Имате новина или сигнал? Изпратете ни я на имейл: [email protected]

Община Пловдив се готви да даде още 35 млн. лв. на Пещерняците, на които вече подари 7 имота

Трябва да прочетете

Община Пловдив е на път да предприеме нова стъпка, която да облагодетелства частен интерес, месеци преди местните избори. След като миналата година с гласовете на общински съветници предимно от групите на ГЕРБ и подкрепящите ги „Съюз за Пловдив“ на Дани Каназирева и „Кауза България“ на заместник-кмета Георги Тютюков гласуваха да позволят строителството в огромен парков парцелдо Гребната база, а това предизвика протести в града, общината върви към идеята да обезщети собственика, изкупувайки парцела му.

На среща тази сряда зам.-кметът по „Финанси и стопански дейности“ Величко Родопски, експерти на общината, общински съветници и представители на няколко граждански организации, сред които „За парка“ и „Спаси Пловдив“, обсъдиха бъдещите стъпки по казуса с представители на дружеството собственик „Теа инвест“, съобщи Капитал. На срещата е станало ясно, че е изготвена оценка на терена по поръчка на администрацията на кмета Здравко Димитров. Тя сочи стойност от близо 35 млн. лв. за парцела от 81 декара в парк „Отдих и култура“. Идеята на общината е за пет години да изплати на собственика сумата по евентуалната договорка.

Очевидно никой от присъстващите на срещата не е бил на мнение, че на терена трябва да бъде строено. Първият начин за това е да се промени отново общият устройствен план (ОУП), като теренът върне предназначението си за озеленяване и така общината да го отчужди срещу обезщетение. Следващият, който не се приема от гражданските организации и общинските съветници, е да се позволи на собственика застрояване не на предвидените в ОУП 30%, а на 15% като компромисен вариант. Третият е да се откупи целият терен при директно договаряне с „Теа инвест“.

Но докато НПО-тата и някои от съветниците са против откупуването на терена, други искат проблемът да се реши по този начин.

Независимият съветник Слави Георгиев изрази становище, че общината не бива да се ангажира с това допълнително задължение, тъй като към този момент дълговете ѝ са в размер на 169 млн. лв. по данни, които му е предоставила самата тя. Според него „не съществува спешност към днешна дата общината да закупува този имот, предвид липсата на инвестиционно намерение.“ По думите му би било „много удобно“ за сегашното управление на града да се поеме и този дълг шест месеца преди края на мандата му. За него следващите кмет и общински съвет трябва да вземат решение как да се процедира с този казус.

Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“ на Дани Каназирева обаче изрази мнение, че промяната на ОУП би отнела време, през което собственикът все пак може да вземе решение да реализира инвестиционно намерение. Според него трябва да се сключи договор с него, но да се защити общия интерес.

Съветниците от „Демократична България“ не присъстваха на срещата, тъй като те изразяват позиция, че единственият вариант за разрешаване на казуса е като се промени предназначението на терена и се пристъпи към отчуждаване. Според Добромира Костова от групата „директно закупуване ще бъде много по-скъпо и ощетяващо бюджета на общината от отчуждаването“.

“Факс 2” от Пловдив: Арестуват трима зам.-кмета

На редакционния имейл получихме втори факс от Пловдив, който съобщава за предстоящ ареста на трима заместник-кмета на община Пловдив.

Това са зам.-кмета по спорт, младежки дейности и социална политика  Георги Титюков, зам.-кмета по строителство и инвестиции Пламен Райчев и зам.-кмета по транспорт Тодор Чонов.

В информацията се твърди, че се събират данни от разследващите за престъпления, като вече има събрани доказателства срещу тях и се подготвят арести. 

Заместник-кметът Георги Титюков е истински политически номад. Минал през няколко партии, през последните 27 години той постоянно заема ръководни постове в общинската администрация. В последните четири мандата му е поверен целия ресор „Спорт, младежки дейности и социална политика“ и разбира се ветеранът-управленец решава кой да спечели обществените поръчки в него, като лично е възложител на голяма част от тях.

Титюков организира скандални поръчки за съпартийци.

16F65611-BB58-4131-BD00-397F66698EA7-1024x576.jpeg

Десетки са съмнителните обществени поръчки, за част от които вече излезе информация в медиите. Само за тази година са спрени поръчки за 3 милиона лева, по които възложител е именно зам.-кметът Титюков. В момента европроекти за милиони се разглеждат от антикорупционната комисия в Общинския съвет. В същото време БТВ разказа как зам.-кметът Георги Титюков кара служебна кола като лична за 80 000 лева, а шефът на ОП „Паркиране и репатриране” Ненко Калакунов  за 65 000 лева.

И още.

Защо в 6-те районна на Пловдив един обяд по европейска програма за социално уязвими групи струва 4,32 лева за храноден,  а този в новия ромски център в квартал „Столипиново” ще е 19,5 лева?  Този въпрос изниква, когато се види последната обществена поръчка, на която възложител е зам.-кметът по социална политика Георги Титюков.

Цената за строителството на сградата от 475 кв.м ще е 900 000 лева с ДДС, или 2000 лв. на квадратен метър.

Оказва се обаче, че не само строителството на социалния ромски център ще е скъп, а изхранването на хората, които ще ползват  услугите му. Обществената поръчка е на стойност от 300 000 лева с ДДС.

Тя трябва да осигури топъл обяд на 50 лица, ползващи услугите на центъра за период от 15 месеца, или около 15 000 порции.  

Поръчката е направена чрез публична покана до три фирми, които  са дали сходни оферти с разлика от няколко  стотинки – около 19,5 лева на порция. И трите компании имат договори с Община Пловдив за храна по различни проекти, като две от тях са с управители, които са свързани с партията на Георги Титюков – „Кауза Пловдив”.

Едната от тях е „Д и М Инвестмънт” с управител Димитър Митев. Той е и собственикът на дружеството, като бе водач на листата на „Кауза България“ за Община Родопи на миналите местни избори. Компанията е регистрирана в село Белащица.

Другата фирма е „Индустриал фууд”, която също има договори за храна с Община Пловдив, на които възложител е зам.-кметът по социална политика. Управител и собственик на компанията е Атанас Георгиев, която той придобива през 2020 годин от човека на „Кауза България” в община Родопи – Димитър Митев.

Третата компания е „ Таксидо Ентъртеймънт“ със собственик и управител Свилена Русева. Тя бе кандидат за общински съветник от „Кауза Пловдив” на последните местни  избори. В момента тя държи и най-големия договор за „Топъл обяд” в Община Пловдив за 5,6 млн. лева.  Фирмата предоставя храна за услугата в районите „Тракия”, „Източен” и „Западен”, а освен това е спечелила още 4 обществени поръчки.

Въпросът е дали тук не става въпрос за очевиден конфликт на интереси между зам.-кмета и трите фирми, които печелят обществени поръчки за милиони с храненето. 

По абсолютно същата програма бе изграден и  Младежкия център край Гребната база, чрез който зам.-кметът Георги Титюков си купи автомобил за 80 000 лева, чиято функция трябваше да бъде извозване на младежки екипи до  малките населени места. Колата обаче доскоро не изпълняваше такава функция, а бе използвана като лична.

Друг въпрос касае спечеления от него проект за социални жилища на ул. „Владая” и означава ли, че заслужа той да си вземе апартамент в него? 

Един от най-верните му хора е шефката на отдел в община Пловдив Веселина Ботева. След медийните публикации тя е новият възложител на всички обществени поръчки в неговия ресор. Питате се защо? Защото Титюков го е страх да ги подписва, като знае, че са нагласени и че моментът белезниците да щракнат, наближава.

 Може би разследващите са натрупали още примери.

8A3574D4-9F7F-41C2-AEE8-2D2C763213F0-1024x729.jpeg

Готви се арест и на зам.-кмета по строителство и инвестиции Пламен Райчев. Той е човекът на кмета на Пловдив Здравко Димитров – Зико, който подписва и възлага голяма част от обществените поръчки в Пловдив. Вероятно именно затова ще бъде арестуван. 

Една от скандалните поръчки е тази за стадион “Христо Ботев”. Именно заради нея лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на кмета Здравко Димитров и го изключи от партията.

Единственият, за който все още се събират доказателства, е заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов.

7FB3FD5F-DC9A-470A-8F63-FC26EBE03421-1024x816.jpeg

Бившият директор на полицията в Пловдив познава порядките на разследващите и за последните четири години на поста не е възложител на нито една поръчка, макар че комисионните отново са отивали при него.

В рамките на неговия мандат бомбата, която цъкаше от години с градския транспорт на Пловдив, очаквано избухна. Икономическа полиция и Окръжна прокуратура проведоха акция, в която задържани и с повдигнати обвинения се оказаха две длъжностни лица от Община Пловдив, както и двама от превозвачите.

Шефът на „Организация и контрол на транспорта“ Пламен Вълков, главният счетоводител Лидия Пастърмаджиева на звеното имат обвинения за длъжностни престъпления, а собственикът на „Хеброс бус” Веселин Дошков за незаконно присвояване на 21 млн. лева от общинския и републиканския бюджет! С обвинения е и друг превозвач на „Автотранс 2000”, който се държи от братята Чолакови.

 Логично бе след този огромен скандал заместникът по транспорт да поеме своята отговорност, защото е знаел и прикривал далаверите.

За новите разкрития предстои да бъдат повдигнати обвинения.

Чонов, който дълги години беше директор на полицията в Пловдив и приближен на Цветан Цветанов от ГЕРБ, и той като Зико е участвал в срещи с д-р Атанас Будев, който е близък до президента и съветника му Пламен Узунов, които са се състояли на вилата на пловдивския кмет в село Бойково. Там е обсъждано неговото спасяване. Именно затова неговият арест все още е под въпрос.

Така Пловдив е в очакване трима заместник-кметове да бъдат арестувани – Георги Титюков, Пламен Райчев и Тодор Чонов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини