Имате новина или сигнал? Изпратете ни я на имейл: [email protected]

Подарък от служебния кабинет за телекомите – 40% по-евтин 5G

Трябва да прочетете

Служебният кабинет намали с 40% еднократните такси за честоти, които ще платят телекомите, в опит да ги накара да инвестират повече пари в 5G мрежите си. В кратко съобщение правителствената пресслужба казва, че правителството е приело предложението на председателя на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Иван Димитров, според което цената на един мегахерц в спектъра 700 и 800 MHz, ще падне до 72 хил. лв. Досега цената бе 120 хил. лв. Официално промените са внесени от служебния министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, който е и вицепремиер.

Според кабинета до този момент тези части от спектъра не са били използвани за граждански нужди. Прогнозата на правителството е, че през тази година държавата ще получи 130 млн. лв. еднократни приходи и след това по 8 млн. лв. на година, т.е. без намалението е щяла да получи над 215 млн. лв. Все още не е ясно кога точно ще се проведе търгът за спектъра 700 и 800 MHz.

(Не)очакван подарък

Решението на кабинета е до голяма степен нелогично. И трите големи телекоми в България – „А1 България“, „Йеттел“ и „Виваком“, са в добро финансово състояние. Те също така очакваха от години освобождаването на спектрите 700 и 800 MHz, които бяха заети от военното министерство, като тази стъпка бе обвързана с бързо разгръщане на покритието на 5G мрежата. Решението на служебния кабинет и аргументът, че с по-ниските цени търговският интерес ще бъде по-голям, предполага, че такъв по начало не е имало, въпреки дългогодишните заявки на компаниите.

През последните месеци телекомите са критикувани, най-шумно от потребителски асоциации и омбудсмана Диана Ковачева, че получават финансова подкрепа от държавата, въпреки че са печеливши предприятия и вече два пъти координирано вдигат цените за потребителите под предлог, че инфлацията е увеличила разходите им.

По-рано през март Върховният административен съд (ВАС) обяви, че стартът на търга за други ключови честоти, тези около 3.6 GHz, е бил порочен. Става дума за конкурс от 2021 г., когато телекомите платиха общо 13.4 млн. лв. Съдът по същество не връща процедурата, но казва, че търгът е бил свикан неправомерно.

Във всеки случай цените, които българските телекоми плащат за честоти, са едни от най-евтините в Европа, при това не само в Европейския съюз. За сравнение, Сърбия очаква да събере над 150 млн. евро от еднократни такси за честоти за 5G, докато в Унгария три телекома платиха общо 368 млн. евро за правото на ползване на честотите 700 MHz, 2.1 GHz и 3.6 GHz за период от 15 години. В България правото за ползване на 700 и 800 MHz е предвидено да е за 20 години.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини