Частници разпродават държавни имоти в Пазарджик чрез приятели на бившия кмет

Трябва да прочетете

Съвсем доскоро тя е в директорския борд на „ВиК Холдинг”. Според запознати брат на Дафинка Семерджиева е женен за дъщерята на червения депутат Георги Петърнейчев. Съпругът на госпожата – Костадин Семерджиев, пък е делегат още на най-първите конгреси на ГЕРБ. Той има една фирма – „Инко 73”, която е прехвърлена на някакъв несретник и цъфва като данъчен длъжник през 2015 г. с 16 000 лева.
Съдружникът на Семерджиева във „Вайз инвест” – Иван Палашев, е кум на кмета Тодор Попов. Третият във фирмата – Васил Савов, също е от важните клечки в ГЕРБ – по времето, когато се придобиват имотите, е общински съветник в Белово, бил е председател на тамошния общинския съвет, а сега е зам.-кмет на градчето.

В сделките с терените важна роля има и някой си Янислав Марков, който е член на директорския борд на „Марица Екофроуз”, компанията-наследник на приватизирания комбинат. Шефове в тази фирма са още Георги Калибацев и Георги Тошев.
През 2013 г. Георги Тошев и кметският кум Иван Палашев регистрират фирма „Ей Джи Инвест 2013”. Вписана е от адвокатката Дафинка Семерджиева. След време компанията остава само за Иван Палашев. „Ей Джи Инвест 2013” също участва във веригата от продажби на терени от комбинат „Марица”.

А ето и стъпките, с които имотите отиват в ръцете на практичните фирмаджии. През юни 2013 г. Янислав Марков придобива 3157 квадрата от комбината по давност с констативен нотариален акт. Няколко месеца по-късно той ги продава на „Вайз Инвест”. През юни 2018 г. тази фирма, която да припомним, е собственост на Дафинка Семерджиева, Иван Палашев и Васил Савов, прехвърля имота към „Ленд”. Това дружество се владее от Румен Димитров, който е дългогодишен общински съветник от листата на кмета Тодор Попов и според запознати активно изкупува имоти в Пазарджик и региона. Накрая, през август 2018-а, теренът от комбинат „Марица” е продаден на инвеститора „Ариете Логистик”. През същия месец, на 7 август 2018 г., Дафинка Семерджиева, Иван Палашев и Васил Савов се отървават от „Вайнз инвест”, като я прехвърлят на Янислав Марков. Според отчетите на фирмата в НАП, тя има задължения от 100-тина хил. лева и реално е спряла работа.

По описаната схема се развиват и сделките с друг имот, отново част от комбината „Марица” с площ от 38 042 квадрата. През май 2013 г. теренът първо е придобит от Янислав Марков, по давност с констативен нотариален акт. След това през септември е прехвърлен към „Вайз Инвест”. През юни 2018 г. теренът, пак по познатата верига, първо минава през фирма „Ленд”, а оттам – през август същата година, е продаден на инвеститора „Ариете Логистик”.
Понеже и двата имота са придобити по давност от Янислав Марков, се допитахме до юристи. Те обясняват, че първото условие в такъв случай е нотариусът да се увери, че имотът никога не е бил държавна или общинска собственост. А това се потвърждава с подпис на областния управител или кмета на общината. През онези години областни началници в Пазарджик са Дончо Баксанов и Ваня Минкова, и двамата колеги на Дафинка Семерджиева. Кмет на Пазарджик през цялото това време е Тодор Попов. Да предположим, че наистина е било издадено въпросното удостоверение. Не е изключено някой чиновник да е стъкмил документа. Но дори и да има подобна бележка, тя е недействителна, защото имотите, включени в баланса на държавната фирма „Марица”, са държавни. Както допълват юристи, те не могат да се придобиват след какъвто и да е срок на добросъвестно владеене от частни лица. За подобни имоти не тече – да използваме езика на правото – „придобивна давност”.

Както и да е бил наричан консервният комбинат „Марица” през годините, въпреки всичките си юридически трансформации, дори и след заличаването на компания, имотите на дружеството, имат статут на държавна собственост и не могат да се придобиват по давност. По отношение на тях не текат давностни срокове до 2022-ра година, съгласно Закона за собствеността, обясняват юристи тънкостите на тази афера. Придобиването на държавна собственост в нарушение на закона се нарича обсебване, уточняват още те.

Точно по същата схема се развиват сделките и с още три имота – от 15 714, от 5 430 и от 3242 кв. метра, заедно със застроените върху тях постройки, който са част от ликвидирания консервен комбинат. И те отново преминават по давност от държавния гигант в ръцете на Янислав Марков. След това са препродадени няколко пъти. Отново сделките неизменно минават през фирма, свързана с Иван Палашев, кметския кум и бившата зам.-областна управителка на Пазарджик от ГЕРБ Дафинка Семерджиева. По пътя към крайния купувач вече се появяват и други фирми, като „Янев-55” на общинаря от ГЕРБ в Пазарджик Евтим Янев. Той пък е близък с Васил Савов, гербаджията и зам.-кмет на Белово.

Като още един щрих на това преплитане на частни и обществени интереси е и фактът, че Дафинка Семерджиева, освен съдружник на Савов във фирма „Вайз Инвест”, през мандата 2015-2019 г. има договор за правно обслужване на Общинския съвет в Белово. А негов председател тогава е същият този Васил Савов.

От друга страна, юристи уточняват, че всички покупко-продажби на държавни имоти, сключени между частни лица, може да се окажат нищожни. Иначе казано – те не пораждат правни последици. Само да не се окаже изпързалян и чуждестранният инвеститор в Пазарджик, който е купил от частни фирми терени, които обаче са държавни. Предстои да видим. Търговският и Имотният регистри дават широка информация за сделките, от които би могла да се заинтересува прокуратурата.

А що се отнася до бившия кмет на Пазарджик Тодор Попов, по чието време е опоскан имота на консервния гигант „Марица”, запознати казват, че съвсем скоро той и семейството му могат да се окажат клиенти на държавното обвинение. Срещу съпругата му Силвия имало вече сигнали, подадени в ДАНС и икономическа полиция, заради участието й във фирми, за които има подозрения, че са изпрали огромни суми.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини