Служебният кабинет слага край на програмата за безплатното саниране

Трябва да прочетете

Служебното правителство предлага да се сложи край на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, известна като програмата за саниране. Причината е недостиг на 46 милиона лева.

Така 52 блока, които имат подписани договори с държавната Българска банка за развитие (ББР), няма да бъдат санирани. Те обаче могат да кандидатстват за финансиране по новата програма за обновяване на жилищния фонд, която се финансира с европейски пари по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

Това става ясно от публикуваните документи за обществено обсъжданеза прекратяване на Националната програма за енергийна ефективност на жилищните сгради. Предложението е на служебния министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков.

То е направено в момент, когато остават броени дни до приключването на първата фаза за кандидатстване по ПВУ – крайният срок изтича на 31 май. Така на практика тези 52 блока едва ли ще успеят да се включат отново.

Нещо повече – неотдавна кметове призовахаНационалната програма за обновяване на жилищните сгради не само да не бъде спирана, но и да поеме санирането на блоковете, които няма да успеят да са класират по ПВУ.  Сега вече е ясно, че това остава за кандидатите само мираж.

За колко блока стигнаха 2 млрд. лв.?

Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради беше одобрена от второто правителство на Бойко Борисов в началото на 2015 г.с първоначален бюджет от 1 милиард лева.

В началото интересът беше слаб заради пусканите фалшиви новини, че държавата след това ще вземе жилищата на хората. След като станаха готови първите обновени блокове интересът нарасна лавинообразно. Така в края на 2016 г. беше отпуснат още 1 милиард лева за саниране от държавния бюджет.

Две години по-късно вече се говореше за нови правила за обновяването на частните жилищни сгради. Причината беше, че не е честно всички българи да плащат ремонта на жилищата на малцина. Това разбира се не се случи и всичко продължи да тече по старому – държавата, а сега и Европа плащат изцяло обновяването на жилищата.

През 2019 г., малко преди местните избори тогава, стана ясно, че 2-та милиарда лева ще стигнат за санирането само на 2022 жилищни сгради. Средствата се отпускат като заем от Българската банка за развитие, която финансира реализацията на програмата. За целта ББР сключваше споразумения с етажната собственост и кметовете на съответната община, които организираха обществените поръчки за избор на строителите. След като блока бъде саниран, държавата връща парите на ББР с лихва.

Днес вече е ясно, че 2-та милиарда лева няма да стигнат за всички блокове с подписани споразумения с ББР. Причината – инфлацията през последната година е изяла парите и строителите не могат да работят на цени от 2016 г. Нужна е индексация на действащите договори, става ясно от публикуваните документи.

Така бюджетът от 2 млрд. лева към днешна дата ще стигне за енергийната ефективност на 1970 частни жилищни сгради, показват сметките на МРРБ. От тях до момента напълно обновени, въведени в експлоатация и съответно разплатени на ББР са 1936 жилищни сгради.

В процес на обновяване са още 34 блока, които са на различен етап. Очакванията са дейностите по тях да приключат до края на 2023 г.

За останалите 52 жилищни сгради, със сключени договори с ББР, пари няма. За 13 от тях има направени енергийни обследвания и избрани строители, но те също няма да бъдат санирани по националната програма, става ясно от публикуваните документи.

За да бъдат направени, ще са нужни 46 млн. лева допълнително от държавния бюджет, става ясно от разчетите на МРРБ. Но пари в държавния бюджет не само, че няма, но дори не е ясно дали парламентът ще успее да приеме такъв за тази година.

Прекратяване на програмата

По тази причина министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков предлага да се сложи край на програмата са саниране и тя да приключи до края на 2023 г. Предложението му е направено въпреки риска от „обществено недоволство от страна на пряко засегнатите сдружения на собствениците, за чиито сгради няма да бъде осигурено финансиране“, е посочено в публикуваните за обществено обсъждане документи.

В тях е отбелязано още, че има „известен риск“ и от евентуална съдебна претенция от страна на сдруженията на собствениците на 13-те сгради, за които е проведена обществена поръчка за избор на строител, но впоследствие договор с избрания изпълнител не е сключен поради липса на пари.

Публикуваният проект на Постановлението на Министерския съвет предвижда преустановяване на сключването на договори за изпълнение на дейности по програмата за саниране.

За сградите, които в момента се санират – около 30-тина, но договорите им трябва да бъдат индексирани, се предвижда подписването на анекси. Това трябва да се случи до 30 октомври 2023 г., а до края на годината МРРБ да се разплати напълно с ББР, става ясно от публикуваното проектопостановление.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини