Имате новина или сигнал? Изпратете ни я на имейл: [email protected]

Шеф на Административен съд заплашван от висш магистрат с “онзи списък”

Трябва да прочетете

Предупреждения от високопоставен магистрат да се оттегли от конкурс за съдия във Върховния административен съд (ВАС) и опит за саморазправа с него. Това обрисува в разговор бившия председател на Административен съд София-град (АССГ) – съдия Радостин Радков, след като беше потърсен за коментар, поради факта, че името му фигурира в “Списъка на Рашков” с магистрати, които не са декларирали имоти и сметки зад граница. По думите му той е бил поставен в този списък без основания, вероятно злонамерено, за да се попречи на кариерното му развитие и да бъде “санкциониран”, защото не удовлетворявал желанията на овластени лица, докато е бил начело на АССГ.
Извън конкретния казус, думите на Радостин Радков свидетелстват за тежка намеса на овластени лица, вероятно представители на изпълнителната и законодателната власти във функционирането на съда и в кадровата политика на Висшия съдебен съвет (ВСС). Радков посочи “списъка с магистрати, които в нарушение на закона не са декларирали имоти и сметки зад граница” в много от случаите е средство за натиск и инструмент с който магистратите да бъдат държани в подчинение. Той подчерта, че освен магистрите – нарушители, които са попаднали в този списък има още две категории. Първата били “наши хора”, които имат имоти и сметки в чужбина, подлежащи на деклариране, които не са декларирани, но тези магистрати удобно са били “пропуснати”, когато е бил изготвян списъка. Третата категория магистрати били лица, изпълнили задълженията си по Закона за съдебната власт (ЗСВ), но вкарани в този списък, за да бъдат репресирани поради една или друга причина.
Когато разговаряхме с Радостин Радков, подобно на други магистрати, той очакваше да бъде потърсен за коментар. Вероятно защото темата за имота му в Гърция съвсем не е нова. Бившият шеф на АССГ Радков е декларирал имот в Гърция – къща с двор в Аспровалта, още през 2015 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини