Имате новина или сигнал? Изпратете ни я на имейл: [email protected]

Истинският кмет на София се движи с бронирано ауди. Защо?

Трябва да прочетете

Истинският кмет на София Орлин Алексиев се движи из улиците на София с бронирано ауди.

Човекът,  който контролира Йорданка Фандъкова, управлява Столична община,  контролира мнозинството в Общинския съвет на София и депутатите на Слави Трифонов от „Има такъв народ“ в последните две Народни събрания, не се вози в обикновен автомобил, а в брониран.

Тук изникват въросите от какво се страхува? Заплашван ли е? Или знае какви ги върши и се бои за живота си?

Орлин Алексиев е наричан истинският кмет на София. Припомняме, че проверка на професионалните биографии на нардните представители от ИТН показва, че голяма част от тях са бивши служители на Ортака на Орлин Алексиев, известен като Слави Транспорта. Последният е създател на селището „Делта хил“ в София.

Алексиев контрошираше напълно и бившия министър на регионалното развитие Гроздан Караджов.

Прокуратурата не повдига обвинение на Орлин Алексиев и Михаил Иванов – дясна ръка на Васил Божков, въпреки че има свидетелски показания срещу тях от няколко човека,  дадени пред съдия, които ги уличават във финансиране на протести срещу правителството на ГЕРБ, пране на пари, поръчитрлство на пребивания и убийства на конкуренти на Алексиев и Божков.

Съществуват защитени свидетели, които свидетели, които са дали показания срещу Алексиев, Божков и Иванов.

Част от групата, срещу които свидетелстват защитените свидетели, е и Красимир Каменов „Къро“.

„Той е само мой приятел. С него се познаваме от 20 години. Той е един от хората, които дадоха ферарито, което не запали. Една от причините да сме приятели е, че не си говорим за политика.“ Така Слави Трифонов отговори по време на интервюто си за „Дарик радио“ на въпроса дали се познава с Орлин Алексиев – една от фигурите, за които се смята, че стоят зад политическия проект „Има такъв народ“, и реално управлява икономическите интереси на партията.
Самият Трифонов за първи път публично не отрече, че познава Алексиев, но каза, че двамата са само приятели от дълги години. И твърди, че не знае с какво се занимава той.

„Приказките на Слави, че не знае с какво се занимава Орлин Алексиев, са приказки от шипковия храст“, каза един от напусналите ИТН депутати – Светлин Стоянов. И допълни: „Името Орлин Алексиев е червената линия, която ме накара да напусна „Има такъв народ“.

Разводът на партията на Слави Трифонов с останалите три партии от управляващата миналата година коалиция породи различни предположения за причините, поради които шоуменът реши да изтегли министрите си от властта. Самият той даде две обяснения за крайното си решение – казусът с ветото върху Северна Македония и констатациите му, че „в държавата няма пари“.
Неговите съпартийци, които напуснаха парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН) тогава обаче, изтъкнаха други причини. Тогавашният министър на спорта Радостин Василев предположи, че мотивът е друг и той е свързан с министерството на регионалното развитие (МРРБ), което се оглавяваше също от министър на ИТН – Гроздан Караджов.

„Причината е, че не могат да бъдат реализирани финансови интереси, свързани с МРРБ. Тошко Йорданов да каже дали са получавали финансови облаги от структури, които са обладали регионалното министерство“, призова Василев, като спомена името на Орлин Алексиев, който по думите му има интереси в МРРБ.

Друг депутат от ИТН – Георги Георгиев, също напуснал парламентарната група, описа схема, разказана му от строители, според която, за да получат одобрените с решението на парламента средства за ремонт на пътищата, фирмите е трябвало да заделят по 5% за първото плащане. А пък за обществените поръчки за същото даде за пример друга схема, според която, за да получат тези поръчки, собствениците на фирми „се срещат с хора в комплекса край София „Делта хил“, където им казват условията, след което се срещат с Алексиев и той от своя страна предава на Караджов имената на правилните фирми“, разказа Георгиев.

Имотното състояние на Слави Трифонов е тайна, защото той отказа да подава декларация за имуществото си пред КПКОНПИ, въпреки че като лидер на ИТН е задължен по закон да го прави.
Кой е Орлин Алексиев
Орлин Алексиев беше три мандата общински съветник от ГЕРБ и председател на ключовата бюджетна комисия в СОС, която разпределя и управлява бюджета на общината. Към онзи момент той беше над 1 млрд. лв. Като такъв имаше и голяма власт върху общинските съветници от ГЕРБ. Считаше се и за близък до бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

През 2017 г. името на Алексиев се свързваше с намерението да се създаде нов десен проект на мястото на разпадналия се Реформаторски блок под егидата на Гроздан Караджов, който беше депутат от квотата на гражданския съвет на блока. Тогава Караджов се опитваше да събере представители на десни формации, като според участници в няколкото безуспешни срещи те са били финансирани от Алексиев. Идеята тогава се провали, защото лидерите на част от десните партии заподозряха, че целта е да се създаде проект, който да бъде патерица на ГЕРБ след парламентарните избори през 2017 г.

След това политическите амбиции на Алексиев започнаха да се свързват с формацията на Слави Трифонов. Близки до неуспелия кандидат за кмет на София Мая Манолова твърдяха преди три години, че срещу подкрепа за кандидатурата й Трифонов е поискал той да предложи кандидатите за общински съветници в листата й, но съмненията бяха, че в голямата си част те ще бъдат посочени реално от Алексиев. Манолова обаче отказала. Тези слухове тогава не се потвърдиха, но е факт, че Манолова не получи подкрепата на Трифонов за кметските избори, както и това, че тя не се яви на вота със своя листа за общински съветници.

Кой държи „Делта хил“
Освен приятели обаче Трифонов и Алексиев са и съседи в жилищния комплекс „Делта хил“, в пернишкото с. Кладница. Един от инвеститорите в селището с луксозни къщи – Станислав Любомиров от Перник, също е близък приятел на Трифонов, с когото е имал и бизнес отношения. До 2016 г. според Търговския регистър Слави Трифонов е бил управител и собственик чрез фирмата си „Седем осми“ на дружеството „Портос С 2016“, в което са апортирани поземлени имоти в с. Кладница, когато е прехвърлил дружеството на фирмата на Станислав Любомиров „Инмат“ ЕООД. След това тези терени заедно с други на обща стойност малко над 1.6 млн. лв. са включени в капитала на дружеството „Делта хил“ ООД (към момента дружеството няма обороти и има сравнително малко активи).
В него Любомиров държи над 66% от собствеността лично и чрез фирмата „Хилс инвестмънт“ АД, чийто действителен собственик доскоро беше лично той.

Буквално преди дни обаче е вписана промяна в собствеността на „Хилс инвестмънт“ и вече едноличен собственик е Красимир Георгиев, известен като собственика на „Син сити“, както и на хотелите „Централ“ и „Форум“. В борда на няколко негови компании, като „Томка“ например, включително вече и на „Хилс инвестмънт“, влиза Деница Ненова Славова. Тя е била управител на компанията „Бибосс2“, в която до 2016 г. съдружник с 20% дял е Орлин Алексиев.

Освен това една от основните му фирми, която се занимава с транспорт и строителство – ДЛВ ЕООД, е заложен кредитор на „Делта хил“. Фирмата е основана от бащата на Станислав Любомиров – Добри Владимиров, който е член на сдружението „Съюз за Перник“. Чрез него основателят му – пернишкият бизнесмен Людмил Стойков, известен с близките си отношения с бившия президент Георги Първанов и бившия премиер Бойко Борисов, участваше в местната власт в Перник.

Регионалният министър тогава Гроздан Караджов отрече да има връзка с „Делта хил“ и Алексиев.
„Нямам нищо общо с „Делта хил“ и Алексиев“, заяви той и добави, че няма как бившият общински съветник от ГЕРБ да е диктувал на кои фирми да се дават обществените поръчки, защото по думите му за шест месеца на поста министър, „нито една обществена поръчка не е проведена“.
„Има пуснати обществени поръчки за новите текущи ремонти и поддържане, нови основни ремонти, ново проектиране, но всичките са в обжалване. Нямаме нищо, което да има спечелено и да кажем тази фирма или онази фирма“, каза Караджов.

Има ли кръг „Делта хил“

Каквото и да казва Караджов обаче, хора, свързани с този жилищен комплекс и с фирми на Станислав Любомиров, заемат ключови позиции в ръководеното от него Министерство на регионалното развитие и благоустройството, като буквално са назначени от него. Свързани с „Делта хил“ хора има и в бордове на държавни енергийни дружества.
При някои назначения може да става дума дори за конфликт на интереси. Един от директно свързаните със строителната фирма на Любомиров – ДЛВ, е председателят на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Тодор Василев, който е бил финансов мениджър на ДЛВ. Той беше назначен на поста от тогавашният министър Гроздан Караджов в края на 2021 година. Самата ДЛВ обаче е получавала пари от държавната „Автомагистрали“ по скритите договори от инхаус поръчките, които сега станаха една от причините за разрива в коалицията и оттеглянето на ИТН и министъра им Гроздан Караджов.

Самият Тодор Василев стана известен покрай скандала с разтопения асфалт на столичния бул. „Дондуков“ през 2020 г., ремонтиран преди това от ДЛВ. Същото се случи и в софийския квартал „Сухата река“. Тогава в изявления пред медиите той обясни, че битумът, с който фирмата е запълвала булевардите, се е разтопил заради „високите температури“.

Фирмата ДЛВ е печелила сериозни поръчки от Столичната община и притежаваната от нея „Топлофикация – София“. Тя имаше рамков договор от 2015 до 2019 г. за поддръжка на пътната настилка в три столични района – „Искър“, „Слатина“ и „Кремиковци“, на стойност близо 4 млн. лв. Фирмата е поддържала същите райони и преди това, но съвместно с благоевградското дружество „Агромах“. След 2019 г. договорът с общината е подновен за още четири години за районите „Оборище“, „Кремиковци“ и „Подуяне“, но цената е вече 16.6 млн. лева.

През 2020 г. ДЛВ заедно с „Инжстрой инженеринг“ ЕООД са спечелили поръчката на Столичната община за изграждането на булевард от Северната скоростна тангента на София за 20 млн. лв.
За „Топлофикация – София“, компанията е работила по редица проекти за ремонт на топлопроводи, доставки на материали и възстановяване на пътища. Общо става дума за няколко милиона лева.
Изпълнявани са още и поръчки на „Софийска вода“ – също за милиони, както и на община Перник и местното ВиК.

Но най-интересното е, че „ДЛВ“ е и една от най-облагодетелстваните фирми с инхаус договорите за свлачища. От документи, с които „Капитал“ разполага се вижда, че тя има 10 договора за над 75.5 млн. лв. Колко от тях са реално изпълнени обаче не е ясно.
След редовните парламентарни избори през април миналата година Тодор Василев влезе в парламента като депутат от Пазарджик. Там той беше поставен на второ място в листата на ИТН. Първоначално Василев беше трети, но след регистрацията на листата в РИК – Пазарджик, от ръководството на формацията я пренаредиха, като Василев беше изтеглен с едно място напред.
С ДЛВ е свързан и бившият зам.-министър на регионалното развитие Явор Пенчев. Според Търговския регистър той е бил упълномощен от управляващия дружеството да го представлява в качеството на адвокат. Любопитно е, че в ресора на Пенчев като зам.-министър са наблюдението и контролът на АПИ.

С близки отношения с Караджов и Алексиев се свързват и двама от избраните за членове на съвета на директорите на държавното дружество „Автомагистрали“ в края на май миналата година. За председател на борда беше назначена Людмила Василева. Справка в Търговския регистър показва, че от 2014 до 2018 г. тя е била член на управителния съвет на Общинска банка, като е заела мястото на Радослав Миленков, който тогава оглави Фонда за гарантиране на влоговете.

През 2014 г. изпълнителен директор на банката стана бившият министър на финансите от второто и третото правителство на Бойко Борисов – Владислав Горанов. В продължение на седем години – от 2011 до 2018 г., Алексиев беше представител на Столичната община в общото събрание на Общинска банка и изигра ключова роля при продажбата й през 2018 г.
След това за кратко Василева е била и в управителния съвет на Инвестбанк. Освен това тя е собственик на фирмата „Ел Ви кансълтинг“ за оценка на предприятия и покупко-продажба на недвижими имоти. До март миналата година е била управител на фирмата за консултантски услуги „Йовнов консулт“, чийто собственик Иван Йовнов Илиев е нещатен сътрудник по земеделие и правни въпроси на депутата от ГЕРБ Георги Станков.

Директна връзка с „Делта хил“ има и Антон Адамов, който през януари беше назначен за член на борда на директорите на „Булгаргаз“. До април 2021 г. той е бил в борда на директорите на „Хил инвестмънт“. Подобно на директора на АПИ и той размести листата на ИТН на парламентарните избори през април в последния момент, след като тя беше вече внесена в РИК в 24-ти избирателен район в София. Тогава изненадващо името му беше допълнително включено, като беше поставен на трето място в листата. Освен в софийската Адамов беше на второ място и в листата в Кюстендил. Това обаче се оказа недостатъчно, за да влезе в парламента, и се наложи Николай Радулов, който сега напусна парламентарната група на ИТН, да се откаже от мястото си в парламента, за да влезе Адамов.

Всички тези хора засега останаха на постовете си, въпреки решението тогава на Слави Трифонов да изтегли министрите си от кабинета. Тази свързаност, естествено, не означава автоматично, че е извършено нещо нередно. Но е създадена опция мрежата „Делта хил“ да се ползва.

Припомняме, че изгорени документи, свързани с рали „Дакар“, са били открити в ресторант, свързан с Орлин Алексиев, който е и общински съветник от ГЕРБ, председател на постоянната комисия по финанси и бюджет, член на постоянната комисия по стопанска политика и общинска собственост.

През февруари 2014 година полицията претърси дома, автокъщата и офисите на Алексиев. Неофициална информация свърза действията на разследващите с огласената по-рано същия ден международна акция, при която бяха заловени 1400 килограма кокаин, произведен в Боливия и предназначен за разпространение в Западна Европа.

По цени на дребно дрогата струва около 273 милиона евро.
От МВР тогава отказваха да уточнят дали подозират Алексиев за участие в канала. Догадките, че общинарят може да е свързан с наркотрафика, бяха провокирани от редовното му участие в рали „Дакар“, тъй като пакетите с дрогата от Боливия бяха открити на кораб, плаващ за Франция, укрити в автомобилни гуми, превозвани именно за това състезание.
При операцията бяха задържани и няколко българи. Тогавашният вътрешният министър Цветлин Йовчев пък бе лаконичен по въпроса за евентуалната роля на Алексиев в канала с трафик на кокаин. Той посочи, че обиските в имоти на Орлин Алексиев  са били предприети „заради постъпила оперативна информация“.

 

Фирмите на Алексиев се наричат „А2-Орлин Алексиев“ ЕТ и „А2- Автомобили“ АД. Тогава Алексиев е заяви, че няма нищо общо с намерените наркотици.
Bulgaria Off-Road Team отпадна от рали Дакар 2014 на 9 януари 2014 г. в четвъртия етап. Пилот на джипа беше Орлин Алексиев, а негов мениджър Тодор Христов, участник в предишни издания на ралито.
Орлин Алексиев с прякор „Кмета“ е многопластов играч – има позиции и отношения и с  Васил Божков-Черепа.

Най-добрият покерджия и най-вече топбриджьор сред големите играчи – Васил Божков-Черепа, няма от какво да се оплаче от Йорданка Фандъкова, още по-малко от Орлин Алексиев.

Алексиев държи и администрациите по районите, обслужва схемите и е повече „кмет в сянка“ от самата Йорданка Фандъкова като кмет под прожекторите.
Въпросът сега е, след като Фандъкова обяви, че това е последният й мандат като кмет на София, дали това ще е последният и за истинския кмет Орлин Алексиев?

Ще се развържат ли ръцете на Прокуратурата да му потърси отговорност за извършеното в последните 4 мандата начело на столицата?

Предстои да разберем.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини