Имате новина или сигнал? Изпратете ни я на имейл: [email protected]

Мрежата от фирми е оплела София

Трябва да прочетете

Началото на една десетгодишна мрежа от свързани компании и хора, редовно печелещи търгове на общината и нейните звена, проследихме как тя се развива и до днес – десетки милиони левове публични пари по-късно. Една от фирмите – „Транс Софт Интернешънъл“ стига и до държавния Фонд на фондовете, през избрания за поседник „Морнингсайд Хил“. Изборът на фонда през 2019 г. събира общинския съветник и бивш директор на ЦГМ Христиан Петров, съпругата му и бивш директор на ФнФ Светослава Георгиева и адвокат Георги Георгиев, сега председател на СОС. Всеки от тях отрича да познава компанията или да е свързан с нея. В тази част, ще проследим и другите връзки в тази история.

„Морнингсайд Хил“, Христиан Петров и адвокат Георги Георгиев ги свързва още нещо, освен София, Фондът на фондовете и рисковия капитал – имотите. Бащата на Павел Велков – управител на „Морнингсайд Хил“, е съдружник във фирмата „Витоша пропърти кампъни“, където управител е Христиан Петров. Нейната дейност е свързана с покупко-продажба на недвижими имоти.

„Това е във връзка с една сделка с недвижими имоти в края на миналата година. Те ни пичнаха (от pitch – правя бизнес предложение б.р), аз реших да се включа“, казва Велков, макар и участието формално да е на баща му. Христиан Петров разказва, че от 2020 г. е решил да се занимава именно с такъв бизнес и решил да тества тази концепция с Велков, който по стечение на обстоятелствата е ръководител на фонд, спечелил пари от ръководения от жена му Светослава Георгиева Фонд на фондовете.

И Петров, и Велков обясняват, че се запознават след като „Морнингсайд Хил“ е спечелило процедурата на Фонда на фондовете. „Със сигурност нашето партньорство е в периода след като жена ми е напуснала Фонда. Сигурно някъде сме се видели с общи приятели, от там се запознаваме“, казва Петров.

Във фирмата, освен Велков и Георгиева, съдружник е и Зинаида Найденова. Тя, не особено изненадващо, също е свързана с община София – работила в общинско дружество – „Столичен автотранспорт“, докато Петров е директор на ЦГМ. Била е член на оценителна комисия за обществени поръчки в ролята на финансов контрольор, личи от публично достъпен протокол.

„Знам, че е работила там, но не я познавам от там“, казва Петров, като поясни, че я познава от много години и подчерта, че той е бил директор на ЦГМ, не на „Столичен автотранспорт“.

Близки къщи

Има и други любопитни връзки по линия на недвижимите имоти. На ул. „Женева“ 7 в София се намира кантората на „Георгиев и Колев“ – фирмата на настоящия ръководител на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Тя се помещава в триетажна сграда, която, според регистрите, води към името на Христиан Петров. Петров фигурира в договорна ипотека от 2017 г. – там кредитор е Уникредит Булбанк по заем от малко под половин милион лева, като Петров е посочен в раздела раздела като „Друг“.

Ипотекарен длъжник на идеални части от земята и два етажа е Даниела Шишманова. Тя е в съвета на директорите на „Кидамом Партнърс“, където Христиан Петров е съсобственик (с 37% дял), заедно с фонда Eleven, който е инвестирал в компанията през 2019 г. Пред „Капитал“ Петров посочи именно опита си в „Кидамом“ (разработила видеопортал за филми и образователни програми за деца) за водещ при избора му за директор на Центъра за градска мобилност, тъй като фокусът тогава са били теми, свързани с нови технологии (като тикет системата).

Вероятно условията, които кантората на Георгиев получава в тази къща са добри, тъй като партньорът му Стоян Колев и неговата строителната фирма „Тринити кепитъл“ притежават от юли 2019 г. няколко имота в съседство – в обновената красива къща на ул. „Женева 9“, но не са преместили там офиса.

На изпратени въпроси на „Капитал“ относно дали е имал бизнес взаимоотношения с Христиан Петров, вкл. преки или непреки отношения по линия на бизнеса с недвижими имоти, Георгиев не отговори (виж прикачения файл).

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини