Имате новина или сигнал? Изпратете ни я на имейл: [email protected]

Гуверньорът на БНБ: Сторителят на капитализма

Трябва да прочетете

В до голяма степен предизвестено решение депутатите избраха Димитър Радев още 6 години да бъде управител на БНБ до средата на 2029 г. Той заема поста от 2015 г., като след изтичането на първия му мандат две години продължаваше да изпълнява длъжността. Така пред него се очертава да е начело на една от най-важните и влиятелни институции в страната сумарно 14 години.

Радев беше издигнат от ГЕРБ и получи подкрепа още от ПП-ДБ и ДПС, докато единственият му конкурент – кандидатът на „Възраждане“ Любомир Христов, привлече гласове почти само от евроскептичната националистка формация.

Очаквано ключовият приоритет на новия стар гуверньор ще е довършване на пътя на България към еврозоната, като по думите му БНБ и банките вече са на 95-ия метър. Донякъде спорен момент около преизбирането му е открехването на вратата за политическа намеса при попълването на останалите изтекли мандати в по закон независимата централната банка. Ден след избирането си той предложи за подуправители двама депутати – Андрей Гюров от ПП трябва да поеме управление „Емисионно“, а Петър Чобанов от ДПС – „Банково“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини