Емо Фаса губи частния си град

Трябва да прочетете

Старите коли се сменят с джипове или коли на световни марки, купуват се множество земи, къщи за гости в община Етрополе и имоти в Гърция. В Етрополе се утвърждава кръг, близък до местната власт, който е известен като „Комарджиите“.

Разпределят се порции. Фирми на брата на кмета Емил Димитров и братовчед му Емил Димитров участват в дърводобива, дървопреработката, държат ловни концесии, „Вас Мит“ – строителството… След като „Вас Мит“ изпада във финансови затруднения, мястото й заема „Маридел-2012“.

С идването на Димитър Димитров начело на Община Етрополе фирмата, управлявана отново от Васил Николов, започва да печели повече и солидни обществени поръчки. В АПИС са видими 27 обществени поръчки в областта на строителството само с възложител Община Етрополе, спечелени от „Маридел-2012“. В това число не влизат малки обществени поръчки, които може да се възлагат директно.
Над 30 обществени поръчки с Общината и общински юридически лица са спечелени от„Агро-Лопян-2012“ от 2016 г. до момента, която пък държи ежедневната доставка на храна за училища, детски градини и социалните институции. Към 2016 г. тя фигурира в Регистър на категоризираните от кметове на общини заведения за хранене и развлечения с посочен постоянен адрес „Фабрика Медикет АД – гр. Етрополе“.
След освобождаването му от длъжността началник на НСО Димитър Димитров за кратко е представляващ „Фабрика Медикет“ АД, а след избирането му за кмет начело на дружеството до средата на 2017 г. е брат му Емил Димитров. И в този период с „Агро-Лопян-2012“ има сключени договори за изхранване на ученици с възложител Община Етрополе и публично правна организация в града.
През мандатите на кмета Димитър Димитров често поръчките се печелят с един единствен участник – „Маридел-2012“ ЕООД и „Агро-Лопян-2012“. Има и случаи на прекратяване на поръчки. Следва пряко договаряне с „Маридел-2012“ или нови поръчки, които се печелят от фирмата.
До каква степен липсата на свободна конкуренция и моделът „кмет и брат“ изкривяват пазарните цени, може да се каже след обстоен преглед на процедурите за обществените поръчки, количествено-стойностните сметки и условията по договорите от Агенцията за обществени поръчки, която трябва да осъществява контрол, както и от АДФК. В „Труд news“ вече разказахме как в хотел на фирмата на брата на кмета се провеждат събития, плащани с общински пари, както и за обществена поръчка за енергийна ефективност на общината, при която за 1 кв. м чамови дъски са платени почти 1600 лв. Та, за тия златни дъски са дадени 163 хил. лева общински пари.

В частния град на фамилията всичко трябва да е под контрол – от обществените поръчки през дърводобива и ловните територии до хората. Навремето братовчедът Емил Димитров нашумя с опити да прокара лобистки поправки, свързани със закона за горите и лова, а фирмата му заедно с тази на брата на кмета Емил Димитров заедно бяха сред най-големите ловни концесионери. И сега фирмата на брата на кмета има три договора за стопанисване на дивеч в участъци на ДГС Етрополе.
Всичко това обяснява, защо за фамилията е важно да има свой човек на върха – дали депутат, дали кмет… Фирми, които през годините променят собствеността си, ограничен кръг от участници, които печелят обществените поръчки в общината, придобити земи, вили, къщи за гости и пикантни ловни истории съпътстват житието на управляващия кръг в Етрополе. И ниска прозрачност за харченето на публичния ресурс.
На сайта на Общината част от публичните регистри не се поддържат от години. Например, регистър на даренията свършва с дарения от 2016 г. А само най-голямото предприятие в района от 2017 г. до момента е дарило над 5.2 млн. по договор с Общината, за което не е получило отчет.

Питаме нашите събеседници етрополчани защо толкова време не са се възпротивили на това управление и отговорът беше повече от тежък. „Мнозина от хората в общината се страхуват да изразят лично мнение, дори когато са напълно прави – казват ни те. Страх ги бе и да гласуват срещу статуквото. Но днес нещата са различни. Имаме вярата и силата да спрем употребата на Етрополе като частен град от една фамилия.

Ще ги уважаваме като граждани, но техният начин на управление няма нищо общо с времето, в което живеем.”
Първите резултати от изборите в града потвърждават думите на нашите събеседници. Те бяха категорични, че сега е моментът да решат дали желаят да продължат да живеят в страх и притиснати от корупцията, или да изберат нормално съществуване. И са категорични, че в неделя Етрополе от частен град на кмет и брат ще стане град на своите граждани.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини