Имате новина или сигнал? Изпратете ни я на имейл: [email protected]

МАФИЯТА „ДОПУСК ДО КЛАСИФИЦИРАНА ИНФОРМАЦИЯ“ В ДАНС. ХОРА НА ЦВЕТАНОВ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА КОЛЯТ И БЕСЯТ. СХЕМА И МЕХАНИЗЪМ – КАК ПОРЪЧКОВО СЕ ВЛАДЕЕ ДЪРЖАВА И БИЗНЕС ЧРЕЗ ОТНЕМАНЕ НА ДОПУСК. КИРИЛ ПЕТКОВ РЪКОПЛЯСКА НА СХЕМАДЖИИТЕ, ВМЕСТО ДА ГИ ОТСТРАНИ, И В ЗАМЯНА ОТНЕМАТ ДОСТЪПА ДО КЛАСИФИЦИРАНА ИНФОРМАЦИЯ НА НЕГОВИЯ ЧОВЕК – ВЕСЕЛА ЧЕРНЕВА

Трябва да прочетете

Пролетта отмина, лятото дойде, от преди година в държавата политическото управление се смени, предстои да се смени пак, дойде и украинската криза и цената на бензина отдавна не е това, което беше, нещата в държавата, региона и света се променят стремглаво, но не и в ДАНС, не и в ДАНС…

Иначе Агенцията е с ново, изцяло обновено ръководство – има си нов председател и нови заместник-председатели, сменени директори на дирекции в Централата и по места… Но, само някои. Други обаче са вечни.

Като египетски фараон, от 2015 г. В ДАНС се подвизава небеизвестната Виолета Кръстева – шефката на знаковата за ДАНС и за цялата държава Дирекция за класифицирана информация, занимаваща се с издаването на допуските до държавни тайни на всички лица и фирми. През годините Виолета Кръстева се е доказала като вечно и неотменно оцеляваща във всички управленски водовъртежи, политически боричкания, преплитане на икономически и властови пластове и кадрови размествания.

По правило ДАНС се занимава с проверка и проучва всички лица, които ще имат достъп до тайните на държавата. А тези, които вече имат такъв допуск, подлежат на непрекъснат контрол.

Кратък прочит на Закона за защита на класифицираната информация показва, че това са огромен брой служители – трябва да се погледне от вицепрезидент и заместник-министър надолу по стълбата, за да се разбере величината – съветници, началници на политически кабинети, главни секретари, служители на министерства, държавни агенции, комисии, всички военни, съдилища, прокуратури, посланици и много други. Не бива да се забравят и фирмите, които работят по държавни поръчки и имат достъп до класифицирана информация – това са хиляди служители на оръжейни, строителни и автомобилни фирми, лицата от банковия бранш и не на последно място от сферата на телекомуникациите – мобилни оператори, компютърни и телевизионни фирми… Според запознати с материята, на година се проверяват около десет хиляди лица.

И сега най-важното – никой от споменатите не може да бъде назначен на работа, без да получи допуск. Докато по фирмите шефовете могат да разместват хората си и да определят за участие в държавни поръчки само онези, които имат такива допуски, за служителите в администрацията от структурата на държавния апарат това е своеобразен кастинг… А кой извършва проверката и от кого зависи издаването на допуски –  от Дирекцията за класифицирана информация в ДАНС и от нейния директор Виолета Кръстева.

Очевидно е какъв мощен лост и инструмент за кадруване е съсредоточен в тази Дирекция. Чрез него под контрол се държи огромна част от цялата държавна администрация и една не малка част от частния сектор и бизнес. Да, бизнес, тъй като на годишна база парите отпускани за обществени поръчки са милиони, дори милиарди.

И нещата не спират дотук, тъй като тези преминали през кастинга, по закон подлежат на контрол за надеждност от ДАНС и от Виолета Кръстева, като това продължава, докато лицето борави с тайни. А в случай, че някой се окаже ненадежден, допускът му се отнема. И човекът остава без работа, защото изпада в несъответствие с изискванията за заеманата длъжност. Това са разписаните правила и са част от Закона за защита на класифицираната информация. Тук няма проблем.

Има проблем обаче в начина, по който се използват правилата на закона, както и в чия полза се прилагат те.

В ЗЗКИ е записано какво значи някой да е надежден, определени са критерии на които следва да отговарят всички, както и правила, които да се изпълняват. Както в повечето закони обаче, и в този е налице начин нещата да се тълкуват двуяко – в зависимост от конкретната ситуация можеш да бъдеш сметнат за надежден или обратното. Т.е. удобен или не… Защо?!

Много просто – законът не работи с доказателства, а със съмнения… Перфектно измислено! Ако Виолета Кръстева се съмнява в някого или ако просто изпълнява нечия поръчка за отстраняването му – допускът на лицето бива отнеман и с него е приключено. За дълъг период от време същото това лице не може да работи никъде, където се изисква достъп до държавни тайни.

По същия начин се определят и фирмите, в които ще отидат парите по държавните поръчки. По-точно казано – кръгът от фирми. Защо ли?! Отново е просто! Ако вие сте фирма, която иска да изпълнява дейности по договор с министерство на икономиката, а тези дейности са свързани с достъп до държавни тайни, то вие подлежите на проверка от Виолета Кръстева. Цялата фирма – управители, собственици, служители, оперативна дейност, банкови сметки, финансови отчети, взаимоотношения с държавата, извършени проверки и т.н. – трябва да бъдете икономически стабилен. Как ли се доказва или отхвърля това?! Малко е странно, но май и зад тези правила прозира възможността за двуяко тълкувание. И да, Виолета Кръстева е на правилното място и е готова да помогне, тъй като нещата са законово размити, а възможностите за собствен прочит – открити. И не на последно място – трябва да сте правилно „конюнктурно ориентиран”, иначе не получавате допуск.

Очевидно е, че чрез намятането на законови доспехи Дирекцията за квалифицирана информация в ДАНС и самата Виолета Кръстева са си подсигурили контрол върху важни държавни процеси – от влияние в сферата на политическите, икономическите, отбранителните и социалните обществени отношения до националната сигурност. Употребата им за реализирането, поддържането и съществуването на много политически проекти е факт и е знакова.

Как се ръководи всичко това?!

Простичко казано – със страх, с тотален контрол върху всички и върху всичко, което се случва отвътре, с шуробаджанащина и не на последно място – с подходящ политически гръб и подкрепа от знакови и ключови политически кръгове.

През 2015 г. Виолета Кръстева е назначена от близкия й приятел и вече бивш председател на ДАНС Митко Георгиев. Причината за това е дългогодишното й познанството с Деси Цветанова, която е съпруга на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов. Не бива да се забравя и друг знаков момент, че семейство Цветанови са кумове на семейство Кръстеви. Това позволява на Кръстева непрекъснато да урежда собствения си мъж на разни апетитни службички и постове – от съветник по времето на ГЕРБ, през преподавател в куп учебни заведения, докато се стигне до синекурна, тиха и спокойна длъжност в Комисията за контрол на СРС-тата, при верен приятел. Между другото нека не се забравя, че за да се заемат тези постове е необходим допуск до държавни тайни. Познайте кой го издава?!… Да, сетихте се – съпругата! Няма конфликт на интереси… Сърцераздирателно, нали!

От далечната 2015 г. досега, инсталирана на поста си с личните протекции и влияние на Цветан Цветанов, Кръстева не си губи времето. Впряга целия властови ресурс за изпълнение на поставените от кураторите й цели – овладяване на машината на държавния апарат и подчинението му на определени политически и икономически кръгове.

През годините тя бавно, но методично и последователно отстранява неудобните или непослушните служители. Срещу тези, които не се поддават на лесно влияние, Виолета Кръстева упражнява административен произвол – потърпевши споделят за вътрешни проверки със скалъпени или подправени мотиви, негативни оценки на непослушните и непокорните, неотчитане на извършена дейност, неподписване на полагаеми отпуски с претекст за много работа, следене на неудобните от страна на специално поставени за целта удобни служители, които впоследствие биват възнаграждавани със скъпоплатени постове и още куп прийоми. В дирекцията на хранилка са назначени всички приближени.

Схемата е сглобена и работи в услуга на Виолета Кръстева и в полза на пластовете над нея. Но от приближените има и най-приближени. Своеобразен юмрук. Лица от личната й кохорта, подбирани от Кръстева, и преминали най-сурови проверки за лоялност.

Сред министерствата и фирмите, където основно се стоварва юмрукът на Виолета Кръстева, се говори, че сред тези служители е и печално известната в ДАНС Десислава Катева, с която Кръстева е в много, ама много близки лични взаимоотношения.

За Десислава Катева се знае единствено, че е започнала своята трудова дейност в Тото пункт и е инсталирана на работа в бившето НСС, преминала е през длъжностите „машинописка“ в машинописно бюро и „деловодителка“ в деловодството на НСС, и постепенно се е домогнала до различни постове в ДАНС на база лични контакти, а не на база лични качества и умения. Според сигурни източници е завършила измислена магистратура едва преди няколко години. Десислава Катева бива активирана при изпълнение на най-доверените поръчителства.

В средите на проверяваните от нея фирми се чуват много коментари за това, че Десислава Катева е комбинативна, находчива и обсебена от чувство за изключителност, че е безпардонна и че когато се налага някой да бъде злепоставен или компрометиран, тя не се поколебава да прекрачи чисто проферсионланата експертиза в името на постигането на поставените й цели и задачи.

По този начин и шуробаджанащината е впрегната в действие. Всичко в името на целта, която оправдава и средствата. Не беше ли това цитат от „Кръсникът“?!

В самата Агенция се говори за масово текучество на служители от Дирекцията за класифицирана информация на Виолета Кръстева и за тотално нежелание на такива от други дирекции да се занимават с тази дейност, приемайки я за неприемлива и непривлекателна. Нежелаещите да работят при Кръстева нямат възможността да се преместят по тяхно желание, а биват прехвърляни силово, дори безпардонно уволнявани.

Според запознати, през годините Кръстева умишлено събира служители, повечето от които не блестят с ум и интелект. Логиката е проста – проверките за достъп до държавни тайни не се нуждаят от мислещи и можещи служители, а от такива, които да слагат своите подписи и да носят отговорност.

Май се оказва, че не е измислено нищо ново от времето на феодализма – Кръстева е превърнала служителите си в крепостни селяни, които се управляват и контролират от малък, но добре смазан и деспотичен кръг от доверени служители – нейните доверени началници. На ръководните позиции в Дирекцията се назначават всички послушни и приближени служители.

Явно не всички от тях са толкова дискретни и говорят повечко, защото в средите на проверяваните фирми се носи слух, че всички послушници в Дирекцията не случайно я наричат „майчицата”. Вероятно целта е безпрекословното изпълняване на разпорежданията на Кръстева, както и да задвижват добре смазаната машина за кадруване чрез използване на механизма за класифицирана информация и това да се осъществява безпрепятствено, независимо дали действията са законосъобразни и в каква степен отговарят на потребностите на обществените отношения, залегнали в осигуряването и опазването на националната сигурност.

Получава се така, че държавата не е толкова важна, както и нейната политическа, финансова, икономическа и социална стабилност. Висш приоритет са неистовото желание за лично влияние и запазване на отдавна завоювани, но към настоящия момент напълно компрометирани и лишени от обществена и социална подкрепа политически позиции, на моменти граничещи с характеропатия.

Според запознати, включително служители на ръководни постове, разпространеното мнение в ДАНС за Кръстева е, че с нея трудно се работи, че хората й бягат или искат да избягат, че тези, които работят с нея, в голямата си част го правят по принуда или по стечение на трудни за тях обстоятелства.

Разказват и я определят като „луда крещяща жена, обсебена от мания за величие”. Подобно мнение за Кръстева има и в Прокуратурата, където я определят като „малко лудичка, но върши удобна работа”.

Какво се има предвид?! Това, че Кръстева винаги се опитва да играе за силните на деня, но като цяло остава вярна на кръга, който я пази и чиито поръчки изпълнява безпрекословно.

Има ясни примери за това – по време на управлението на ГЕРБ се удрят предимно лица от обкръжението на президента Радев – шумната и завършила неуспешно акция срещу неговите съветници Илия Милушев и Пламен Узунов, чиито допуски удобно са отнети. Какво значение има, че на по-горна инстанция отнемането на Милушев е отменено?! Важното е да се извърши поръчка и тези хора да бъдат дискредитирани. От тук насетне никой не помни дали тези лица са надеждни и могат да работят с държавни тайни или не.

Грозно и поръчково изгаря и Георги Гатев, като заместник председател на Бюрото за контрол на СРС на когото отнемат достъпа до класифицирана информация, а пасквилите, описани от ДАНС, като „мотиви“, бяха подробно изнесени от АФЕРА. Гатев бе мотора на Бюрото за контрол на СРС и бе ударен поръчково, за да бъде овладяно Бюрото.

Знаково отнемане на допуска е и случаят с настоящия министър на вътрешните работи Бойко Рашков, но в онзи период от управлението на ГЕРБ, когато Рашков е председател на Комисията за контрол на СРС-тата. Веднага след това на неговото място е поставен човек от приятелския кръг на Кръстева.

По подобен начин в този период са превзети знакови ведомства – цивилното и военното разузнаване, Държавната комисия по сигурността на информацията, администрация на Министерския съвет и на Народното събрание, както и много други – министерства, агенции, комисии, служби.

След смяната на политическото управление на страната и с идването на „Продължаваме промяната“ на власт, знаков е случаят с отнемането на допуска на някогашния добър приятел на Виолета Кръстева, бившият главен прокурор Сотир Цацаров, но вече в качеството му на председател на КПКОНПИ.

Като истински хамелеон за Виолета Кръстева няма граници, по които да се нагоди, а очевидно само интереси. Кирил Петков беше много доволен от това отнемане, даже в ефир похвали всички служби, стожери на националната сигурност, разбирай Виолета Кръстева. Нищо, че когато премиерът се радваше по телевизията, според изказванията на самия Цацаров отнемането на допуска все още не му е бил връчен. Явно Виолета Кръстева толкова много е била ангажирана да се харесва на властимащите, че не й е останало време да си свърши докрай работата, за която така или иначе й се плаща с парите на данъкоплатците. Както и вероятно няма значение впоследствие, че когато Цацаров обжалвал решението на следваща инстанция, отнемането на допуска му до класифицирана информация пада. Важното е, че и на него е поставен кръст! Може би идва от самото име Кръстева…

Известен е факта, че по закон само този, който е издал допуска да чете държавни тайни, може да го отнеме. Схемата е добре замислена и не по-зле реализирана. Кадруването върви с пълна сила.  На челно място излизат и тесните връзки на Кръстева с различни звена в Прокуратурата, тъй като според запознати съществува практика, при която невъзможността да се повдигнат обвинения в извършено престъпление към дадено лице се дават указания допускът му да бъде отнет или прекратен.

И когато за това липсват данни, такива започват да се фабрикуват под натиск от страна на Кръстева. В ЗЗКИ присъстват текстове и разпоредби, които позволяват обтекаемост при формиране на становището за надеждност, които се използват безкомпромисно и са значим лост за влияние или когато биват използвани за проекция на правилната политическа воля. Волята на Цветанов. Кръстева се справя не зле.

Сега някой е поръчал и Весела Чернева – съветникът по външно-политическите въпроси на премиера в оставка Кирил Петков. Каква ирония, а? Ръкопляскащият Петков на Виолета Кръстева за отнемане на допуска на Цацаров, сега е жертва на същата Кръстева, която гилотинира негов човек.

Весела Чернева притежава разрешение да борави с тайни, но след последните политически сътресения в държавата и разпада на коалицията начело с „Продължаваме промяната“, някой е решил, че този път е време да се удари и премиера. Е, Виолета Кръстева е на линия. Отнемането е факт. Въпрос на време е да видим дали за него има реални мотиви или и то ще бъде отменено безславно като останалите. Явно това няма значение. Явно значение има самия ефекта от отнемането на допуск до класифицирана информация – дискредитиране в изпълнение на нечия воля. Очевидно волята на хората, стоящи зад Кръстева и направляващи безстрашната й десница.

А това, че в близост до нашите граници се водят войни, че световната и родна икономическа обстановка са плачевни, че държавата ни е разграден двор и институциите не работят – това не е толкова важно. Трябва да има задкулисие, трябва да има хаос, службите трябва да са във война една с друга и не трябва да работят в посоката, която им е отредена по закон. Така водата е вечно мътна, а знаем в такава ситуация какво се прави. Само, че на повърхността някой дърпа конците. И не в наша и ваша полза, а в тяхна, лична!

Не бива да се забравя и скорошната инициатива на Виолета Кръстева да се домогне и до така желания от нея пост на заместник-председател на ДАНС. Неуспешен, разбира се. В държавата все още се намират умни жени и мъже, които разполагат с чувство за държавност, дълг и не на последно място с чувство за справедливост. И които очевидно все още разполагат с подходящото влияние да спрат тази лудост.

Сред запознати с вътрешните боричкания в службите, които почти винаги носят и политически отенък, за своя неуспех Виолета Кръстева нееднократно е обвинявала сегашните зам.-председатели на ДАНС, което е логично, предвид факта, че на тези постове стоят те, а не тя.

Може би следващата цел на Кръстева ще бъде още по-високо – председателското място в ДАНС. В случай, че това бъде допуснато, държавата много трудно ще бъде отвоювана от задкулисието.

Време е за друга промяна! С Кръстева това ще е трудно, тъй като обвързаността й към Цветанов е знакова. Това царуване продължи прекалено дълго и е вредно. Винаги е било, но сега е осезаемо силно.

Следва продължение…

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини