Имате новина или сигнал? Изпратете ни я на имейл: [email protected]

Скандал с назначаването на ръководството на апетитно дружество

Трябва да прочетете

…Новото ръководство на „Ел Би Булгарикум“ АД е назначено в нарушение на изискванията на Плана за възстановяване и устойчивост, а двамата от новите членове на съвета на директорите не отговарят на изискванията на закона.
След гръмките обещания на „Сглобката“ за нов морал в политиката, както и за законност в управление на държавата, управляващите за пореден път показаха, че това са само гръмки обещания и, че те работят единствено в полза на приближените си.
На заседание през миналата седмица, принципала на единствената държавна компания производител на млечни продукти – „Държавната Консолидационна Компания“ ЕАД взема решение, с което е намален съставът на Съвета на директорите в „Ел Би Булгарикум“ АД от петима на трима членове и без конкурс е назначен нов състав, в който влизат – Христо Михайловски, като независим член, Ивайло Лилов и Анна Радовска, като представители на държавата.
Същото решение е взето в нарушение с ангажиментите по Плана за Възстановяване и Устойчивост на България, които изискват всички промени в ръководствата на всички държавни дружества да бъдат правени единствено след провеждане на легитимен конкурс и ще доведе до милиони евро глоби за държавата, като същото нарушение доведе до над 20 милиона евро глоба за Латвия.
От друга страна, двама от тримата нови членове на Съвета на директорите не отговарят на общите изисквания за заемане на ръководни длъжности в публичните предприятия, а именно „да имат най-малко 5 години професионален опит, в т.ч. опит в областта на търговското право, управлението и контрола на търговски дружества, предприятия или други стопански, административни или финансови дейности, включително в областта на хранително-вкусовата промишленост“, както и в частност „да са почтени и имат добра репутация, професионалните им качества и опит в областта на международна търговия, маркетинг, стопанско управление и/или финанси могат да спомогнат за насърчаване на нови възможности за успешно развитие на „Ел Би Булгарикум“ ЕАД.
След многократно поетите ангажименти от Министерство на икономиката и индустрията за прозрачност, ефективност, полза за бизнеса и потребителите, и професионализъм при назначаването на висшия мениджмънт в държавните предприятия, тук дори формално не е спазена процедурата за изпращането на публична покана според разпоредбите на Закона за Публичните Предприятия. Базови изисквания и процедури се игнорират при назначаването, защото новоназначените не отговарят на изискванията към момента, като същите лица няма да отговарят на изискванията и след шест месеца, и след осемнадесет месеца.
Очевидно „Сглобката“ не само управлява държавата, но се опитва да наложи същия модел на управление, но като бонус и с Българската социалистическа партия и в едно от най-печелившите държавни предприятия, тъй като Ивайло Лилов, определен за представител на държавата и избран за изпълнителен директор на дружеството е член на националния съвет на БСП, както и бивш областен лидер на БСП във Враца.
В условията на тази пълна управленска кинкалерия, хора без опит, се упражняват върху една от малкото останали перли на българската икономика. Оперативният контрол и надзорът в „Ел Би Булгарикум“ АД се осъществяват, ако въобще се осъществяват, в рамките на пет степенна управленска структура с дублиращи се правомощия – от Изпълнителен директор и Съвет на директорите в предприятието, през Съвет на директорите на ДКК, през Дирекция „Публични предприятия“ в Министерство на Икономиката и ресорен Зам. Министър до Министъра на Икономиката и Индустрията.

Потребители и партньори на компанията са много притеснени, тъй като знаят, че смяната на ръководството не е продиктувана от „лоши резултати“ на дружеството, както твърдят в прессъобщение от ръководството на „Държавна консолидационна компания“ – а се прави за да може дружеството да бъде източено  и за да се потули скандал със старши юрисконсулт там, категорично уличена от току що незаконно подмененото ръководство в злоупотреби с финансите и с чувствителна информация (а и не само) на „Ел Би Булгарикум“ АД, нанесла тежки материални и имиджови щети.
За лицето има разрешение за дисциплинарно уволнение от Бюрото по труда-София, като тече и прокурорска проверка.
След всички скандали, промени и политически експерименти, на които станахме свидетели през последните години около Ел Би Булгарикум, не можем да не попитаме кой ще спре тази управленска вакханалия?
·      Защо това стратегическо за България предприятие, преработвател на земеделска продукция, се управлява от структури на Министерството на Икономиката и Индустрията, а не в Министерството на Земеделието и Храните, където му е мястото?
·      Кое Министерство и КОЙ Министър ще се заеме най-накрая реално да осигури на потребителите на продуктите на тази уникална марка, възможността да ги намираме по щандовете и в събота и в неделя, в цялата страна, а не само в столицата? Не искаме да се внася сухо мляко или мляко от чужбина, каквато информация вече се появи в медиите от бивш зам.-министър на финансите! Ако краткосрочните задължения на едно предприятие не се покриват от краткосрочните му вземания, то предприятието се декапитализира. Отново ли ставаме свидетели на опит за съсипване на добре работещо дружество или просто се цели „изземване“ на дълготрайните активи и приходите от международните партньори?!?
·      Как точно се изпълняват ангажиментите за прозрачност и защита на общественият интерес, когато дори принципала не спазва собствените си правила и разпоредби?!? Например ръководството на всяка една търговска банка, преди да встъпи в длъжност трябва да докаже своята професионална компетентност и да бъде сертифицирано от надзора на Българска Народна Банка – законово изискване което имплицитно се спазва – а ръководството на ключово държавно предприятие, управляващо значими публични финанси, предлагащо уникален в Европа и света български продукт се освобождава и назначава с „притеснителна регулярност“, без да бъде спазена сходната законова процедура от Агенция за Публичните Предприятия и Контрол?
·      Защо оперативното ръководство на дружеството се сменя толкова често – точно, когато започва да показва отлични резултати само след шест месеца работа, особено след спечелен конкурс с пет годишен мандат и в грубо нарушение на принципа на мандатност и на европейските практики, и по какъв начин принципала защитава широкият обществен интерес за добруването на марката Ел Би?!?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини