Милчев: Администрацията на Радев покровителства корупцията по пътищата

Трябва да прочетете

Президентската администрация покровителства корупцията около строителството и ремонтите на пътища у нас. Това заяви категорично Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

Повод за думите му е последният доклад на ИПБ, според който въпреки отпуснатия рекорден бюджет на Агенция „Пътна инфраструктура“ и „грандиозните“ планове на АПИ да извърши основни и текущи ремонти на 3000 км път, ремонтирани са едва 7 км. 

2.5 млрд. лева бяха отпуснати на АПИ от общия бюджет на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 


“Когато изискахме информация по ЗДОИ за това по колко км път са извършили текущи и основни ремонти, се оказа, че те са ремонтирали 7 км. основно ремонт и 230 – текущ, при заявени 3000 км. за ремонт. Така се получава, защото за година и половина, откакто ни управляват служебни правителства, имаме петима шефове на АПИ“, посочи Милчев. 

Според него именно в честите рокади в АПИ се крие разковничето. Последната такава се случи в началото на декември миналата година, когато по преценка на регионалния министър арх. Иван Шишков освободен е бил председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Иво Иванов. На негово място бе назначен Ванцислав Ангелов. 


Самият Иванов пък седна на поста през август миналата година, след като бе назначен отново от служебния шеф на МРРБ на мястото на Тодор Василев.


“Никой не казва защо ги махат или назначават. Тези чести смени на ръководството в АПИ стават, защото ги карат да подписват неща, от които се плашат и се отказват. Нека да отговорят защо ги сменят толкова често. Защо аз трябва да гадая?“, посочи Богдан Милчев. 

От Института по пътна безопасност припомнят, че през ноември миналата година Управителният съвет на АПИ е взел решение едва с два подписа за разплащането на 190 млн. лева. Под него са се подписали тогавашният председател и секретарката, но липсват подписите на другите двама.  

“Тези пари са разплатени на строителни фирми. Били са спрени, защото е имало становище от директор в АПИ, че тези пари не трябва да се плащат, тъй като става дума не за републикански, а за общински пътища. Все едно НПО управлява пътищата ни, а не държавна агенция“, категоричен беше пред фрог Милчев.


Ролята на президента? 

Според Милчев именно президентската администрация покровителства тази корупция в строителството и ремонтите на пътища. Милчев дори припомни, че зам.-министър от МРРБ е бил замесен в схема с подкупи. За това се разбра след сигнал на строителна фирма. Случаят е от времето, когато Захари Христов за кратко беше зам.-министър на регионалното развитие в първия служебен кабинет на Стефан Янев през 2021 г. .


Захари Христов бе освободен, без да се съобщават мотиви, а случаят е потулен. 

Прокуратурата е била уведомена, като според медийни публикации е започнало разследване, но не е ясно до къде е стигнало то. 


Случаят за корупция стана публичен, едва след като Захари Христов беше назначен за втори път заместник-министър в МРРБ, този път в кабинета на Гълъб Донев.

Първи за  схемата проговори пред “Евродиков”  Тодор Стоянов – бивш шеф на дирекция “Държавна собственост” в МРРБ и също така бивш зам-министър на същото ведомство. Според него зад Христов стои Николай Копринков – секретар на президента по вътрешна политика.

Тодор Стоянов е бил уволнен в началото на август, когато на власт идва новият служебен кабинет на Румен Радев. Именно тогава Христов е бил назначен отново за зам.-шеф в МРРБ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини