Имате новина или сигнал? Изпратете ни я на имейл: [email protected]

Синът на МВР-шефа Илков в основата на аферата с театрите

Трябва да прочетете

Синът на министъра на вътрешните работи Атанас Илков е в основата на аферата с източените милиони от театрите в страната. Благодарение на баща му се полагат неимоверни усилия дирекциите в Пазарджик и Пловдив да не работят по случая.

Синът на Илков е близък приятел със съгражданина си от Пазарджик Петко Писков, който беше обвинен, че стои зад измамите с държавни средства в театрите в Смонян и Разград и беше пуснат под гаранция от 15 000 лева. Той е с обвинение за злоупотреба с над половин милион лева от Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“.
Изяснява се каква точно е била връзката между него и директора на театъра Румен Бечев.
Писков обаче е работил в комбина със сина на Атанас Илков.

Самият сегашен служебен министър на МВР започва кариерата си в РДВР-Пазарджик в Криминална полиция, а през 2016 година става директор на областната дирекция на полицията в Пловдив. Заради поредица от гафове бе уволнен, а по-късно заради приятеля си – съветника по сигурността на президента Румен Радев, масонът Пламен Узунов, назначен за шеф на “Национална полиция”.

Илков беше ръководител и на скандалната акция в Лясковец, при която загина полицай. В акцията през 2014 година срещу барикадирал се в къща в Лясковец въоръжен мъж на 14 март 2014 г. бе изпратен екип от СОБТ (антитерористичното звено на МВР). Акцията завърши със загинал полицай и трима ранени униформени. Тогава Атанас Илков бе шеф на „Криминална полиция“ и пряко ръководеше акцията в Лясковец, при която беше убит командосът Емил Шарков.

Сега в качеството си на министър полага големи усилия разследващите да не работят по скандалния случай, за да не стигнат до сина му, който е мозъкът на аферата в театрите и работи в комбина с Петко Писков.

Припомняме, че прокуратурата посочи програмиста от Пазарджик също като „мозък на схемата“, по която се смята, че са откраднати около 1,5 млн. лева чрез назначаването на фиктивни служители.

В Смолян са присвоени около 580 000 лева, а в Разград – около 940 000 лева. Към момента чрез изземване и доброволно връщане са възстановени около 250 000 лева.

Свидетел по делото – собственик на продуцентска къща, е признал, че лично той е свързал програмиста Писков с директора Румен Бечев.
„Собственик на продуцентската къща, който свързва Румен Бечев с обвиняемия Писков бил на минус с държавния бюджет и му трябвал добър счетоводител, който да го изведе от това положение“, обясни наблюдаващият прокурор Виктор Янков.

„Вие видяхте прокурора как контролирано пусна информация, че той е „мозък“ на цялото това нещо. След това наложи тази теза по време на съдебното заседание. Накрая вече навсякъде се говореше, че Петко Писков е измислил схемата, а той е един съвсем обикновен програмист. Защо никой не каза, че неговата програма се ползва и в други бюджетни предприятия, които нямат проблеми. Само тези два театъра с директори Румен Бечев и Левон Манукян имат проблем“, заяви Славейко Серафимов, адвокат на обвиняемия Писков.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини