Имате новина или сигнал? Изпратете ни я на имейл: [email protected]

„Зелените“ и Стефан Янев се борят за 1% и държавна софра – по 8 лв. за всеки глас

Трябва да прочетете

Поне 4 партии ще се борят да прескочат бариерата от 1% на изборите на 9 юни, за да лапат субсидия от държавата в нов политически алъш-вериш. Те нямат шанс да минат бариерата от 4%, за да влязат в Народното събрание, но имат надежда да получават по 8 лева на глас до следващите парламентарни избори, които евентуално ще са след 4 години.

Бившият служебен премиер Стефан Янев повежда „Български възход“ за трети път на парламентарни избори. Първия път, през 2022 г., влезе в коалиция с АБВ на Румен Петков, но на следващите избори през 2023 г. едва стигна 3%. От местния вот през октомври става ясно, че подкрепата за „Български възход“ пада драстично, а социолозите не ѝ дават повече от 2% на вота, информира „Филтър“.

Но партията на Янев сега се явява самостоятелно и със сигурност ще вземе държавна субсидия. Коалиция, която не прескочи 4%, отпада от класацията за финансиране.

За разлика от пропадналия „възход” конкурентите им при консервативния и националистическия вот ВМРО не са съвсем сигурни за 1%. На последните избори партията на Красимир Каракачанов не участва, а през 2022 г. събра 0,81%. Тогава обаче начело на войводите бяха трима от заместниците на лидера, който сега се завърна на поста.

Реклама

С голям шанс да вземат субсидия са от „Зелено движение“. Те бяха част от „Демократична България“, но напуснаха коалицията заради бизнес корпорацията „Продължаваме промяната“. Там останаха провалени политици като Тома Белее, Борислав Сандов и Христо Дунчев, които водят листи. „Зелените” имали амбиция да привлекат на своя страна много от разочарованите избиратели на ПП-ДБ, които не бяха съгласни със сглобката и политиката ѝ.

„Единение“ на бившия депутат и земеделски заместник-министър Иван Христанов също се цели в 1% за субсидия, а перспективата пред последователите им са следващите избори.

Останалите формации, които според социолозите ще прескочат 1% на изборите, са сдружения и коалиции и нямат право на държавни субсидии.

Това са „Солидарна България“ на Мая Манолова и Ваня Григорова, „Център“ на Васил Божков и „Синя България“, в която участват няколко десни партии.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини