Имате новина или сигнал? Изпратете ни я на имейл: [email protected]

Кафяви флагове на родното море

Трябва да прочетете

…Ако в разгара на летния туристически сезон по Черноморието се вееше флаг за чистота на плажовете, то цветът поне за няколко от тях най-вероятно нямаше да бъде син, какъвто се дава за покриване на екологичните норми, а кафяв – за силно замърсени морски води.
Поне това сочат обявените миналата седмица резултати от изследване на чистотата на морските води по Южното Черноморие на екип от университетски преподаватели и експерти към асоциацията „Активни потребители“. То обхваща общо 11 плажа от Слънчев бряг до Царево, като 7 от тях се оказаха замърсени с бактерията Escherichia coli – индикация, че на тези места се изливат фекални води. При това стойностите са фрапиращи и в някои случаи превишават в десетки пъти допустимите норми.

(Синеморец е едно от курортните селища без пречиствателна станция. Читатели изпратиха видео на прословутата тръба, от която канализацията на Синеморец се излива директно в морето. Точната локация на излива е т.нар. рибарско пристанище – малко заливче между двата най-посещавани плажа на селото – този при река Велека и централния плаж „Бутамята“.)

Какво установи изследването
Най-сериозно според изследването е положението на Попския плаж край Царево и на Приморско-юг при устието на Дяволската река. При първия учените са измерили концентрация на опасната бактерия, която предизвиква стомашно-чревни разстройства, 44 пъти над нормата – 20 666 клетки/100 мл при допустими до 500 клетки/100 мл. За втория стойностите превишават лимита 22 пъти – 11 333 клетки/100 мл. На останалите 5 плажа, между които този в Слънчев бряг пред хотел „Глобус“, централните плажове на Бургас, Черноморец, Лозенец и плажът Атлиман на Китен, превишението е „само“ между един и четири пъти.

Данните идват на фона на уверенията на здравните власти, че провеждат стриктен мониторинг на морската вода по плажовете. А тази година уж още повече заради риска от замърсяване от взривената в началото на юни стена на язовир „Каховка“.
Пробите на екипа от учени са взети в периода 31 юли – 2 август. Странното е, че РЗИ – Бургас, е правила проверки в същия период и според техните данни на нито един плаж по Южното Черноморие няма констатирано превишаване на нивата на E.coli. Даже напротив – според тях тя е отлична за къпане. Стойностите на бактерията във водите на Попския плаж, взети на 31 юли например, са 15 MPN на 100 мл. Пробите от Приморско-юг сочат абсолютно същите стойности.
Властта на амбразурата
Изследването на „Активни потребители“ подейства на отговорните институции като бомба. Първо от Министерството на здравеопазването излязоха с остра позиция, в която обявиха данните за „некоректни“ и обвиниха университетските преподаватели в опит за „манипулиране на общественото мнение“, „дискредитиране на работата на държавните институции“ и в „нарушаването на спокойствието на гражданите в разгара на туристическия сезон“.

В опит да омаловажат резултатите от изследването от здравното министерство заявиха, че до момента в Бургаска област няма регистрирани епидемични и хранителни взривове от чревни инфекции.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев от своя страна увери, че причините за стомашно-чревните разстройства по морето били основно летни вируси, които се предават лесно от човек на човек, а не от евентуално замърсяване на морската вода. Той оспори и методиката, по която са вземани пробите. Според Кунчев при констатирано замърсяване задължително е трябвало след 24 часа да се вземе втора проба, за да се види откъде идва това замърсяване.
„Ситуацията в морето е динамична и може някъде да има замърсяване, а след 24 часа нещата да се нормализират“, каза Кунчев пред bTV. Освен това според него пробите от изследването са правени 1-2 дни след обилни валежи и по думите му всичко, което е под повърхността от деретата, се влива много бързо в морето, което също може да е причина към оня момент за замърсяването на водите.

Кметът на Царево Георги Лапчев нарече изследването „антибългарска пропаганда“ и отрече в района около посочения за най-замърсен плаж – Попския, да има „такава канализация, от която да се изливат отпадни води“. Колегата му от Приморско Димитър Германов пък посочи, че единственият легитимен орган, който може да прави подобни изследвания, е РЗИ – Бургас. В атаката срещу авторите на проучването се включиха и от Сдружението на заведенията, които заплашиха със съд авторите на изследването, а председателят й Марин Сотиров го нарече пред БНР „абсолютен саботаж“.

Хронични проблеми по Черноморието
Спорът между държавните институции и учените около методиката на пробовземането и доколко е легитимно изследването очевидно тепърва ще се изяснява, но фрапиращите данни за замърсяването за пореден път поставиха на дневен ред хроничните проблеми на българското Черноморие. Част от тях са свързани с работата на пречиствателните станции и невъзможността им да преработват отпадните води поради прекомерното презастрояване. Друга част засягат липсата на контрол върху работата им и върху нерегламентираните зауствания на отпадни води, които директно се изливат в морето.

„Игрите на волята“ в Царево
„Замърсяването на Попския плаж е от пречиствателната станция на Царево. Тя няма капацитет да хване цялото това хаотично застрояване поради липсата на Общ устройствен план (ОУП) на Царево“, категоричен е бившият зам.-министър от правителството на Кирил Петков – Тома Белев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини