Имате новина или сигнал? Изпратете ни я на имейл: [email protected]

Русия спря газа? Не за всички!

Трябва да прочетете

След официалното спиране на доставките на руски газ в края на април 2022 г. те са продължили, но към частни фирми. Това показват изтекли данни от руските митници, с които изданието ни се запозна. Количествата руски газ постъпили до края на 2023 г. са съизмерими с годишното потребление на България. Анализатори твърдят, че Булгаргаз купува втечнен газ от Гърция само по документи, а всъщност газът е руски.
Газ за Лукойл
Близо 650 милиона кубически метра руски газ са внесени в България за периода 2022 – 2023 от фирмата “Енергико Трейдинг България” /преименувана в края на 2022 на “Състейнабъл Енерджи Съплай”/. Компанията е съсобственост на руската Лукойл /чрез швейцарската Литаско/ и на бившия директор на Лукойл Валентин Златев, с когото лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е в близки отношения. Декларираната по фактури стойност на доставките от Газпром е 498 милиона евро.

Основното количество е внесено след началото на руската инвазия срещу Украйна. Прави впечатление също, че плащанията от фирмата са в евро, а не в рубли, каквото изискване Газпром постави към държавната Булгаргаз. Двойният аршин тук е очевиден.

Част от това количество газ се потребява от рафинерията в Бургас – около 200 милиона куб.м. годишно. Остават близо 250 милиона куб.м., за които не се знае дали са продадени в България или изнесени в чужбина.
Газ за Гърция, но не съвсем
Тези количества обаче са малки в сравнение с вноса на руски газ от гръцката компания Mytilineos S.A. През август 2022 г. тя започва да внася продукцията на Газпром на входна точка Странджа-2, като плаща в евро.

Общо до края на 2023 за Mytilineos са доставени над 3 милиарда куб.м. руски газ на стойност над 1,5 милиарда евро.
Mytilineos не е единствената гръцка фирма, която купува газ от Газпром. Още три фирми: DEPA, Public Power Corporation и Prometheus Gas внасят руски газ през България, но техните количества са декларирани пред митниците с доставка на българо-гръцката граница при Кулата. Това значи, че Булгартрансгаз има договор с Газпромекспорт, за да транзитира газа за Гърция по българската газопреносна система.

Количествата газ за тези три фирми през 2023 г. почти запълват капацитета на газовата връзка Кулата-Сидирокастро, който е около 1,6 милиарда куб.м. годишно. Няма как трите милиарда кубически метра за Mytilineos да са минали оттам. А и няма логика да бъдат декларирани на точка Странджа-2, ако са за износ за Гърция.
В отговор на наши въпроси до Булгаргаз дали купува газ от Mytilineos от компанията отговориха, че имат договор с гръцката фирма за закупуване на втечнен природен газ. През 2023 г. закупените количества са в размер от 8 049 000 MWh /762,938,388 куб.м./. От държавната фирма твърдят, че газът от Mytilineos идва от терминала Ревитуса и е с произход от САЩ, Египет и Норвегия.
“В тръжните условия беше поставено изрично условие към участниците, че „източникът на природния газ трябва да бъде от държави без наложени санкции, ембарго или каквито и да било търговски ограничения“ – подчертават от Булгаргаз.
Цената на този газ се оказа търговска тайна и не ни беше съобщена, но от отговора става ясно, че тя е калкулирана “на база TTF front month с отстъпка, плюс разходи за слот и регазификация”. Нидерландската газова борса TTF е де факто референцията за цената на газа в Европа.
От Булгартрансгаз не отговориха на запитването ни дали имат договор за пренос на газ с Mytilineos.
Газови заменки
Мистерията с огромните количества руски газ, който влиза през Странджа-2 поражда хипотези, че има някакви тайни операции с тези количества, за които публиката не е уведомена.
Така смята и енергийният експерт Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия.
“Докато ДЕПА вкарва руски газ но на границата с Гърция, то Митилинеос, го вкарва в България от Странджа-2. Този газ влиза в българската газопреносна система и тогава стават две неща – едното е, че част се нагнетява в газохранилището в Чирен, а друга се продава на Булгаргаз при суаповете с втечнен природен газ от терминала в Ревитуса. И така Митилинеос си спестява разходите по транзита на газ през България.

” – обяснява схемата Василев. Подчертаването е от редакцията.
Въпросните суапове всъщност са договори за замяна на газа, купен от Mytilineos, който по документи е с произход от САЩ, Египет и Норвегия, с руски газ, влизащ през “Турски поток”.
Един милиард лева изгода, но за кого?
Спестеният пренос обаче не е всичко. Благодарение на данните от руските митници може лесно да се изчисли, че за периода август 2022 – декември 2023 гръцката фирма е платила руския газ с 567 милиона евро по-евтино, отколкото ако го беше купувала по цените на TTF индекса

Така заменките с Булгаргаз стават още по-изгодни за Mytilineos, защото Булгаргаз плаща по TTF-цените.
Остава въпросът каква е изгодата за българския потребител от тези заменки и дали няма дори вреда. Булгаргаз разполага с излишъци от газ, които пласира на борсата, но сделките му са на загуба.
Ако се тегли чертата, загубите на Булгаргаз се отразяват в цената на потребителите, а печалбите се инкасират от Mytilineos. Трудно е да си представим тази схема да е от глупост, но усещането за корупционна компонента в тези 1 милиард лева е натрапчиво.
Историята учи, че сделките с руски газ са принципно неизгодни за България. Такъв е случаят с построения през наша територия “Турски поток”, платен с пари на българските данъкоплатци, но от който България не получава газ.
Данните от руските митници показват и друго. Газпром е декларирал 7,2 милиарда куб.м. годишно за клиенти от Сърбия и Унгария. Този газ минава през България по “Турски поток”, но капацитетът на тръбата е двойно по-голям. Така изплащането от транзитни такси на газопровода за 2.83 милиарда лева се отдалечава във времето, ако изобщо се случи.
И накрая, данните сочат, че лишената от руски газ България е внесла-пренесла след нападението над Украйна газ за 6,4 милиарда евро, които са попълнили касите на Газпром и съответно захранват военната машина на Путин. На фона на тези числа тупането в гърдите как мощно помагаме на Украйна да се бори с агресора звучи кухо.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини