ОЩЕ НАЗНАЧЕНИЯ ОТ КРЪГА „ПЛОВДИВ“: НОВИ ДИРЕКТОРИ НА ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ“

Трябва да прочетете

Ако най-запомнящото се служебно правителство на президента Румен Радев досега беше с тандема Кирил Петков и Асен Василев, новото очевидно ще остане в политическата история с кръга „Пловдив“.

От града са двама от най-близките секретари на президента и смятани за сиви кардинали на настоящите процеси в страната – Пламен Узунов и Николай Копринков. Узунов отговаря за правните въпроси и антикорупцията, а през 2017 г. беше вътрешен министър в първото служебно правителство на Радев. Копринков пък е секретар по вътрешна политика.

Предполагаемо по тази линия целият висш ешелон на МВР вече е свързан с Пловдив. От там са и министърът Иван Демерджиев, и главният секретар Петър Тодоров. Поне трима заместник-министри в различни ресори са от Пловдив. А от петък и ръководството на Държавен фонд „Земеделие“ също е от родния град на Узунов и Копринков.

Структурата е сред най-ресурсните – годишно разпределя над 2.5 млрд. лв. европейско финансиране и национални субсидии за фермерите. Под неин контрол са т.нар. директни плащания, проектите по програмата за развитие на селските региони, програмата за морско дело и рибарство, както и подпомагането по ред други земеделски схеми – европейски и национални. За 2022 г. например са планирани плащания за общо 2.8 млрд. лв. по всички инструменти.

Новият директор – от академията на МВР до НАП

За изпълнителен директор на ДФЗ е назначен Георги Тахов. Според биографията, публикувана на страницата на фонда, Тахов е доктор по икономика. Той притежава и магистърска степен по „Счетоводство и контрол“ от академията в Свищов. Освен това е завършил „Право“ във Великотърнорския университет, както и „Стратегическо ръководство и управление на сигурността и обществения ред“ от Академията на МВР.

Наред с всички тези образования Тахов е имал време и да работи. При правителството „Орешарски“ (БСП и ДПС) Тахов е назначен за началник на НАП – Пловдив. Преди това е работил като директор на НАП Пазарджик, заместник-директор на НАП Пловдив, а от юни 2011 до 2013 г. е бил зам.-директор на ТД на НАП София.

През 2015 г. Тахов е освободен от длъжността на директор на НАП в Пловдив. Занимавал се е с частен бизнес. В началото на август тази година прехвърля собствеността си в „Органика фоум груп“ (основана през 2018 г.) и „Органик фоум груп БГ“ (основана през 2020 г.) на баща си.

Другите попълнения

Друга пловдивска връзка освен Тахов в новото ръководство е Владислава Казакова. Първоначално тя е била в ДФЗ – Пловдив. Документи сочат, че тя е била шеф на отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“. Публикации от юли в местната преса я сочат като назначена за временно изпълняваща длъжността шеф на ДФЗ в Пловдив, след като от поста беше отстранен Йосиф Ячев.

В ръководството на фонда са назначени от още бившият депутат от БСП Димитър Горов, Георги Динев и Ива Иванова, като последните двама са служители на институцията през годините.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини