Какво свързва бившия министър Рашков с Иарата?

Трябва да прочетете

ма ли луксозна къща в Гърция контрабандистът Димитров и то като съсед на магистрати от Хасково и София? Връзката между Рашков, Иарата и Васил Божков лъсна

Тодор Александров

Какво свързва бившият комунистически следовател Бойко Рашков и „напълно непознатия“ му арестуван контрабандист Марин Димитров-Иарата, посочен от Комисията по досиетата първо като агент на ДС с псевдонима „Христов“, а после като щатен офицер от Трето управление на Държавна сигурност-Военно контраразузнаване-ВКР?

Според Рашков той се запознал с Иарата и сина му Стефан, когато дошли при него в кабинета му в МВР, за да свидетелстват срещу Бойко Борисов. Характерно за бившия вътрешен министър е, че много често не говори истината.

А тя е, че Рашков и Марин Димитров се знаят от доста години, близки приятели са и работят заедно дълго време.

Според запознати връзката им е от времето, когато Димитров е шеф на Агенцията по рибарство и аквакултури-ИАРА, откъдето идва и прякорът му.

Кошаревският свидетел“ Марин Димитров

Димитров първо е директор дирекция „Финансово-стопански дейности и правно- административно обслужване“ в ИАРА от 15.11.2004 г. до 12.08.2005 г., после заместник-изпълнителен директор на ИАРА от 30.06.2008 г. до 12.01.2009 г. и изпълнителен директор на ИАРА от 13.01.2009 г. до 13.08.2009 г.

По време на управлението му в агенцията избухва голям корупционен скандал. Марин Димитров обвинява зам.-вътрешния министър в правителството на Тройната коалиция Раиф Мустафа и бизнесмена Росен Маринов, че са му предлагали подкуп от 50 000 лева, за закупуването на катери за агенцията от фирмата на Маринов.

Снимките на Рашков и Живко Коцев със задържаните за контрабанда

По сигнала на Иарата Маринов бе зрелищно арестуван от ДАНС през 2009 г. По делото Марин Димитров е основен свидетел. То на два пъти бе връщано от третата инстанция-ВКС, след като първоначално Софийският градски съд (СГС) оправда подсъдимите, а Софийският апелативен съд (САС) осъди само Маринов и то условно.

Впоследствие ВКС видя доказателства и за вината на Мустафа и върна делото отново на апелативния съд. Тогава и двамата получиха осъдителни присъди – Мустафа бе осъден на 2 години условно, защото е посредничил за даването на подкуп от Маринов на длъжностно лице, който на свой ред получи 3 години условно, защото предложил 50 000 лева.

В крайна сметка през април 2013 година при второто разглеждане на казуса върховните съдии откриха сериозни пропуски в работата на САС, критикувайки колегите си, че от мотивите им изобщо не се разбира как е протекло предполаганото престъпление. И Мустафа и Маринов бяха окончателно оправдани.

Прокурор по делото е Пламен Георгиев, бъдещ шеф на КПКОНПИ. Именно при разследването на „корупционната схема“ се пресичат пътищата на Бойко Рашков, тогава следовател в Национална следствена служба-НСлС и Марин Димитров, твърдят запознати. И двамата стават много близки.

И не случайно веднага след назначаването на Рашков за вътрешен министър в служебното правителство на Румен Радев, премиер Стефан Янев, на 12 май 2021 година, едни от първите „гости“ в кабинета му са Марин и Стефан Димитрови.

Твърденията на бившия комунистически следовател, че семейството му предоставило някакви „страхотни доказателства“, че Бойко Борисов е „ял хора“ преди 11 години, не отговарят на истината. По-скоро е обратното. Рашков е привикал приятеля си Марин Иарата като „кошаревски свидетел“, видно от делото срещу Мустафа и Маринов, срещу Борисов. На изслушването в парламентарната комисия за „Пуделгейт“ Рашков обяви, че след като се срещнал с бащата и сина, веднага отишъл при Сашо Диков в телевизия „Евроком“, за да разкаже за „престъпленията на Борисов“, размахвайки т.нар. свидетелски показания на Марин Димитров, отречени от потърпевшия и от останалите свидетели по това брадато дело. „Показанията“ са дадени с пропагандна цел. Да се внушава на обществото какви престъпници са Борисов и ГЕРБ, спомнете си „чувалите и куфарите с пари“ от магистрала „Хемус“. Нищо повече.

Спойката между двамата- Васил Божков-Черепа

Публична тайна в Хасково е, че Марин Димитров-Иарата е човек на Васил Божков-Черепа за турската граница и региона.

И „странно“ как още в първия си ден като министър Бойко Рашков назначава Елена Фичерова-Караиванова за началник на политическия му кабинет. След което веднага приема Марин и Стефан Димитрови.

Бойко Рашков разпуска преди 20-ина години на купон на Васил Божков. Снимка: фейсбук

Breaking.bg първи разкри, че Фичерова-Караиванова е член на политбюрото на партията на Васил Божков- „Българско лято“ и дори кандидат за депутат в София от листата й.

Обслужващите Бойко Рашков медии скриха тази новина и никой не посмя да го попита за този скандал. Фичерова-Караиованова бе изхвърлена от МВР тихомълком след обявяването на първия списък „Магнитски“, в който влезе и Божков. Случайност, съвпадение? Едва ли.

Ченгето от ДС, „контраразузнавач“, приятел на мафиоти

Случайност, съвпадение? Едва ли.

Марин Димитров изобщо не е случайна фигура. Доклад на комисията по досиетата го освети като агент „Христов“ на Трето главнто управление на ДС-ВКР. Вербуван е през 1982 г. Писаните от него доноси отдавна са унищожени, но явно са оценени подобаващо от водещия му офицер. Така, 3 години след вербовката, агент „Христов“ е привлечен от органите на щатна работа. Димитров остава на работа и след промените на 10 ноември 1989 г. когато хиляди негови колеги от ДС са набързо уволнени.

Ирата е преназначен в служба „Сигурност“ (контраразузнаването) към РДВР – Кърджали. Там стига до чин майор, преди да бъде уволнен заради „действия, несъвместими с поста му“. Всъщност той е уволняван на два пъти от служба „Сигурност“. Но първия път е възстановен от съда. Негови колеги описват решението на магистратите като изключително скандално. Те припомнят, че по това време Димитров парадира с контактите си на високо ниво в съдебната система. Сред най-близките му са окръжният прокурор на Кърджали Лазар Базлянков и неговата заместничка Елисавета Пенчева. „Всеки месец им давам заеми до заплата“, хвали се пред журналисти Димитров, пишат хасковските медии.

До второто му уволнение се стига след купон през септември 1996 г. по повод годишнина от сватбата му. Тържеството се провежда в кърджалийския хотел „Резиденцията“, който се държи от тамошния бос на ВИС-2 Николай Сурков.

Специален гост на партито е главният прокурор Иван Татарчев, който пристига с вярна дружина магистрати от София, Варна, Смолян и Кърджали.

„Бай Иван ми е добър приятел“, ще се похвали впоследствие Марин Димитров. Проблем създава друг от гостите на организирането от спецченгето тържество – прочутият кърджалийски мафиот Ерджан Рашид – Роко. Скандалният бандит е доведен лично от един от шефовете на РДВР – Кърджали, а домакинът майор Димитров го настанява на една маса с главния прокурор Иван Татарчев.

След акцията по ареста на Роко през пролетта на 1997 г. са осветени куп нерегламентирани връзки между Роко и известни политици и ченгета. Разкритията водят и до чистка в МВР и прокуратурата. Сред изританите е и майор Марин Димитров. Тогава шеф на Национална служба „Сигурност“-НСС е Атанас Атанасов, сега шеф на ДСБ.

Как майорът от ДС Димитров се оказва в ръководството на ИАРА, първо като шеф на финансовата дирекция, а после директор се оказва пълна мистерия. Вероятно са му помогнали контактите с Васил Божков и хора с високи постове в БСП.

След като е отстранен през 2009 година от поста, са засечени и първите му контакти с контрабандиста Никола Николов-Паскал.

Никола Николов-Паскал

При правителството на Пламен Орешарски Димитров без малко да се върне начело на ИАРА. Слуховете за назначението стават повод от националната асоциация на рибарите да заплашат с протести. Риболовците тогава припомниха, че за шестте месеца, докато Димитров преди е начело на ИАРА, са блокирани всички европрограми в сектора.

Малцина си спомнят, че Пламен Орешарски бе отстранен от СДС и като кандидат за кмет на София след среща именно с Васил Божков.

Иарата работи активно по контрабандата още от времето на ДС и като такъв е вербувал за свой човек скандалният служител на МВР Недан Хаджиев. Нещо повече, той го покровителства и издига в Областната дирекция в Хасково.

Недан Хаджиев

Според показания на свидетели по делото срещу Димитрови, бившата шефка на митниците Петя Банкова и ексглавният секретар на МВР Живко Коцев, Марин Димитров е платил 500 000 лева на Бойко Рашков, за да назначи за шеф на ОДМВР Венцислав Кирчев, началник на полицейския участък в село Черноочене, Кърджалийско. След като това става, за негов заместник е поставен въпросният Недан Хаджиев, за когото, според сигнали до МВР и ДАНС са платени още 300 000 лева. Половин година по-късно Кирчев е назначен за директор на Националната полиция, а Хаджиев шеф на ОДМВР-Хасково. Целта, според сигнали от служители на МВР, е да се овладее канала за трафик на кокаин и хероин през българо-турската граница.

Ареста на Бойко Борисов поръчан от Васил Божков?

Месец след назначаването му на високия пост Венцислав Кирчев организира ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова, обявени от съда за незаконни. Основен свидетел на обвинението е Васил Божков. Според запознати арестът на Борисов е поръчан от Черепа, тогава изгнаник в Дубай.

В един от сигналите по делото „Пуделгейт“ се твърди, че Стефан Димитров-Малката Иара се хвалел как лично ходил в Дубай при Божков, на когото подарил много скъп часовник с благодарност за оказаната им помощ. Димитров-младши парадирал с приятелството си с Кирил Петков и Асен Василев. Както Breaking.bg първи писа през август м.г. лично Василев и премиерът Николай Денков са натискали вътрешният министър Калин Стоянов да върне като директор на ОДМВР-Хасково въпросният Недан Хаджиев, но Стоянов отказва и оттам започват проблемите му с „промяната“.

Условието Хаджиев да е шеф на полицията в Хасково бе една от причините за разваляне на „сглобката“ преди месец. Странно е упорството на хората от ПП-ДБ за назначаването на Хаджиев, доверено лице на ченгето от ДС Марин Димитров.

„ Кирил Петков и Асен Василев ще назначат за директор най-корумпирания и пробит човек в цялото МВР. Казва се Недан Хаджиев известен е с чадъра който дава за контрабанда , карго и трафик на бежанци докато беше директор.

Обществена тайна е, че има участие в заведението „Плаза“ с Иван Каракачана и Димо Златаря и, че наскоро са закупили имот за над 2 милиона лева в центъра на Хасково.

Има доклади, които, ако може да проверите във „Вътрешна сигурност“ и ДАНС, в които всичко е описано, но се прикрива, пишат анонимни служители на МВР-Хасково до МВР и ДАНС.

Но никой не им обръща внимание. Сигнали за „чадъри“ над контрабандни канали от страна на Иарата са дадени на Бойко Рашков като министър, но всичко е потулено и покрито.

Хаджиев „осигурява“ гласове за промяната

Според Асен Василев Хаджиев бил спрял „купения вот“ и затова го искали за директор. Справка от прокуратурата, изпратена в комисията „Пуделгейт“, обаче тотално опровергава тези твърдения. Оказва се, че в ОДМВР-Хасково няма образувано нито едно разследвана за купуване на гласове по времето на Хаджиев.

Става дума, както винаги при „промяната“, за точно обратното. Целта на Марин Димитров, сина му и Хаджиев е била да „осигури“ гласове за „промяната“ на изборите през октомври 2022 година. А натиска за повторното му назначаване е събиране на пари от контрабандните канали през границата за черна кампания на ПП-ДБ на предстоящия вот. Не случайно Стефан Димитров се появява на предизборни срещи на Бойко Рашков именно в Хасково, както в компанията на Кирил Петков и Никола Минчев. А скандалният Венцислав Кирчев, който напуска скоростно МВР след свалянето на правителството на Кирил Петков се оказва….в листите на „Подължаваме промяната“ под номер 7 в Кърджали.

Иарата с луксозна къща в Гърция, съсед с магистрати

Връзките на Марин Иарата с магистрати от София и Хасково са засечени от преди години, но за тях никой не говори, твърдят запознати. Според тях Димитров имал луксозна къща в гръцки курорт, като негови съседи са високопоставен прокурор от Хасково и висш съдия от София. Те допълват, че Марин Димитров е „оправяч“ на дела, подобно на Мартин Нотариуса, но на по-високо ниво, благодарение на близките си контакти с висши магистрати и Бойко Рашков. И, че снимките от плаж в Гърция на Марин Димитров, сина му, Недан Хаджиев и главният секретар на МВР Живко Коцев, са именно в близост до луксозната му къща там.

Недан Хаджиев, вляво, Живко Коцев и Стефан Димитров на плаж заедно.

По линия на ДС Иарата е свързан и с небезизвестния Никола Николов-Паскал. В сигнала до ДАНС, който предизвика акцията по „Пуделгейт“, се съобщава, че сборен пункт на контрабандистите-аферисти била вилата на Марин Ярата, както и хотел „Романтика“. Там те се събирали всеки уикенд и обсъждали кой да натиснат и от кой какво може да се изкара. Недан Хаджиев пък всяка вечер е в своето си заведение „Плаза“, като впечатление правило, че компанията му била от хора от местния кримиконтингент. Заведението пък било само за вътрешни и свои хора.

Хотел „Романтика“ в Свиленград, за който се твърди, че е на контрабандиста Паскал.

Контактуването ставала по Телеграм, като Хаджиев предавал докладвал всичко дословно на Марин и Стефан Димитрови.

От своя страна Димитрови били постоянни гости в МВР при Рашков, в Националната полиция при техния човек Венцислав Кирчев и в Пътна полиция, където бившият комунистически следовател връща Тенчо Тенев. Който също „изплува“ на снимки с контрабандистите и Рашков. Тенев е връзката на Рашков с контрабандистите.

Имотите на Рашков и Димитрови са един до друг.

Както Breaking.bg първи писа, семейство Димитрови се оказаха съседи на Бойко Рашков във вилна зона „Американски колеж“, разкрито покрай разработката „Градинарят“. В същата сграда, на метри от палата на Рашков с 12-те тоалетни, е засичан многократно и Тенчо Тенев. Според вътрешния министър Калин Стоянов групата, заедно с Живко Коцев, се е събирала в дома на Рашков да крои преврат в МВР. А свидетели по делото твърдят, че с посредничеството на Асен Василев се е обсъждало назначаването на Марин Димитров-Иарата на висок пост в митниците.

Как се нарича връзката между контрабандисти и политици? Просто мафия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини