Имате новина или сигнал? Изпратете ни я на имейл: [email protected]

Майката на патриарх Даниил е преподавала информатика в Смолян, баща му е служил в МВР и ДС

Трябва да прочетете

Негово Светейшество има по-малък брат – Петър, който от 10 г. живее в Гоце Делчев със семейството си

„Не беше по-различен от всички нас, но сякаш бе повече вглъбен в себе си. Не съм предполагал в ония години, че ще стане духовник, а още повече патриарх.“

Това каза връстник на патриарх Даниил от Смолян дни след интронизацията му. Предполага, че преломният момент за привързаност към Бога е настъпил, докато е бил студент в София. Патриарх Даниил е роден в Смолян със светското име Атанас Трендафилов Николов в семейството на Тодорка и Трендафил Николови. В родопския град завършва основно и средно образование и през 1996 г. става студент по английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“.

Родителите на патриарха вече са покойници. Баща му Трендафил Николов е работил 26 г. в полицията в Смолян. През 1966 г. е

постъпил като разузнавач в Криминална полиция,

а 3 г. по-късно става началник на отделение.
През 1974 г. оглавява отделение „Политическо възпитание“, а след това заема поста зам.-началник на Окръжното управление на МВР.

Пенсионирал се е с чин полковник през 1992 г. като началник на служба „Полиция“ – пост, който е заел година преди това.

През 2016 г. той се появява в списък от 32-ма души на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

В документа е публикувано, че Трендафил Тодоров Николов е работил в структурите на смолянското ОУ на МВР – ДС, и е бил щатен служител, като със заповед от декември 1970 г. е назначен за инспектор IV степен.

Комисията разкрива данните във връзка с това, че Трендафил Николов е бил общински народен съветник до 28 август 1990 г.

Бащата на патриарх Даниил е родом от смолянското село Кремене, където сега живеят 14 души. След пенсионирането си събира материали за родното място и издава книга за селото и родовете в него в 148 страници.

В нея със страст разкрива миналото на красивото селце и от редовете личи нескритата надежда да го има поне в спомените на поколенията.

Майката на дядо Даниил била учителка. Преподавала информатика в сегашната Професионална гимназия по икономика „Карл Маркс“. Подготвила е стотици ученици.

Хората в Смолян си спомнят, че

Тодорка приела обязаност да поддържа параклиса
„Св. Дух“

в енорията на църквата „Св. Неделя“ още в годините на атеизъм.

Трендафил и Тодорка имат и друг син – Петър, който живее в Гоце Делчев и е по-малък от Даниил. От 10 години той живее там със семейството си. Управител е на „Непар“ ЕООД, което е фирма на Неврококопската света митрополия.

Петър Николов управлява хотел „Неврокоп“ в центъра на Гоце Делчев, който преди години бе купен от Неврокопската епархия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини