Имате новина или сигнал? Изпратете ни я на имейл: [email protected]

Нова драма в София: Общинарите порязаха кмета Васил Терзиев

Трябва да прочетете

Общинският съвет отложи приемането на промени в бюджета на София, предложени от екипа на кмета Васил Терзиев – Ухото, заради откровени лъжи. С промените трябваше да се осигурят допълнителни средства за обещаното от общината увеличение на заплатите на медицинските сестри в яслите и училищата, както и 5 млн. лева допълнително за пълнене на дупки по улиците.

Предложението включваше и други размествания в бюджета, сред които заем за общинските транспортни дружества и промени в бюджетите на културните институти.

До разглеждане на доклада по същество не се стигна, след като той отпадна от дневния ред на заседанието на общинарите в четвъртък след едночасово обсъждане дали трябва да се гледа сега, или не. Това стана основно с гласовете на БСП и ГЕРБ, които обявиха, че подкрепят увеличението на заплатите на медицинските сестри, но това трябва да се случи чрез промяна на бюджета, която се обсъжда доста по-дълго, а не чрез промяна на решението за приемането на финансовия план на общината за 2024 г., с което съветниците нямали достатъчно време да се запознаят.

Няма пари за по-високите заплати на сестрите

Реклама

Увеличението на заплатите на медицинските сестри беше договорено още през март, а през април беше подписан и колективен трудов договор за ръст на възнагражденията с 30% от 1 април 2024 г. Това стана след протести на работещите в сектора, които общо са около 2000 души.

Първоначално кметът с ДС закваска заяви, че не е редно общината да финансира по-високите заплати на сестрите, тъй като става въпрос за делегирана от държавата дейност, която трябва да се финансира изцяло от държавния бюджет.

В последствие той промени позицията си и администрацията реши за половината от увеличението да се отпуснат пари от бюджета на София, а Министерството на финансите щяло да даде пари за останалата половина. Това обаче така и не се е случило и до момента.

Това даде повод на ГЕРБ да обвинят кмета и екипа му в лъжи. Лидерът на групата Антон Хекимян обяви, че още през април Министерството на финансите е отказало да отпусне парите, обещани от бившия министър Асен Василев. Въпреки това Васил Терзиев подписал колективен трудов договор за новите заплати, а това беше съобщено от пиар екипа му.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини