Имате новина или сигнал? Изпратете ни я на имейл: [email protected]

Копринковци колят и бесят във ВиК-Варна

Трябва да прочетете

След разкритията за наредения мач, който се опитват да изиграят президентските кадровици от „Пътя на копринката“ във ВиК – Варна, претендентът за мястото на досегашния директор Валентин Вълканов –  Пламен Стоянов в личен чат във Фейсбук с Веселина Томова направи нефелен опит да се дистанцира от „Пътя на копринката“.

Михаил Маринов е дългогодишен заместник на Валентин Вълканов във ВиК – Варна – също като Пламен Стоянов, с когото бяха в един отбор дълго време и другаруваха по семейному. Сигурно затова Стоянов знае дали жената жената на Маринов отговара за обществените поръчки и дали Вълканов е кръстник на Маринови.

Кой с кого и защо се е скарал, въпреки дългогодишните топли отношения на Пламен Стоянов с този, с когото сега се прави, че няма нищо общо.

Според сайта Афера има нареден мач, наречен „конкурс“ за шефския пост във ВиК – Варна. И това, че той се дирижира от „Пътя на копринката. Дали това харесва на някого или не – изобщо не ни интересува, журналистиката е за това – да показва истината и да осветлява тъмните страни на задкулисието.

Иначе зад двете кандидатури, зад които прозира „Пътя на копринката“, тежат фактите:

След загробващи договори преди години Веселин Русев се връща да довърши „ВиК – Варна“

За втори път в последните два месеца, но вече съвсем официално, за шеф на варненското водно дружество е лансиран един от най-скандалните му бивши директори –  Веселин Русев. Той вече беше управител на ВиК – Варна преди 12 години.

Това, с което остана в историята един от най-верните хора на героя от времето на приватизацията на Златни пясъци Славчо Христов обаче, са няколко скандални сделки.

Освен че влезе в полезрението на тогавашния министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев с луксозното си „Ауди А8“, Русев се прочу с един от най-скандалните договори във водния сектор в най-новата история на България. С него дейността на частното ВиК „Златни пясъци“ беше прехвърлено на държавното „Водоснабдяване и канализация – Варна“ ООД. Управител на първото преди да оглави второто е все Веселин Русев.  Договорът е подписан в началото на летния сезон. Така през цялото лято варненското дружество е изпълнявало функциите и на това в курорта. Освен че всички разходи по тази дейност са били за сметка на държавната фирма, по договор „ВиК – Варна“ ООД  плаща на частната компания в курорта 400 000 лв. без ДДС. Съгласно рамковото споразумение от дружеството се ангажират не само да събират дължимите суми от клиентите на „ВиК Златни пясъци”, но и да ремонтират при нужда цялата система. Освен това веднага след като поема Златни пясъци, Русев сменя отговорника за Свети Константин и Елена и пренасочва вода от Варна към Златни пясъци, която не минава на отчет през водомер. Загубите от тази врътка се пишат на варненското дружество.

Още при сключването си сделката за прехвърлянето на дейността на частното към държавното ВиК е в очеваден конфликт на интереси.

По-малко от година преди скандалния договор Русев управлява ВиК- дружеството в курортния комплекс. Съгласно Закона за предотвратяване конфликта на интереси, лица, заемащи публична длъжност, нямат право да извършват сделки с търговски дружества, в които са били на управленска позиция преди по-малко от 12 месеца. Позицията на регулатора за скандалния договор е, че „Водоснабдяване и канализация – Варна” ООД и „ВиК – Златни пясъци” са нарушили Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги (ЗРВКУ). Двете дружества са пропуснали да информират ДКЕВР и да се консултират с нея по клаузите на подобен контракт. От държавния регулатор твърдят, че за договора са узнали случайно. В коментар пред медиите тогава Веселин Русев не намира нищо нередно в скандалната сделка, освен това, че е пропуснал да информира за нея регулатора:

https://www.moreto.net/novini.php?n=104742

Само няколко месеца по-късно Русев стана известен с още една скандална афера.

Той е платил общо 256 000 лв. на частна фирма, месец преди да стане ясно, че тя ще бъде определена за победител в обществена поръчка. Процедурата по ЗОП за възстановяване на асфалтови, трошенокаменни и тротоарни настилки след аварийни ремонтни работи е обявена официално  на 17 май. Въпреки че процедурата не е завършила, ЕТ „Станка Василева“ получава първи транш от 47 600 лв. още на 12 юли. Вторият транш е по-солиден –  209 749 лв. Той е изплатен на 16 септември.

По това време вече е ясно, че същата фирма е обявена за победител в предизвестения търг. „Целият конкурс бе опорочен. Има нарушения и в плащанията към ЕТ „Станка Василева“, защото частните водопроводни отклонения се таксуват на по-ниски цени, а в действителност на фирмата се превеждат по-високи, които са за асфалтиране след ВиК аварии“, обяви през медиите тогава  шефката на Инспектората във ВиК-Варна Диана Цветкова.

Дружеството по това време се тресе и от вътрешни скандали. Служители на държавната фирма твърдят, че се вихри откровена шуробаджанащина, в която главните герои начело с управителя са оплетени като свински черва.

Крещящ пример за това е назначението на Георги Георгиев за отговорник за ВиК проектите в Долни Чифлик /където са и най-големите злоупотреби/. Георгиев обаче не е случаен човек. Той е бивш кмет на община Долни Чифлик и тогава е продал общинската бензиностанция на Русев и съдружника му Николай Николов.

Преди да стане шеф на държавното предприятие пък, Веселин Русев е бил съдружник във фирмата „Перчемлиева“ ООД с Николай Николов. Неговата фирма „Ник-Доб“ печели търга на ВиК за снабдяване с горива. Обществената поръчка е за 1,6 милиона лева, твърдят недоволните служители на ВиК-Варна.

На каква цена президентските кадровици са готови да играт с компрометиран играч като Веселин Русев може само да се предполага.

Информираните в игрите на Копринков и компания твърдят, че мизата за шефски позиции достига и седемцифрени нива и директорския стол във варненското „ВиК“ е в най-високия порядък. Ще остави ли Радев най-своите да му заложат бомба със закъснител преди кметските избори догодина зависи от него.

След провал преди 10 години заради прокурорска проверка Пламен Стоянов пак атакува шефския стола във „ВиК“ – Варна

Кадровиците на президента атакуват с два коня обявеното на конкурс място за директор на местното „ВиК“. От едната страна играят в комбина с хората на Иван Костов и бутат скандално известния Веселин Русев за стола на управителя. А резервният им играч е бивш зам.-управител в дружеството преди 2009-а година,  който от години играе в опозиционния червен отбор и в момента е на  пусия през Копринков, Кирил Добрев и Геори Гергов – Пламен Стоянов. Преди години Стоянов опита да прави партийна кариера в БСП, но името му остана в историята на столетницата най-вече като човека разбил организацията на социалистите в Девня.

Стоянов не е нов  за сектора и за варненското дружество. Той е заместник-директор там между 2002 и 2009 г. По-късно червеното правителство на Пламен Орешарски направи няколко опита да го върне, но по-късно даде заден, защото социалния мир в предприятието беше пред взрив. Хората негодуваха както от отношението на Стоянов към тях, така и от скандалното демонстриране на благосъстояние като собственик на хотел, с който се замогна междувременно, в курорта „Свети Константин“.

Синдикална организация в предприятието тогава пък поиска прокурорски проверки на Стоянов. Според сигнала, подписан от председателят на КТ „Подкрепа“ Лидия Димитрова,  два пъти кандидатът за управител на „ВиК – Варна” ООД, предлаган и гласуван от държавата в лицето на Министерството на регионалното развитие за управител на „ВиК Варна” ООД (на общи събрания на дружеството – на 23.06.2013 г. и на 21.12.2013 г.,) е съставил и подписал документ с невярно съдържание.

Стоянов заявил официално в две нотариално заверени декларации по чл. 20 от Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие и капитал, че  „не извършва търговски сделки от свое или от чуждо име; не е съдружник в събирателни, командитни и дружества с ограничена отговорност; не заема длъжност в ръководни органи на други дружества; не е лишен от свобода; не е управител, контрольор и член на управителни органи на други дружества с държавно участие; не е народен представител, министър и т.н. държавни длъжности; не е държавен служител и не работи по трудов договор. Фаворитът на Орешарски за поста управител на „ВиК – Варна” е направил това на 23.06.2013 г. и на 21.12.2013 г.

При проверка в Търговския регистър е еднозначно установено, че името на Пламен Стоянов  към дата 22-и декември 2013 г., т.е. ден след подписването и на втората декларация, фигурира като управител и собственик на капитала на „МИПС” ЕООД, „ПСМ-ТРАНСПОРТ” ЕООД, и член на Съвета на директорите на „МИПС-ИНВЕСТМЪНТ” АД.

Към днешна дата нещата изглеждат още по фрапиращи, защото към датата на подаване на документи като кандидат за управител на „ВиК – Варна“ ООД Пламен Стоянов фигурира като съдружник в 17 фирми, като управител – в 19 и в борда на единствената му останала от онези времена – МИПС ИНВЕСТМЪНТ АД.

Кои са фирмите и с какво се занимават: https://sova.bg/person/plamen-georgiev-stoianov

Това е сигналът, подаден в прокуратурата и още няколко институции след скандалните опити за налагането му за същия пост през 2013-а година:

ДО РАЙОННА ПРОКУРАТУРА

ГР. ВАРНА

Копие:

ДО ГЛАВНА ПРОКУРАТУРА

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ГЛАВЕН ПРОКУРОР

СОТИР ЦАЦАРОВ

ДО

КОМИСИЯ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ

И УСТАНОВЯВАНЕ НА КОНФЛИКТ

А ИНТЕРЕСИ

ГР. СОФИЯ, 1000

Бул. „Витоша“ № 18

ДО МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

НА РБЪЛГАРИЯ

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

ДО МИНИСТЪРА НА

РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ

ДО ФЕДЕРАЦИЯ СТРОИТЕЛСТВО ИНДУСТРИЯ И ВОДОСНАБДЯВАНЕ-ПОДКРЕПА

ПРЕДСЕДАТЕЛ ЙОАНИС ПАРТИНИОТИС

ДО СИНДИКАЛЕН РЕГИОНАЛЕН

СЪЮЗ-КТ ПОДКРЕПА

ПРЕДСЕДАТЕЛ ВАСИЛ ВАСИЛЕВ

СИГНАЛ

От Лидия Димитрова-Председател на СС на КТ „Подкрепа“

Относно: Грубо нарушение на законите на РБългария

УВАЖАЕМИ  Г-Н ПРОКУРОР,

Моля да разпоредите проверка на следните факти и обстоятелства:

  1. На 23.06.2013г. беше проведено общо събрание на съдружниците във „Водоснабдяване и канализация – Варна” ООД /“ВиК-Варна“ ООД/, на което беше избран нов управител- Пламен Георгиев Стоянов, ЕГН 64===. След това събрание, в съответствие с Търговския закон, новият управител следва да подаде набор от документи в Търговския регистър, за да бъде вписан като Управител, т.е. изборът да произведе действие. Сред тези документи е и Декларация по чл. 20 от „Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие и капитал“, че „не извършва търговски сделки от свое или от чуждо име; не е съдружник в събирателни, командитни и дружества с ограничена отговорност; не заема длъжност в ръководни органи на други дружества; не е лишен от свобода; не е управител, контрольор и член на управителни органи на други дружества с държавно участие; не е народен представител, министър и т.н. държавни длъжности; не е държавен служител и не работи по трудов договор.

Пламен Георгиев Стоянов, ЕГН 64====, е заявил официално липсата на тези обстоятелства, чрез подаване на нотариално заверена Декларация в Търговския регистър.

На 21.12.2013г. въпреки висящите все още съдебните дела, беше проведено ново общо събрание на съдружниците, на което беше избран отново за управител на “ВиК-Варна“ ООД Пламен Георгиев Стоянов, ЕГН 64====, след което, отново  е заявил официално липсата на гореописаните обстоятелства, чрез подаване на нотариално заверена Декларация в Търговския регистър.

От горното следва, че като гласуван с дяловете на държавата в лицето на Министерството на регионалното развитие за управител на „Водоснабдяване и канализация – Варна” ООД, Стоянов е подал нотариално заверени Декларации, декларирайки неверни обстоятелства два пъти – на 23.06.2013 г. и на 21.12.2013 г., (прилагаме копие на декларацията от 21.12.2013 г.)

Декларираните в Декларациите обстоятелства са неверни и това е видно от обикновена справка в Търговския регистър на името на Пламен Стоянов. Към дата 21.06.2013г., както и към 22-и декември 2013 г., т.е. ден след подписване на втората нотариално заверена декларация, той е управител и собственик на капитала на „МИПС” ЕООД, „ПСМ-ТРАНСПОРТ” ЕООД, и член на Съвета на директорите на „МИПС-ИНВЕСТМЪНТ” АД.

На 18.12.2013 г. Стоянов е подал искане за ликвидация на дружествата. Ликвидация обаче няма нито към датата на подписване на декларацията – 21.12.2013 г., нито към следващата дата – 22.12.2013 г. Същото е фактическото състояние и към датата на първото общо събрание на „Водоснабдяване и канализация – Варна” ООД, проведено в София на 23.06.2013 г., когато той също е подписал идентична Декларация по чл. 20 от Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие и капитал, без дори да е задействал процедура за заличаване от търговските дружества, на които е собственик и управител.

Третото общо събрание на „Водоснабдяване и канализация – Варна” ООД, свикано за смяна на сегашния управител Валентин Вълканов, е с препоръчана от МРР дата 19.02.2014 г. Съгласно съществуващата нормативна уредба вписването на новите обстоятелства ще бъде факт най-рано три дни след провеждане на събранието и при липса на обжалване на решението от страна на някой от акционерите, т.е. ако пак бъде избран за управител на „ВиК-Варна“ООД ще се наложи да подаде същата декларация, но обстоятелствата които ще декларира отново ще са неверни, защото макар и да се случат промените в „МИПС-ИНВЕСТМЪНТ” АД те няма да са вписани в Търговския регистър, т.е. няма да са в сила.

Считаме, че Пламен Стоянов е извършил грубо нарушение на законите на РБългария, декларирайки съзнателно два пъти едни и същи неверни обстоятелства. Считаме също, че не е упражнен нужният контрол от страна на държавата в лицето на Министерството на регионалното развитие за спазването на това законодателство, освен ако това не е сторено умишлено.

  1. Нарушен е и чл. 21 от Дружествения договор на „Водоснабдяване и канализация – Варна” ООД, в което основен акционер с 51% е МРР, а именнно: „За управители се избират лица с висше образование и квалификация в областта на водоснабдяването и канализацията”. (прилагаме копие на биографията на Пламен Стоянов, както и копие на дружествения договор на „ВиК – Варна” ООД, от която е видно, че той няма квалификация в областта на водоснабдяването и канализацията).
  2. След проведеното общо събрание на 23.06.2013г., част от съдружниците подадоха искове за отмяна на взетите решения. Образувани са търговски дела, с № 1352/13; 1356/13; 1357/13; 1372/13 по които лицето Пламен Стоянов подава жалби срещу определения на съда, в качеството си на „Управител на Водоснабдяване и канализация-Варна“ ООД, съзнавайки, че още не е такъв, защото не е вписан в Търговски регистър, с което умишлено подвежда съда, че ответника – „Водоснабдяване и канализация-Варна“ ООД обжалва. С тези си действия, дава повод да се продължат съдопроизводствените процедури в апелативен съд Варна, без да е била такава волята на действителния управител на Дружеството. Считаме, че това също е грубо нарушение на законите на РБългария.

С гореописаните действия Пламен Георгиев Стоянов, още преди да встъпи в постта на Управител на „Водоснабдяване и канализация-Варна“ ООД показва явно незачитане на законодателството на РБългария, както и на самите норми на дружеството.

Моля, да извършите проверка и ако установите верността на гореизложените факти и обстоятелства, да предприемите необходимите мерки и ангажирате наказателната отговорност на лицето Пламен Стоянов.

Приложени документи:

  1. Дружествен договор на „Водоснабдяване и канализация – Варна” ООД – копие;
  2. Покана за Общо събрание на „Водоснабдяване и канализация – Варна” ООД за дати: 23.06.2013 г.; 21.12.2013 г.; 19.02.2014 г. – копия;
  3. Декларация по чл. 20 от Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие и капитал от 21.12.2013 г. – копие;
  4. CV на Пламен Георгиев Стоянов – копие;
  5. Разпечатки от Търговски регистър.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини