Имате новина или сигнал? Изпратете ни я на имейл: [email protected]

ЕКСКЛУЗИВНО: Кои са прокситата на Черепа у нас?

Трябва да прочетете

Васил Крумов Божков е български олигарх, престъпник, предприемач, политик и създател на Гражданска платформа „Българско лято“. Сочен до 2020 г. за най-богатия българин със състояние между 1 и 3 милиарда лева. Божков напусна България през януари 2020 година и избяга в Дубай, за да избегне задържането си. Повдигнати са му редица обвинения, между които свързани с убийства, пране на пари, укриване на данъци, изнасилване и др. След бягството си Божков твърди, че е бил подлаган на системен рекет от властите. През март 2022 г. Цветомир и Боян Найденови, бивши бизнес партньори на Божков, споменават в интервю, че той им признал, че е поръчал убийството на Манол Велев. Известен с прякора Черепа, във вътрешна кореспонденция на щатския държавен департамент Божков е определян като „най-печално известния гангстер на България“.

Той обаче не работи сам. Кои са прокситата на Черепа?

Орлин Алексиев, Мишо „Булинса“, Иво Тонев, Бойко Рашков, Марин и сина му Стефан по прякор „Ярите“, полицаи като бившия шеф на компютърни престъпления Явор Колев, Денис Папаризов-бивш шеф на културноисторически ценности в Главна дирекция “Национална полиция”, сега шеф там, издигнат от Бойко Рашков. Шефът на ГДБОП пък защитава интересите на Черепа през Николай Филипов от Бургас.

Бившият финансов министър Влади Горанов, който попадна в новия списък санкциониран по “Магнитски”, също беше прокси на Черепа. В НАП и в бившата комисия по хазарта интересите му защитаваше Васил Панов, както и шефът на комисията – Огнемир Митев.

Да разкажем сега и за самите тях. На първо място е ОРЛИН АЛЕКСИЕВ –

истинският кмет на София, както го наричат в столицата. Човекът, който контролира Йорданка Фандъкова, управлява Столична община,  контролира мнозинството в Общинския съвет на София и депутатите на Слави Трифонов от „Има такъв народ“ в две Народни събрания.
Част от кръга „Делта хил“.

Алексиев контрошираше напълно и бившия министър на регионалното развитие Гроздан Караджов.
Прокуратурата не повдига обвинение на Орлин Алексиев и МИХАИЛ ИВАНОВ – дясна ръка на Васил Божков, въпреки че има свидетелски показания срещу тях от няколко човека,  дадени пред съдия, които ги уличават във финансиране на протести срещу правителството на ГЕРБ, пране на пари, поръчитрлство на пребивания и убийства на конкуренти на Алексиев и Божков.
Съществуват защитени свидетели, които свидетели, които са дали показания срещу Алексиев, Божков и Иванов. 

Друго прокси на Черепа е бизнесменът ПЛАМЕН БОБОКОВ. Той и президентският съветник Пламен Узунов са в тясна връзка.

Бобоков и някогашният вътрешен министър Узунов бяха задържани при акция на МВР през лятото на 2020 г.

Разследването срещу двамата беше за търговия с влияние и престъпления по служба. Именно под диктуването на Бобоков, който е в тясна връзка с хазартния бос Божков, работи президентът Румен Радев, който назначава посланици.

На тайна среща с Пламен Бобоков отиде преди време и Христо Иванов. Двамата се срещнаха в джипката на бизнесмена, паркирана в близост до парламента.

„Г-н Бобоков ми се обади с молба да обсъдим културен проект, свързан с град Русе. Казах му, че нямам време и мога да се видя с него съвсем за малко някъде около парламента. Затова проведохме срещата в този вид. Няма нищо тайнствено в цялата история“, каза Христо Иванов.

Пламен Бобоков също потвърди, че с Иванов са обсъждали културен проект в Русе, но дали е така. Едва ли…

Бизнесменът Васил Божков се познава не само с разследвания за вноса на опасен боклук Пламен Бобоков, но и с още един клиент на Специализираната прокуратура по знаково дело за участие в организирана престъпна група – Георги Божилов – Жоро Тениса.

С единия избягалият в Дубай Божков се е снимал на яхта, а с другия е празнувал рожден ден.

През май 2021 година от Дубай в България беше екстрадиран ГЕОРГИ ПОПОВ – дясната ръка на ВАСИЛ БОЖКОВ.

Георги Попов, който като служител на бившата Държавна сигурност е ползвал псевдонима „Китин“ и Васил Божков, се укриват от българските разследващи в Дубай от началото на февруари 2020 г. На този етап съдът в арабската държава е приел искането за връщането на „Китин“, за когото се смята, че е използвал контактите си с руски разузнавателни служби, за да подсигури убежището на Черепа. Мнозина смятат, че именно връзките на Попов с руски разведки е било причина Васил Божков да го вземе него при бягството си от България, вместо собствената му съпруга Елена Динева.

Решението на съда доведе тогава до същинска истерия на хазартния бос.
Като дясна ръка на Божков, Попов е наясно с голяма част от престъпната дейност на бившия хазартен бос и може да се окаже важен свидетел в бъдещите съдебни процеси.

Бургаският бизнесмен със спорна репутация НИКОЛАЙ ФИЛИПОВ – Ники Митничаря, арестуван и разследван през лятото на 2020 г. като един от черните касиери на укриващия се в Дубай хазартен олигарх Васил Божков, стои начело на незаконния дърводобив в Бургас и региона.

Организацията, ръководена от 51-годишния морски баровец, осветлен в схема с контрабанден внос на петрол, изнася ежедневно от България към Гърция и Турция между 10 и 15 тира с дървен материал, като печалбата от сенчестата търговия с поголовна сеч в горите на Странджа се изчислява на около 30 000 евро всеки ден (по около 3000 евро на тир).

За да заобиколи заповед, издадена на 18 август от министъра на земеделието Явор Гечев, който забрани износа на дървесина за чужбина за срок от 3 месеца, Николай Филипов спешно е вкарал от Турция скъпоструваща машина-мелачка на дървен материал.

Машината е инсталирана незаконно на територията на пристанище „Европа“, което се намира на мястото на някогашната бургаска корабостроителница.

Всяка сутрин там се разтоварват десетки камиони с дървен материал, който минава през мелачката и се превръща в обработена дървесина. Впоследствие дървения материал се товари отново в тировете и се изнася към Гърция и Турция.

Твърди се, че поне половината от обработвания дървен материал идва от временните горски пунктове, които обаче продават дърва само за огрев при цени от 30 лв. за кубик и то при наличието на електронен превозен билет.

Крими организацията на Николай Филипов обаче заобикаля това правило, вероятно плащайки подкупи на горски служители и висшестоящи началници в ДЛС-Ропотамо, което е под прекия контрол на Министерството на земеделието.

Твърди се, че схемата на Николай Филипов работи ударно от около година, а грубата сметка показва, че организацията на предприемчивия касиер на Васил Божков е спечелила около 10 милиона евро от изсичането на горите и износа на дървен материал към Гърция.

„Срещу Николай Филипов и още няколко човека беше стартирано разследване от МВР по сигнал на доскорошния директор на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев. След падането на кабинета на Кирил Петков от власт обаче разследването беше стопирано.

Наскоро сигнал за дейността на Николай Филипов и хората му е бил подаден и до служебния МВР шеф Иван Демерджиев, но до този момент полицейска операция срещу аферистите не е стартирала.

Роденият на 29 септември 1971 г. в Бургас Николай Филипов е бивш инспектор от Бургаската митница, отстранен в средата на 90-те години заради съмнения за корупция.

Впоследствие Филипов, съвместно с хазартния бос Васил Божков, придобива някогашната Бургаска корабостроителница и става собственик на първото частно морско пристанище в България. Филипов управлява десетки фирми и върти апепитен бизнес със скрап, както и със земеделие.

Той развива и селски туризъм в районите на Странджа планина, където хората му секат поголовно горите с активното съдействие на горските. Бизнесменът управлява охранителната фирма „Аватари“, чийто доскорошен директор беше отстранения заради съмнения за корупция бивш шеф на областната полиция в Бургас Милен Димитров.

Николай Филипов притежава и няколко хотела по Южното Черноморие, негов е 5-звездният „Алур“ в ММЦ-Приморско. Допреди години Филипов беше президент на футболния клуб „Нефтохимик“.

През лятото на 2020 г. Николай Филипов беше зрелищно арестуван с над 1,5 млн. лв. в брой при акция на Специализираната прокуратура по обвинение, че парите са били приготвени за финансиране на протестите срещу правителството.

Срещу пристанищния бос стартира разследване за пране на пари и данъчни престъпления, а от ДАНС и финансовото разузнаване блокираха почти 2 милиона долара, изпратени към турска банка през една от фирмите му – „КСР“ ЕАД. Смята се, че милионите е трябвало да стигнат до Васил Божков в Дубай чрез серия от траншове през чуждестранни банки.

След закриването на Специализираната прокуратура и съд обаче проблемите на Николай Филипов с властите изчезнаха. Неофициално се твърди, че със санкция на доскорошния МВР шеф Бойко Рашков запорите му са били вдигнати.

Николай Филипов е бивш съпруг на депутатката от „Атака“ Калина Крумова, която се разведе с него преди няколко години.

ВАСИЛ ПАНОВ – директорът на възлова дирекция – бухалка Контрол в централното управление на Националната агенция по приходите, несменяем при няколко последователни шефове и министри на финансите – 11 години, „напусна системата на приходната агенция по свое желание”, обявиха оттам. 

Контролът е толкова голям, че неведнъж сме писали за 8-цифрените дългове на 24 часа и други близки до властта, да не споменаваме изобщо хазартния бизнес,където – както се оказва, не само фирмите на Васил Божков, но и другите са плащали каквото решат, вместо данъци и такси.

Случайно ли е? Васил Панов бе и дългогодишен член на Държавната комисия по хазарта, назначен е лично от ексфинансовия министър ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ.

Панов „напусна” комисията по хазарт, когато всички членове бяха подменени заради скандала със занижените хазартни такси, ощетили бюджета с близо 700 млн. лв. Но някои от тях са арестувани, а той, странно защо, при положение, че баш на него е двойната отговорност и заплата за контрола на приходите – НЕ!

Многозначително е, че омитането на чиновника стана съвместно с измитането на шефовете на ГДБОП. Това вече намирисва на очистване на ключови административни бухалки, маскирани като институции, от хора, които са смятани за близки до премиера. С което се обясняваше и задържането им на постовете до момента, при положение, че всички бяха наясно какви ги вършат.

Неотдавна БСП поиска обяснение от финансовия министър как така години наред шефът на дирекция Контрол в НАП Васил Панов е проспал по-ниските такси, които са плащали хазартните фирми на Васил Божков.За последните 5 години комисията е правила над 3000 проверки, а НАП – над 800 ревизии на хазартните оператори, но не са открили нарушения в плащането на таксите.

„Основният въпрос е дали в ръководството на ДКХ са „калинки“, които не знаят къде се намират, или крадат заедно с крадците“, попита депутатът проф. Румен Гечев.

Бившият шеф на Комисията по хазарта ОГНЕМИР МИТЕВ още е в ареста. Той беше вкаран там през есента на миналата година с решние на Апелативния специализиран съд.

Според магистратите Митев можел да окаже въздействие на свидетели, тъй като не всички са разпитани. Можел и да извърши ново престъпление, защото бизнесменът Васил Божков още не е разпитан.

Решението на  Апелативния специализиран съд бе в отговор на обжалвания постоянен арест на Огнемир Митев.

Той беше арестуван в края на януари миналата година по разследването срещу Божков. Митев оглавяваше хазартния регулатор до февруари 2018 г., а бе назначен в комисията през 2013 г. по време на кабинета на Пламен Орешарски.

В първия ден на февруари беше арестуван и настоящият шеф на Комисията по хазарта Александър Георгиев. Той е направил самопризнания, че е покровителствал бизнеса на Васил Божков. Бизнесменът беше арестуван в Обединените арабски емирства.

Прокуратурата твърди, че разполага с доказателства за това, че Божков е предлагал 10 000 лева на ден на длъжностно лице от комисията по хазарта, което да внася предложения за отнемане на лицензи на конкурентни дружества. За това са уведомени НАП, КПКОНПИ и министърът на финансите.

И за финал да обобщим прокситата на Васил Божков – Черепа.

Орлин Алексиев, Мишо „Булинса“, Иво Тонев, Бойко Рашков, Марин и сина му Стефан по прякор „Ярите“, полицаи като бившия шеф на компютърни престъпления Явор Колев, Денис Папаризов-бивш шеф на културноисторически ценности в Главна дирекция “Национална полиция”, сега шеф там, издигнат от Бойко Рашков. Шефът на ГДБОП пък защитава интересите на Черепа през Николай Филипов от Бургас.

Бивкият финансов министър Влади Горанов, който попадна в новия списък санкционирани по “Магнитски”, също беше прокси на Черепа. В НАП и в бившата комисия по хазарта интересите му защитаваше Васил Панов, както и шефът на комисията – Огнемир Митев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини