Миграция на хиляди по селата преди местния вот

Трябва да прочетете

Съмнения за т.нар. „изборни туристи“ точно преди местния вот бяха провокирани след справка за извънредно голям брой нови регистрации на жители по селата.
ГД „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) е извършила анализ на промяната на адреси преди изтичането на срока, в който гражданите имат право да поискат да гласуват по настоящ адрес в изборите.
Списъкът показва необичайна „миграция“ на хиляди хора в общо 343 населени места, в които се избират кметове на кметства.
В някои от тях преселниците представляват 60% от общия брой на хората с право на глас в съответното място.
• Сред рисковите населени места са с. Сигмен (Карнобат), където при население от 245 жители с право на глас, новорегистрираните по настоящ адрес са 147, а исканията за гласуване по настоящ адрес – 156.
• В димитровградското село Бодрово при население от 281 пълнолетни жители, новорегистрираните по настоящ адрес са 112, а исканията за гласуване по настоящ адрес – 132.
• В с. Чирен (Враца) с население 1055 жители с избирателни права, новорегистрираните по настоящ адрес са 319, а постъпилите искания за гласуване по настоящ адрес – 560.
• В с. Неофит Рилски (Ветрино) с население 1235 с право на глас новорегистрираните по настоящ адрес са 285, а подалите искания за гласуване по настоящ адрес – 482. Това е едно от селата в област Варна, в които кандидатката на ГЕРБ за депутат Славена Точева получава свръхвисок брой преференции на последните избори.
Министърът на регионалното развитие Андрей Цеков е изпратил сигнал до премиера Николай Денков, като напомня, че областните управители имат правомощия да направят проверка на обстоятелствата.
Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов коментира, че списъкът потвърждава и някои сигнали от координатори на ПП-ДБ за потенциални случаи на изборен туризъм.
„Ползата от това е ясна – когато „преместиш“ едни хора от общинския център в съседно село, те запазват правото си да гласуват и за кмет, и за общински съвет, но получават и допълнително право да гласуват за кмет на кметство. Какво точно дават кандидат-кметовете на кметства за да получат този „бонус“, не знам. Дали „преместените“ избиратели получават нещо – също не знам, но се надявам компетентните органи да установят“, пише той.
Божанов призовава „всички „преместени“ избиратели, които всъщност не живеят в тези села, да гласуват по постоянния си адрес, за да не дават повод за съмнения в изборите за кмет на кметство“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини