Имате новина или сигнал? Изпратете ни я на имейл: [email protected]

Жесток скандал! Червен депутат напазарувал яко гласове, кой го пази?

Трябва да прочетете

Червеният депутат от БСП в няколко парламента Манол Генов е пазарувал яко гласове на предсточния вот за народни представители, твърдят източници от Асеновград. Той е организирал пазаруването в ромската махала на населеното място. Това разбира се не ставало без любезното съдействие на местната полиция. Твърденията са, че Генов е покровителстван лично от заместник-директорът на ОД на МВР-Пловдив Васил Костадинов, който пък бил лично назначение на Генов.

Прокуратурата повдигна обвинение на депутата от БСП Манол Генов за купуване на гласове след парламентарните избори през 2020 година. Определена му беле мярка за неотклонение подписка.

Генов се яви в Спецзвеното „Антикорупция“ на пл. „Света Неделя“. Придружаваше го адвокат Ина Лулчева. 

На излизане Генов коментира, че обвиненията са несъстоятелни и се надява съдът скоро да установи това. Той е отказал да дава обяснения на този етап от делото. Според прокуратурата депутатът от БСП е организирал плащане на по 20-25 лв. на близо 70 души, предимно от ромската махала в Асеновград. Срещу сумите те е трябвало да гласуват за него. Намерени са списъци с избиратели, събрани са доказателства и със срс-та, има и свидетелски показания.

Сега най-вероятно историята се е повторила.

Зам.-шефът на пловдивската полиция Васил Костадинов бил обвързан и с бизнесмена Иван Тобиев, който беше задържан при акция на полицията преди време.

МАНОЛ ГЕНОВ Е ОРТАК И С ТОБИЕВ

Дългогодишният депутат Манол Генов и Иван Тобиев извършват заедно незаконен добив на инертни материали от коритото на река Марица, трърдят запознати с техния общ бизнес.

През август 2020 година Тобиев отново бе замесен в незаконен добив на инертни материали в местността Каратупрак край Катуница.

Съшата година се оказа критична за него, след като прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу Тобиев и двама негови помагачи за укриване на акциз в размер на над 2 млн. лв. и пране на пари.  

В хода на разследването е установено, че през периода от 2 януари 2014-а до 31 януари Тобиев, като управител на фирмата „Арена И.Т.“, заедно с аверите му  е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – акциз в размер общо на 2 036 608.86 лева.

Тобиев е въртял шашми с акцизни декларации и е съставял фалшиви документи за енергийни продукти и електрическа енергия, които са били подадени пред Митница Пловдив. Петролният бос  е отразил неизвършени доставки на газьол /маркиран дизел червен/, начислявайки намалената акцизна ставка от 50 лева за 1000 литра. А в действителност е освободил за потребление, като е извел от данъчния склад газьол, който не е бил доставен и използван като „енергиен продукт за отопление“ и е бил задължен да начисли акцизна ставка съгласно от 645 лв. за 1000 литра. По този начин е избегнал плащането на разликата в стойността между декларираната и заплатената от една страна и действително дължимата акцизнa ставкa.

Другите двама с обвинения – жената с инициали З.Д. е осъществявала функциите на управител на данъчния склад, а Р.И. оперирал с автоналивната инсталация в обекта. Двамата давали указания на шофьорите за извършване на симулативни курсове с червено дизелово гориво, манипулирали разходомера на автоналивната инсталация, за да се преодолее електронния дистанционен контрол на Митница – Пловдив, при отчитане на зареденото и транспортирано гориво. Жената от своя страна е изготвила инкриминираните  акцизни данъчни документи с невярно съдържание.

Законът предвижда наказание лишаване от свобода за срок от три до осем години и конфискация на част или цялото имущество.

Тобиев е обвинен и за два случая на пране на пари, с предмет значителни парични суми реализирани от укрития акциз. Той е въвеждал реализираните парични приходи от укрития акциз по банковите сметки на фирмата си чрез банковите сметки на други две търговски дружества, с които симулирал търговски отношения.

В първия случай е предоставял парите в общ размер на 851 171,42 лева на управителката на склада, която от своя страна ги внасяла по банковата сметка на българско дружество, за което имала пълномощно, а от там обратно се връщали по сметки на Тобиев, като извършените финансови операции са 32 на брой. В този случай бизнесменът е действал като съучастник.

Във втория случай Тобиев е действал посредством двама души, които са нямали представа за престъпния произход на парите. Чрез тях са извършени 15 броя операции, през банкова сметка на дружество регистрирано за тази цел в Гърция, на обща стойност 1 852 940 лв.

Ако бъдат признати за виновни за това престъпление, Тобиев и съучастничката му ги очакват от три до дванадесет години затвор и глоба от 20 000 до 200 000 хил. лв.

Името на Иван Тобиев е част от криминалните хроники вече над 12 години. Има вече сблъсъци с Темида, но всеки път изплува и се връща в бизнеса с ново начинание по ръба на закона.

За пръв път името на петролния бос нашумя през юни 2011 година, когато цистерната с метан се взриви на „Пещерско шосе“ малко след 18 часа.

След това е замесен със съмнителен добив на интертни материали.

 През 2016 година гръмва поредният скандал около Тобиев.  През януари органите на реда намират в двора на „Балканкар” заровена цистерна, от която нелегално са зареждани бензиностанции. Според данни на пловдивската митница от 2013 г. до януари 2015-а по тази схема са превъртени 6000 тона гориво, а щетите за държавата са неплатен акциз за 3,4 млн. лв.

Към Тобиев има и второ обвинение – за това, че в периода 26 ноември 2015 г. – 25 януари 2016 г. е извършил финансови операции с имущество и пари на обща стойност над 1,8 милион лева, за което е знаел, че е придобито чрез тежко умишлено престъпление. В хода на разследването се оказа, че фирмите на Тобиев са печелили и обществени поръчки за доставка на горива към редица институции, включително и Агенция „Митници“. Тогава Тобиев остава в ареста близо половин година.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини