102 кв.м., с над 17 кв.м. тераса, която не влиза в онези 102 кв.м. жилищна площ, който е с данъчна оценка от 135 395 лв. за сумата от 91 650 лв.

По онова време подобен имот се търгува на свободния пазар на цени от по 1300-1500 евро за квадрат. Това означава, че цената на жилището би следвало да е поне около 150 000 евро или почти 300 000 лева. Обаче Пламен Маринов придобива имота под данъчна оценка и много под пазарната му стойност.

Сделката е сключена от негов пълномощник – Николай Тодоров Николов. Той е познат още като Ники Брадата и е сочен за изключително близък на продавача Николай Филипов. Според наша информация между 2005 и 2024 г. Николов работи за “Алси 08” – фирма на Филипов, като началник склад. Николов е упълномощаван да представлява “Алси 08” пред “УниКредит Лизинг”, “Делта-Ин” за конкретен имот, “Златен Клас 2004” отново пред “УниКредит Лизинг” и въобще да оперира с активите на дружеството.

Пълномощните, с които Николай Филипов – Митничаря овластява Николай Николов – Брадата, са десетки. Валентин Каравълчев, бивш съдружник на Филипов, също упълномощава Николай Николов. Всъщност бившите партньори Филипов и Каравълчев използват Николов за свой пълномощник още от 2009 г.

Изключително любопитен въпрос е как Пламен Владимиров Маринов е решил да упълномощи Ники Брадата, за да финализира покупката си от компанията на Филипов. За “Билд Инвест 08” сделката е сключена от Мартин Иванов Семерджиев, който е свързан с 31 компании. В много от тях собственик е Николай Филипов.

Съществува хипотезата, че всъщност това жилище е било дар за Владимир Маринов чрез сина му и сделката е сключена, за да породи прехвърлително действие, но в последствие парите от банковия превод са били върнати на платеца. Дори и това да не е така обаче, цената, на която е изповядана сделката, е нереално ниска и поражда съмнения за зависимости.

Друг много важен момент е, че сградата, в която Пламен Владимиров Маринов – синът на топ ченгето Владимир Маринов, придобива жилище е същата, в която обитават Николай Филипов – Ники Митничаря, неговия съдружник Валентин Каравълчев и техния най-доверен кръг. Там живеел Пламен Найденов, който бил адвокат на Филипов и един от счетоводителите на Филипов. Сградата се явява нещо като “частен клуб”, в който са допускани само приближени на Ники Пъдпъдъка.

Чадър над “Порт Европа”

Владимир Маринов далеч не е единственият служител на МВР, който е свързан чрез собственост с тази сграда. Когато в края на 2017 г. сина на Маринов придобива имота, баща му изглежда непотребен за Филипов, но само 2 години по-късно полицаят става началник на 1 РПУ в Бургас, твърди се не без помощта на Ники Митничаря. Това е изключително важно РПУ за Филипов и Каравълчев, защото под неговия район се намира пристанище “Порт Европа”.

Портът очевидно е ключов елемент от бизнеса на Филипов. Мотивът за контрабандата, която се реализирала през това пристанище, изплува във връзка с работата на парламентарната комисия около смъртта на Мартин Божанов – Нотариуса.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини