Млад милионер от Пловдив, част от Тютюневата мафия, стои зад рушенето на културно наследство

Трябва да прочетете

Младият милионер от Пловдив, който е част от Тютюневата мафия, стои зад разрушаването на културното наследство в Пловдив.
Васил Боснешки, който е забелязан да се движи с жива охрана от трима бодигарда и лимузина мерцедес G-class, е човекът, който стои зад къщата Медичи.

Събарянето на една от емблематичните сгради в центъра на Пловдив продължава да се извършва при груби нарушения. Вече месец архитектурното бижу на ул „Цар Иван Александър“ бива безобразно разрушавано от фирма „Медичи Пропърти инвест“, собственост на инвеститора Мирослав Стефанов, зад който стои милионерът Боснешки.

„Медичи Пропърти Инвест“ събарят къщата с т.нар. „План за безопасност и здраве“, издаден от район „Централен“. С този вид документи през последните години в центъра на града бяха съборени много стари сгради. И въпреки силното обществено недоволство къщата продължава да се събаря.

Самата къща бижу на Васил Боснешки се очаква да струва с подобренията 10 милиона лева и е се намира на най-хубавото място, като съседи ще са му единият от собствениците на “Винпром Пещера” Атанас Петров и петролният бос и собственик на “Инса ойл” Георги Самуилов.

Видимо Боснешки не се притеснява, след като през февруари обиски бяха извършени в неговата фирма, която е една от големите транспортни компании в Пловдив “Некст Лоджистик”. Те са след искане на френската митническа администрация, която разследва незаконна търговия с тютюн. Разследването е общо на френските, американските и немските служби и касае незаконни сделки за милиони с тютюн.
По този повод проверяващите са влезли в пловдивската компания “Некст Лоджистик”, която е собственост на младия милионер Васил Боснешки. Твърденията са, че той е прокси на бизнесмена Иван Петлешков и напрактика е само лицето на компанията, а фактическият собственик е самият бизнесмен. Петлешков е един от собствениците на частната охранителна фирма “Трафик сот”, а името му се свързва с участие в управлението на верига известни заведения. Той има интереси и в цигарения бизнес, а проксито Васил Боснешки е изпълнявал задачи, поставени от самия Иван Петлешков. Съдружник на Петлешков в охранителната фирма е скандалноти лице Александър Апостолов, чийто тест за наркотици реагира положително, когато беше спрян за проверка на пътя, а след това беше задържан за 24 часа.
В последните месеци Боснешки е забелязан да се вози и в брониран автомобил майбах.
Разледващите са иззели от офисите на компанията му документи, за които се твърди, че го свързват с контрабандата на тютюн у нас в ососбено големи размери. Самите офиси пък се помещават в сградата на транспортния бос на ПИМК Илиян Филипов.
Апостолов и Филипов искат да овадеят Боснешки, а тримата заедно с Иван Петлешков и футболния клуб Ботев Пловдив.

Самият Боснешки има добри връзки и с други представители на Тютюневата магия, сред които консула на Молдова Веселин Чипев, Пламен Моравенов и Илиян Истимстото. И тримата с апетити към имоти-паметници на културата, част от които разрушили в Стария град и построили отново за лично ползване в разрез с всички правила.

Васил Боснешки е едноличен собственик и на компанията “ТРЪК ФЕРИ” ЕООД, която се занимава с продажба на фериботни билети и транспорт чрез фериботи. Възможно е част незаконния тютюн да е транспортиран по вода. Оборотът на “ТРЪК ФЕРИ” за 2021 година възлиза на над 32 милиона лева, а на “Некст Лоджистик” за същата година над 37 милиона лева. Самият Боснешки учатва в още 4 дружества със съдружници.
Младият милионер, чийто компании въртят стотици милиони, участва както в Тютюневата мафия, така и в разрушаването на културното наследство.
ПЕЩЕРНЯЦИТЕ
Друг член на Тютюневата мафия, който активно руши културно наследство, са Пещерняците. Твърди се, че те организираха запалването и събарянето на част от Тютюневите складове в града.

Един от собствениците на „Винпром Пещера“ Атанас Петров участва и в една от най-скандалните заменки и то без да използва подставено лице, както се случваше през годините.

Един от имотите на скандалната заменка с „Тея инвест”, направена от бившия кмет на Пловдив Здравко Димитров вече се застроява. На парцела от 6720 кв.м на ул. „Кръстю Раковски” зад мол Пловдив зее огромен изкоп, като целият е облепен с реклами на новия жилищен комплекс – „Роял Гардън – 3”. Възложител на жилищния комплекс е фирма със същото название, която е учредена на 20 декември 2022 г.
Имотът е един от 7-те, които компанията „Тея инвест” ООД придоби от Община Пловдив в заменка срещу 50-те декара зеленина в парк „Отдих и култура” със заповед на Здравко Димитров през септември 2022 година. Тогава парцелът край Гребната база бе оценен на 7,5 млн. лева, а общинските 7 терена, които взе дружеството на Тодор Чанков бяха на същата стойност според независимия оценител Петър Андонов.
Въпросният имот от 6,7 дка в общата оценка бе сложен с пазарна цена от 1 008 000 лева без ДДС, което според брокери е цена близка до подарък. Проверка в Имотния регистър обаче показва, че „Тея инвест” ООД са решили да продадат максимално бързо имота и то на още по-ниска цена.
На 23 декември 2022 година – три дни след основаването на „Роял Гардън 3”, дружеството купува апетитния имот за 657 хиляди лева без ДДС. С други думи на квадратен метър цената е 100 лв/кв.м или 30 лева на квадратен метър РЗП, която е немислима не само за Пловдив, а и за всички големи градове в България.
Управител на компанията „Роял Гардън 3” ЕООД е Константин Бояджиев, а собственици на капитала са дружествата „Орбиас” и „Галакси инвестмънт груп”. В последствие 100% собственост на капитала става „Орбиас” ЕООД със собственик и управител Атанас Петров – един от създателите на „Винпром Пещера”.
Година, след като новата фирма взима имота, тя получава и разрешително за строеж. То е издадено 03.11.2023 година – два дни преди балотажа за кмет на Пловдив. Номерът на разрешителното е 249, като то е единственото, което не е качено в публичните регистри на Община Пловдив, въпреки че е задължително. През декември пък е открита строителната площадка.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини