Община Пловдив тайно движи сделка на Пещерняците за разделяне и застрояване на парк

Трябва да прочетете

Ако някой до момента си е мислил, че пловдивският парк „Отдих и култура“ ще остане на хората, се е излъгал жестоко. В момента неясно защо се готви разделянето на две на скандализиралия градската общественост в края на 2022 г. частен терен от над 81 дка. Докато общината хвърля прах в очите на гражданите си с водените преговори за откупуването му срещу 35 млн. лв.от собственика „Тея инвест“, скоростно и без да разгласява това движи приемането на изменение на подробен устройствен план – план за застрояване и регулация (ПУП-ПРЗ) за него. Документът предвижда теренът да се раздели на по-малък от около 13.5 дка, който е до бившето изтрезвително в Пловдив, и останалите около 67.5 дка във вътрешността на парка.

Разделяй и строй

Не се променя предназначението на земята, но според Тони Стойчева, активен участник в протестите срещу някои от най-спорните решения на местната власт в последно време, както и независим кандидат за кметна Пловдив, интерес представлява „допуснатото застрояване, което не е с конкретни очертания, а е свободно в рамките на целия парцел“. По думите ѝ според този ПУП „в парка може да се строи навсякъде“ на отстояние три метра от външните граници на имота. Тя лично е видяла документацията за него, но не е получила възможност да се запознае по-обстойно с нея.

Стойчева коментира, че цялата процедура по допускане изготвянето на ПУП-а, внасянето му и разглеждането и одобряването му от Експертния съвет по устройство на територията (ЕСУТ), както и обявяването му на заинтересованите страни се е случило изключително бързо – за около месец и малко. Според документ, който тя е споделила във Facebook, заповедта на кмета Здравко Димитров за допускане изработване на плана е от 12 юни. По думите ѝ времето за разглеждане и одобрение на такъв подробен устройствен план обикновено е около шест месеца, а в случая става въпрос за малко повече от месец, което говори за изключителна скорост на действие. Това може да намери логично обяснение в предстоящите местни избори през есента.

Според нея целта на разделянето на терена от 81 дка е, за да бъде, все пак, по-големият откупен от общината, а малкият да остане във владение на сегашните собственици и навярно застроен. Действителният собственик и управител на „Тея инвест“ според Търговския регистър, Тодор Чанков, в писмени отговори до „Капитал“ не внесе разяснение защо се прави това разделяне на две на терена в „Отдих и култура“ като единствено коментира, че „във връзка с приетия нов ОУП, „Тея Инвест“ АД съвсем логично и нормално стартира процедура по промяна на ПУП с цел да се урегулира поземления имот.“ Заедно с това препотвърди изявлението си от преди, че „представляваното от мен дружество няма намерение да строи на терена, както и няма инвестиционни намерения в тази връзка.“

И ако скоростта, с която община Пловдив движи документацията за ПУП-а на терена в „Отдих и култура“ не буди съмнение, то трябва да се припомни, че през май 2022 г. съседен имот от около 50 дка, отново собственост на „Тея инвест“, бе отчужден и за него компанията получи седем общински имота, които преди година бяха оценени на около 7.5 млн. лв. Простите сметки показват, че върху тези парцели може да има сгради с РЗП от минимум 45 хил. кв.м, което при пазарните цени в Пловдив може да докара близо 100 млн. лв. на инвеститора. „Паркът вместо да бъде отчужден, ще бъде застроен“, смята обаче Стойчева.

Паркът на тяхното недоволство

Миналия ноември бе гласувано и приетоот общинските съветници в местния парламент изменението на Общия устройствен план (ОУП) на Пловдив. Според него намиращият се в парка частен парцел от около 81 дка, който до този момент беше предвиден като зона за озеленяване с разрешено минимално строителство до 1%, се превърна в зона за „рекреация“ с позволени 30% застрояване. Това отпуши гражданско недоволство, включващо протести и подписка за запазване на терена като парк.

Последва предложение от съветниците от „Демократична България“ (ДБ) в Общински съвет Пловдив (ОБС) за връщане статута на терена като зона „за озеленяване“ и отчуждаването му. То не беше прието, а се сформира работна група със съветници от отделните политически сили, заместник кмета по „Финанси и стопански дейности“ Величко Родопски, представители на граждански организации и тези на собствениците от „Тея инвест“. Беше изготвена оценка, според която теренът струва 35 млн. лв. От дружеството-собственик се съгласиха на тази сума, но община Пловдив поръча изготвянето на нова оценка. Тя все още се очаква да се изготви и обяви.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини