Имате новина или сигнал? Изпратете ни я на имейл: [email protected]

ФИРМИ НА ГЕРБ И ДПС ИЗТОЧВАТ ПО 100 МЛН. ЛВ ГОДИШНО ОТ ГОРСКИ И ЛОВНИ СТОПАНСТВА

Трябва да прочетете

Фирми около ГЕРБ и ДПС са източили не по-малко от 20 млн. лв. от 20 държавни горски и ловни стопанства за последните 3-4 месеца. Схемата е продължение на дългогодишна порочна практика с изсичането на българските гори, която продължава безнаказано и до днес. По предварителни изчисления шетите са около 100 млн. лв годишно, като това не е цялостната картина на погрома на дървената мафия върху горите и природата ни. Престъпленията се извършват с бездействието и съдействието на отговорни кадри от квотата на БСП в сегашното правителство на “Промяната”. Това става ясно след разследване по сигнал на дървопрепработвателни фирми и доклади на Изпълнителна агенция  до Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), с които „Биволъ“ разполага. В сигналите и докладите има нагледни данни за фирми около представители на местната власт и таблици за конкретни нагласени търгове и цени. В понеделник е на път да се входира и обобщен доклад за тези нарушения от депутата от ПП „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев до председателя на Народното събрание Никола Минчев и до Комисията по земеделие, храните и горите в парламента.  Медията ни изпрати спешни въпроси по скандалните данни, които сме констатирали до министър Иван Иванов. „Биволъ“ се опита да се свърже и с ресорните зам.-министри Атанас Добрев и Иван Христанов, но те не отговаряха на обажданията. На опитите ни за контакт не отговаря и лидерката на БСП – вицепремиерът Корнелия Нинова, чиито министър и зам.-министър сменят шефовете държавните стопанства и активно кадруват в предприятията към ИАГ.

Снимка: Изпълнителна агенция по горите

В края на 2021 г.  след сигнал на 30 горскопромишлени фирми от различни  райони из цяла България са разкрити устойчиви мащабни схеми за нагласени търгове и поръчки в областта на дърводобива. Корупционният механизъм е съсипвал свободната конкуренция, създавал е предпоставки за редица нарушения и злоупотреби в горския сектор.

Създавани са условия за ненаказуемост и безнаказаност по отношение на всякакви своеволия. Всичко това е водело до източването на близо 100 млн. лв. годишно от държавни горски и ловни стопанства в България.

Има и два доклада  на ИАГ, с които е бил запознат зам.-министър на земеделието от БСП Атанас Добрев, за когото “Биволъ” писа на 1 март 2022 г., че ловува със строителния бос Красимир Караиванов – Краси Карото от “Каро Трейдинг”.

Депутатът Александър Дунчев информира “Биволъ”, че переодично са подавани и получавани конкретни данни за корупционни обвързаности и дейности в Министерството на земеделието от страна на фирми, както и на някои директори на държавните предприятия, като последният сигнал е подписан от над 30 фирми именно през есента на 2021 г.

#Кой източва бюджета през дърводобивa?

Според сигналите и докладите става дума основно за следните стопанства като: ДЛС Чепино и ДГС Алабак (Община Велинград), ДГС Сърница (Община Сърница), ДГС Доспат, ДГС Смолян, ДГС Якоруда и ДГС Гърмен.

„Само за последните 3 месеца от родопските стопанства в района на Велинград, Сърница, Доспат, Смолян и Гърмен са загубени над 20 милиона лева“.

Тези загуби според данните се дължат на пропуснати приходи от разликата между реалната пазарна цена на иглолистната дървесина при реална конкуренция и съответно „нулевата“ цена, на която дървесината е продавана на близки до кметовете фирми чрез нагласени търгове.

  
  
Сигналът на дърводобивни фирми до МЗХГ от 1 октомври 2021 г. (Източник: "Биволъ") 

„Близо 50% от дърводобива и около 2/5 от продажбата на дървесина в изследваните 20 родопски стопанства се извършва на нулеви цени, т.е. на загуба“.

Според информацията, получена от сигналоподателите, зад т.нар. дървена мафия все още стоят лица, близки до бившите управляващи и техните представители в местната власт.

„От схемите се облагодетелстват фирми, близки до местните кметове (основно от ГЕРБ и ДПС)“.

„Но към днешна дата не са предприети никакви стъпки за ограничаване на схемите, с изключение на изискването за преминаване към електронни търгове от 01.03.2022 г. съгласно мерките в коалиционното споразумение“.

Снимка: Изпълнителна агенция по горите

Като цяло неблагоприятните икономически и финансови последици са само частично смекчени. Това е направено през опитите на горските предприятия „да увеличат прилагането на електронни търгове и разделянето на добива от продажбата на дървесина, но същите са посрещани с яростна съпротива от облагодетелстваните фирми.

Военната агресия на Руската федерация срещу Украйна също се е отразила негативно върху пазара на дървесина в Европа.

С повишаване търсенето на дървесина през последната година като възобновим и климатично неутрален ресурс, и особено през последния месец поради срива на износа на дървесина от Украйна заради войната,

финансовите щети за държавата растат експоненциално.

Кои фирми се облагодетелстват?

Загубите са особено високи с оглед повишеното търсене на иглолистна дървесина и растящите главоломно цени от началото на 2021 г. Преизчислени на годишна база и на ниво държава загубите за горските стопанства и за държавните гори в България възлизат вероятно на близо сто милиони лева годишно, гласят изчисленията.

Според депутата това са средства, които биха могли да отиват за заплати, за опазване на горите и дивеча, за противопожарна техника или за поддържане на горските пътища и туристическата инфраструктура.

„Вместо това отиват в партийни каси и скъпи автомобили на единични едри дърводобивни босове“

Приложение: Сравнение между обемите и цените на възложения дърводобив и продадената дървесина в 20 родопски стопанства чрез различните типове тръжни процедури за последните 3 месеца   (Източник: доклад на А. Дунчев) 
Обем на възложения добив на реална цена Обем на възложения добив на нулева цена Обем на продадената  дървесина на корен на реална цена Обем на продадената  дървесина на корен на нулева цена Обем на продадените   прогнозни количества на реална цена Обем на продадените   прогнозни количества на нулева цена Обем на продадената  дървесина от склад на реална цена Обем на продадената  дървесина от склад на нулева цена
111266 м3 111088 м3 54410 м3 39223 м3 122534 м3 94376 м3 7565 м3 3534 м3
Достигната чрез наддаване пазарна  цена Продадени на нулева цена Достигната чрез наддаване пазарна  цена Продадени на нулева цена Достигната чрез наддаване пазарна  цена Продадени на нулева цена Достигната чрез наддаване пазарна  цена Продадени на нулева цена
24 лв./м3 29 лв./м3 170 лв./м3 70 лв./м3 263 лв./м3 99 лв./м3 250 лв./м3 110 лв./м3

Схемите се осъществяват по приет законов ред през последните 10 години. Този ред дава свобода на директорите на горските стопанства, особено при политически или корупционен натиск от кметове, депутати, министри или „наши фирми“, да провеждат тръжните процедури за продажба на дървесина от държавните гори по начин, който облагодетелства конкретни фирми или допуска договорки между фирмите.

Констатира се, че това е и причината през последната половин година от Министерството на земеделието да се налагат смени на директорите на повечето стопанства в България:

„Така че новите кадри да гарантират продължаване на схемите в полза на новите властимащи и близките до тях фирми“.

В Родопите този процес засяга: ДГС Смолян, ДЛС Чепино, ДГС Алабак, ДГС Сърница, ДГС Ракитово, ДЛС Кормисош, ДГС Триград, ДЛС Извора, ДГС Борино, ДГС Акад. Н. Хайтов, ДГС Доспат.

„Като в повечето случаи са поставени компрометирани или особено послушни директори“.

Снимка: Изпълнителна агенция по горите

В резултат на тези схеми няколко родопски фирми са придобили “добре изразени монополни позиции“. Сред примерите са „Братя Коцеви“ ООД (32 хил. м3 спечелени на търг за последните 3 месеца), „Доспатлес“ ЕАД (21 хил. м3), „Вева груп“ ЕООД (12 хил. м3) и „Фейзал“ ЕООД (5 хил. м3) спрямо общо продадените 300 000 м3 за анализирания 3-месечен период.

В последните 2 години само две от споменатите фирми са получили държавни субсидии за борба с последиците от Ковид-19 за над 0,5 млн. лв.: над 300 хил. лв. коронасубсидии са за „Братя Коцеви“ ООД и над 200 хил. лв. коронасубсиидии – за „Вева груп“ ЕООД, показва справка на „Биволъ“.

Повечето от фирмите имат и стотици хиляди и като държавни поръчки или участие в проекти с финансиране от ЕС, което при по-големи обеми би могло да ги направи “клиенти” и на Офиса на европейския публичен прокурор Лаура Кьовеши.

Прави впечатление, че повечето от тези фирми са „с явни връзки с местните политически структури на ГЕРБ”

Вева Груп“ ЕООД се явява собственост на Аида Радева – съпруга на кмета на гр. Доспат Елин Радев, един от съдружниците в „Братя Коцеви“ ООДВладимир Коцев – е бил общински съветник от ГЕРБ и настоящ съдружник с Веселина Коева – съпруга на кмета на гр. Велинград Костадин Коев в кметската фирма „Мебелни магазини Явор“ ООД, а Сърма Мутафова от „Доспатлес“ ЕАД до 2014 г. е била съдружничка в друга фирма на кмета на гр. Доспат – „СЕВА 3“ ООД.


Кметът на гр. Доспат от ГЕРБ инж. Елин Радев (снимка: smolyaninfo.com) 

Подобни сценарии се прилагат в цяла България, включително и в общинските горски стопанства, но водят до най-големи загуби в стопанства с висококачествена и скъпа дървесина, която е с най-голямо пазарно търсене, като стопанствата в Родопите.

Фирмите, близки до редица кметове сред регионалните монополисти в дърводобива 

(Източници: "Биволъ" / Търговски регистър / търсачка на Bird.bg) 

Как работят схемите на дървената мафия

Схема 1: Най-големите загуби за горските стопанства (над 15 млн. лв. за последните 3 месеца в Родопите) се генерират „чрез превратно прилагане на законовата възможност по чл. 115 от Закона за горите, въз основа на която

до 1/3 от дърводобива във всяко стопанство може да се предоставя на т.нар. „местни фирми“, имащи седалище в съответната община.

Разпоредбата е лобистка и очевидно има за цел да защити местните фирми. Но поради ограничената конкуренция тези фирми („особено когато са под 20“) почти винаги се договорят и си разпределят продаваната от стопанствата дървесина, в резултат на което я купуват на начални цени (т.нар. нулеви цени).

Началните цени се определят от горските стопанства, като при динамичен пазар като настоящия могат да са 1-3 пъти по-ниски от пазарните.

Доказателства за договорките са видими и в самите тръжни документи – минути преди да бъде входирана офертата на „Доспатлес“ ЕАД конкурентът „Вива груп“ ЕООД оттегля своята оферта – вижте тук.

Снимка: Изпълнителна агенция по горите

В протоколи на ДГС Смолян се вижда как фирмите са си разпределили обектите, като всяка е подала „ценово предложение за 1-2 предварително договорени обекта“. А за останалите обекти в пакета според доклада „са внесени празни пликове без ценово предложение“ – вижте тук.

„Именно Община Сърница е пример как при политическия монопол на ДПС всички 30 местни фирми в общината успяват да се договорят за количествата дървесина, която получава всяка фирма, без да се конкурират на търговете и съответно без да наддават, получавайки качествената иглолистна дървесина на цена от около 100 лв./м3“.

Сходна е ситуацията и в Община Велинград, Община Доспат, Община Смолян, Община Гърмен и в по-малка степен в Община Батак. Например, има писмена следа, че Община Батак и фирма „Братя Коцеви“ ООД настояват правилото за „местните фирми“ да се прилага в максимална степен от 1/3 от дърводобива по време на работна среща с горските стопанства в ЮЦДП на 30 септември 2021 г.

От данните се вижда, как „при търгове за местни фирми последните почти винаги се договарят и купуват“ дървесината на цена средно 100 лв./м3. А всички фирми, които „участват при реална конкуренция на ненагласени общи търгове“ – на средно 250-300 лв./м3.

Доказателство за „съучастието на много директори е съзнателното ограничаване на конкуренцията“ чрез прилагането на чл. 115 от ЗГ под корупционния натиск на местните кметове и фирми. Както и чрез „отказ да коригират началните цени“, въпреки информацията от предните търгове за достигнати ценови нива от над 200 лв./м3.

От таблиците и посочените тръжни дати е видно, че директорите на стопанства са били наясно с реалните пазарни нива, достигнати в района при предходни търгове с реална конкуренция.

Но вместо да се възползват от тази информация и да увеличат началните цени преди да организират новите търгове, същите са използвали старите занижени начални цени. Ограничаване на конкуренцията се постига и чрез избор на типа тръжната процедура (по наредба биват явни и тайни търгове, открити конкурси, електронни търгове и др.).

 

1. Добив

Най-лесно се договарят фирмите, когато търговете не са електронни, тъй като „единствено при електронните търгове фирмите не могат да видят и да разберат кои са конкурентите“ и съответно „какви цени ще дадат“.

В Европа не случайно се прилагат основно електронни търгове, но в България по-силните фирми винаги протестират срещу тях, защото се пречи на схемите. Корупционните обръчи неотменно са срещу нововъденията, когато те водят до прозрачност и неутрализиране на субективния фактор, който е основната предпоставка за корупция.

Снимка: Изпълнителна агенция по горите

Анализите показват, че при прилагането на други ограничителни условия (например в ДЛС Чепино, ДГС Алабак и ДЛС Кормисош), като ограничението за „местни фирми“ или ограничението за продажба на дървесината чрез „добив на корен“, включващо ограничителни технически изисквания за вид и брой машини, секачи и/или коне

„дори при електронните търгове се правят договорки“., констатират проверките.

В протоколи от електронни търгове в ДГС Доспат за неместни фирми, при които са правени договорки (напр. с плащания на ръка или чрез институционален натиск от близки до водещите фирми общински или държавни служби) и търгът е спечелен на нулева цена, е установен и подхода за контрол дали не участват други фирми, неучаствали в предварителните договорки.

Предопределената да спечели търга фирма играе с още една фирма в информационен синхрон. 

При липса на „чужди, неразпознати наддавания“, наддаването се прекратява на максимум втора стъпка – вижте тук и тук.

На следващи търгове, конкуренцията може да се възстанови, ако се включват още фирми, на които „става твърде скъпо на монополиста също да плаща предварително на ръка“ или „да се оказва друг вид институционален натиск“ – вижте тук.

В един от тръжните документи е намерено и доказателство за това, че

 ограничаването на конкуренцията води не само до финансови загуби за горските стопанства,

но и „до конкурентно предимство за местни фирми“ като „Братя Коцеви“ ООД при общите търгове за неместни фирми.

 

2. На корен

В приложения протокол фирмата „Адо лес“ ООД обосновава „силно завишените си печеливши оферти за закупуване на дървесина от обекти 2 213 (предложена цена 286 лв./м3), 2214 (318 лв./м3) и 2215 (303 лв./м3) в ДГС Борино с аргумента, че се възползва от

компенсиране на високата цена от обекта с налични материали, добити от други обекти със сключени договори на начални цени

Схема 2 е по наредба за продажбата на „стояща дървесина на корен“. В много от родопските стопанства се допуска продажбата на стояща дървесина на корен – една и съща фирма закупува дървесината още преди да бъде отсечена, като лично я добива и в последствие транспортира до цеховете си.

По наредба продажбата на „дървесина на корен“ се допуска при санитарни сечи и провалени търгове за добив („т.е. в единични случаи“), но реално „прилагането на тази порочна процедура надхвърля 50% от дърводобива в България“, защото позволява „повече условия за корупция“. Избор, който е съвсем съзнателно се прави от директорите на горски стопанства под натиска на по-големите фирми и местните политици.

Фирмите, близки до редица кметове сред регионалните монополисти в дърводобива 

(Източници: "Биволъ" / Търговски регистър / търсачка на Bird.bg) 

Анализ на ИАГ от 2021 г. показва, че

При този тип процедури се допускат двойно повече нарушения спрямо продажбата на дървесина от склад, тъй като фирмите често се изкушават да добиват дървесината, която им трябва, а не която е маркирана. Като нарушенията се узаконяват чрез „домаркиране“ след сечта (масова практика, която не подлежи на контрол).

Отделно, тъй като дърводобивната фирма е собственик на добитата дървесина на корен, това „създава условия за корупционен натиск върху горските служители с цел занижаване на качеството или количеството на дървесината при експедиция и транспортиране“.

„При тази масова практика се нанасят допълнителни скрити щети за бюджета на горските стопанства, които по експертни оценки са над 10% от цената на продаваната дървесина на корен“, гласи докладът на агенцията.

От извършения анализ е установено, че при продажбата на „стояща дървесина на корен“ се генерират „преки финансови загуби и поради ограничаване на конкуренцията при тръжните процедури“.

Снимка: Изпълнителна агенция по горите

До тях се допускат единствено фирми „с конкретна специализирана дърводобивна техника и секачи“, което изключва всички фирми, занимаващи се с „преработка или търговия с дървесина“.

В резултат на това се ограничавал броя на фирмите, които биха участвали в процедурата за закупуване на дървесина от тези сечища, като на търговете участват само фирми, които разполагат освен с цех и отделно с дърводобивна техника“.

При тези условия и поради ограничения им брой „последните се договарят, разпределяйки си предварително обектите, без да се достига до реално наддаване“ (например в ДГС Алабак и ДГС Акад. Н. Хайтов).

Загубите за последните 3 месеца от тази схема са близо 3 милиона лева в проверените стопанства.

Пример за огромния интерес на дърводобивните фирми към процедурите за „продажба на стоящата дървесина на корен“ е организирания от тях преди дни бойкот срещу търговете за чист дърводобив (т.е. без продажба на дървесината, вкл. без „на корен“) за над 20 000 м3 в ДГС Родопи, ДГС Батак и ДГС Смолян .

Установено е, че по този начин фирмите карат стопанствата да не разделят добива от продажбата, с цел намаляване на кражбите, а да продават дървесината на корен, създаващо условия за всякакви злоупотреби.

Като втора предпоставка за бойкота се сочат и ниските разценки за дърводобив, които демотивират инвестициите в техника, както и задържането на секачите да работят в България.

Информирани са премиерът и ДАНС

Депутатът и бивш изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) по време на служебните кабинети на Стефан Янев, Александър Дунчев описва многомилионните щети за бюджета в специален обобщен доклад до председателя на Народното събрание Никола Минчев.

Според Александър Дунчев обобщеният от него доклад по данните на бизнес и ИАГ е изпратен за сведение и до Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС) на 22 март 2022 г.

„Премиерът е уведомен още преди месец, а ДАНС – преди седмица“, коментира депутатът за „Биволъ“. Информирани са за разследването, като докладите им са изпратени за сведение.“

 

3. Прогнозни

След внасянето на данните в парламента трябва да се изиска изслушване на министъра на земеделието от БСП Иван Иванов в ресорната комисия. Процедурата е да бъдат задействани всички механизми за парламентарен контрол и законодателни решения на Народното събрание, с които да се спрат престъпните схеми.

Докладът, озаглавен „Предложение по чл. 110 от ПОДНС“, e относно: „Изслушване на Министъра на земеделието по въпрос, свързан с прилагането на недобросъвестни търговски практики в държавните горски предприятия, нарушаващи свободната конкуренция и водещи до милиони левове загуба за държавата“.

Депутатът вече е запознал лично премиера Кирил Петков за продължаването на корупционните търгове.  Отговор е длъжен да даде министър Иван Иванов по повод дейността на т.нар. дървена и ловна мафия, която се облагодетелства от дърводобива и по време на предишната и на сегашната власт.

За накърнените огромни интереси на досегашното Статукво в изсичането на българските гори, индикатор е персоналното включване в темата на лидерката на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова. В поредица от медийни изяви тя нападна персонално Дунчев, като човекът, който пледира и настоява за радикална промяна на досегашната система.

Нинова не изневери на стария ченгеджийски и хибриден стил на пропаганда с предварителни опорки, с които се опитва да дискредитира “ad hominem” Дунчев и да му припише техните пороци, по метода:

“Крадецът вика: Дръжте крадеца”.

Нинова дори изрично обяви, че премиерът Кирил Петков специално я уверил, че “Продължаваме промяната” не стоят зад Дунчев и неговото мнение не изразява политическата им позиция по въпроса с корупционните схеми в изсичането на горите.

Ето какво предлага Александър Дунчев, нападнат от лидерката на БСП, че „лобира“ за нечии интереси:

Жалони за Промяна

1. Всички търгове и конкурси да бъдат електронни съгласно приетото в коалиционния договор

2. Да се премахне ограничението за „местни фирми“, или да се разшири ограничението до ниво област и/или да се постави праг на количеството дървесина, която една фирма може да закупи/преработва според категоризация, както и да се актуализират началните цени според текущия пазар.

3. Да се ограничи прилагането на процедури за продажба на „стояща дървесина на корен“ единствено до нормативно определените случаи на санитарни сечи и непродадени обекти.

 

4. На склад

Сложно е да се каже дали промяната продължава, след като реформите се блокират. Демократичната общност все още очаква от правителството да бъде спазено коалиционното споразумение в частта, включваща отделяне на ИАГ като специална агенция към правителството извън МЗХГ.

„Вече трети месец очакваме да бъде изготвен необходимия законопроект, но вместо това в горите върви мащабно политическо овладяване на ръководните постове“, казва Дунчев.

„Защо местни лидери на БСП са назначени назначени без конкурс през последните два месеца за членове на управителни съвети в държавните горски предприятия?“,

пита той риторично лидерката на БСП, която се изживява като най-влиятелен вицепремиер в кабинета „Петков“.

„Биволъ“ изпрати списък от въпроси до МЗХГ, но в рамките на два работни дни никой не е отговорил на тях. Медията ни също така звъня на двамата ресорни зам.-министри – Атанас Добрев (БСП) и Иван Христанов („Продължаваме промяната“), но те не си бяха отговаряли на телефоните.

От пресцентъра на земеделското ведомство увериха „Биволъ“, че са насочили въпросите ни към експертите, които щели да отговорят „в най-кратки срокове“ – в рамките на следващата работна седмица.

Проверки – със 124 акта и 40 констативни протокола

Същевременно повдигнатият напоследък шум около дървената мафия доведе до спешни проверки от страна на МЗХГ, за които ведомството на Иван Иванов се отчете с прессъобщение от 22 март.

„Повече от 6 400 проверки са реализирали държавните горски предприятия и Изпълнителната агенция в последните 4 дни. В периода от 18 до 21 март включително в резултат на контрола са съставени общо 124 акта и 40 констативни протокола“.

Според земеделското ведомство, инспекторите от държавните горски предприятия са извършили „общо 4 239 инспекции по Закона за горите“ за 4 дни.

Контрол на място бил реализиран „на 885 обекти за добив на дървесина и 737 превозни средства“. „Ловците, които са проверени са 2 308, риболовците – 7, а други физически лица- 302“, твърдят от министерството.

По данните им са съставени 58 акта „за установяване на административни нарушения и наказания по Закона за горите и Закона за лова и опазване на дивеча“.

„Задържани са  24,94 пространствени куб. м дърва, 2 моторни превозни средства, един кон, 4 каруци, както и 2 моторни триони“.

В същия период според прессъобщението на МЗХГ, служителите на регионалните дирекции по горите са инспектирали: „217 обекта за складиране, преработване и експедиране на дървесина, 288 места за добив на дървесина, 956 превозни средства, 28 ловци, 84 риболовци и 710 физически лица“.

„Общо извършените инспекции са повече от 2 200, като в резултат от тях са съставени 40 констативни протоколи и 66 акта“.

Служители на Регионална дирекция по горите – Берковица задържали „два товарни автомобила, транспортирали обла строителна дървесина от бял бор, разкроена на секции с дължини от 4 м“. Нарушението било установено по време на проверка на 21 март, в землището на с. Стакевци, обл. Видин.

„Дървесината е била немаркирана с контролна горска марка, производствена марка или общинска марка и без превозен за транспортирането й“.

Общият размер на незаконно транспортираната дървесина възлиза на 18,20 пл. м3. За констатираните нарушения на Закона за горите са съставени общо 4 акта, с които са задържани превозните средства и дървесината.

На същата дата служители на РДГ Варна установили, че в обект за добив на дървесина, попадащ в горска територия – държавна собственост, находящ се в землището на с. Медово, ДГС Добрич е „извършен добив на дървесина в размер на около 14 пл. м3 от дървета, немаркирани в основата си с контролна горска марка и без да разрешен добивът им с издаденото позволително за сеч“.

За констатираните нарушения на Закона за горите в обекта за добив на дървесина са съставени 2 акта на лицето, получило позволителното за сеч.

Интересното е, че изброените региони, от които има сигнали за нарушения, не се споменават в прессъобщението на агроминистерството. Това означава, че или тези региони и докладът за тях не се взимат предвид, или има чадър за подобни проверки.

Задържали само 25 м3, докато на 24 март 2022 г. полицаите в Перник разбили схема на горските и задържали два камиона с 30 кубика. Служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – Перник били сигнализирани за незаконен добив и извозване на дърва в района на бившата ски писта в областния град.

Установени и задържани са два камиона пълни с дърва. По първоначални данни добива и извозването им са без съответните разрешителни. Проверките обаче са повърхностни защото да задържиш само 25 незаконни кубика при 6 400 проверки показва че държавата има ресурса да проверява, но не и да констатира реалните нарушения. Проблемът е, че горските инспектори нямат политическия гръб и свобода да правят реални проверки.

„За последния месец самият аз като депутат и обикновен гражданин съм установил кражби за стотици кубици незаконна дървесина, потвърдено от Агенцията по горите. По-миналата седмица лично спрях камион с 15 кубика незаконна дървесина, пътуващ от Витоша за цех в Самоков“, заявява бившият шеф на ИАГ.

Биволъ потърси още доказателства. Като пример показваме снимки (вижте камионите из текста – бел. ред.) на два типа камиони,  тръгнали от ДЛС Чепино.

Снимка: Изпълнителна агенция по горите

Според данните му едните са купени след реален търг на скъпа цена от над  200 лв./м3.

„А другите са купени за 100 лв./м3 чрез нагласен търг от местният монополист „Братя Коцеви“ ООД“, сочат данните от проверката.

Очаквайте в “Биволъ” и част 2: още разкрития за схемите на дървената мафия в България. 

Заглавна снимка: 7 Dni Bulgaria 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини