Емо Фаса избяга на лукс в Халкидики

Трябва да прочетете

…Бившият депутат от ГЕРБ и основател на маргиналната партийка „Баста” Емил Димитров – Фаса окончателно се е преселил в Гърция, казват запознати. Той се мяркал в София само от дъжд на вятър.
В силните си години Фаса беше превърнал Етрополе в свой частен град, а в ловните си стопанства „Елен” и „Шерба” посрещаше височайши гости, сред които са президентът Георги Първанов, тогавашният премиера Бойко Борисов, бизнесменът Валентин Златев, Христо Стоичков и кой ли не, твърди „Уикенд“.
И така, докато един ден Емил Димитров неочаквано изтрещя и заяви, че е заплашван не от друг, а от самия Цветан Цветанов, по това време вътрешен министър и втори човек в ГЕРБ. А малко след това Емил Димитров се раздели не само с ГЕРБ, но и с печелившия си цигарен бизнес и се изнесе трайно в Гърция, където имал луксозно имение в Халидики.
Запознати твърдят, че предисторията на този скандал е много пикантна. Това са годините, в които Цветан Цветанов като вътрешен министър е много силен, а полицейските акции следват една след друга и засягат големи интереси.
Кръгът около Емил Димитров е сред потърпевшите. И тогава, според запознати, е измислен план, който да усмири втория в ГЕРБ. Според мълвата неговият близък Веселин Маринов е наясно с тайните на Цветанов, а с тайните на двамата приятели е наясно тогавашната съпруга на потния певец – невярната Цветанка.
Палавницата охотно ги споделяла с тогавашния си любовник – Христо Стоичков, когото кокетно нарича Амор. Само че мястото, където се срещат, твърди се, че е хотел в Етрополе, е оборудвано с техника за подслушване и записване.
При това никого, освен може би Веско Маринов, не интересува изневярата на Цветанка, а това, което тя споделя със Стоичков. Записите веднага са изпратен на Цветанов.
Само че строителят на партията, в каквато роля е влязъл по онова време вътрешният министър, не се оставя да бъде изнудван. Нещо повече, казват, че той веднага скочил не само на Емил Димитров, но и на близкия му приятел Мирослав Найденов, когото Цветанка също романтично нарича „Амор”.
Развръзката е почти мигновена – Цветанка се разделя с Веско Маринов и намира утеха при тогавашния говорител на ЦСКА Иван Ченчев, днес тежък депутат от БСП. За Емил Димитров и Мирослав Найденов се оказва, че няма повече място в редиците на ГЕРБ, а опитът им да създадат собствена пария „Баста” завършва с фиаско. Днес партията няма никаква дейност.

Притеснен от острата реакция на Цветанов, Емо Фаса търси „спасение”, като дава гласност на конфликта им. Той обяснява в медиите надълго и нашироко, че няма общ бизнес с Миро, както свойски нарича Мирослав Найденов. Това били инсинуации на Цветанов, който при това се ровел и развявал „чаршафите на Миро”.
Като депутат господинът с прякорите Фаса и Ротманса се запомни най-вече с лобистките си поправки в законите за лова, за здравето и за тютюневите изделия. Прословути по онова време бяха фирмите му „Фабрика Медикет”, която стопанисва ловните стопанства „Шерба” и „Етрополе”, и „Симеон-2”, дистрибутор на цигари. В силните си години Емил Димитров е домакин на сбирки с известни политици в някогашно затворническо общежитие край Етрополе, приватизирано от него и превърнато в луксозен частен клуб.
Местните хора наричат това място „Затвора” и споменават известни имена, които всеки уикенд плющели карти в клуба на Фаса. Покрай тези сбирки Емил Димитров неусетно влязъл под кожата на влиятелни фигури и станал депутат.
Това пък дава голям тласък на бизнеса му, специално на дървената сеч. Фирмата му „Фабрика Медикет” подписва договор за концесия на близо 240 000 декара гори за много години напред. Номерът е, че компанията на Емил Димитров плаща дървесината по държавни цени, като в същото време отдава дърводобива на частници и взема от тях далеч по-големи пари. Чиста работа!
В директорския борд на „Фабрика Медикет” е бизнесменът Славян Теофилов. Той е може би най-близкият партньор на Емил Димитров, нищо че през 90-те години е съратник на Поли Пантев.

Според данни на МВР в онези години той се появява в контрабанден канал на СИК за внос на черна техника от арабските страни, а също и в канал за внос на фалшиви бандероли за алкохол от Украйна.
След приватизацията става хотелиер в „Слънчев бряг”. А когато Емил Димитров се кандидатира за депутат през 2009 г., при това за водач на листата на ГЕРБ за Софийска област, отвежда групи избиратели на морски туризъм в хотелите на Теофилов. Схемата проработва далеч преди да се сети за нея бившият кмет на с. Галиче Ценко Чоков.
Емил Димитров се прочу и с лобистките си поправки в закона, с които през 2010 г. успешно отложи във времето забраната за пушене на публични места. Тя беше приета 2 години по-късно, през 2012 г., след дело по жалба на сдружение „България без дим”.
Разкри се още, че Емо Фаса е в дъното и на забраната да се продават така наречените „цигарени гилзи”, пълни с рязан тютюн. Разбира се, и тази забраната е в полза на фабрично направените цигарите, чийто основен дистрибутор тогава е „Симеон -2”. Според Върховния административен съд интерес от лобистките действия на Емил Димитров в парламента са имали съпругата му Буряна, баща  му Делчо, майка му Елеонора и брат му Станко.
Днес Емил Димитров може и да е далеч от България, която така и не оцени размаха му на парламентарист-лобист, но братовчед му ген.-лейтенант Димитър Димитров е кмет на Етрополе още от 2015 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини