Кой е Ники Митничаря и кой контролира ъндърграунда?

Трябва да прочетете

Може ли престъпници с пари да излизат с чисти ръце от всички мръсни неща, с които се занимават? В България е възможно. Някои дори си назначават министъра на вътрешните работи. Ето ги и примерите.

Кои са хората, контролиращи ъндърграунда по Черноморието?

Едните са Митьо Очите и Златко Баретата, които стоят зад охранителната фирма “Аркус”. Тя нашумя с побоя над момиче и момче пред заведенив в Слънчев бряг.

“АВАТАРИ” на НИКИ МИТНИЧАРЯ
Основната охранителна фирма в Югоизточна България е “Аватари”. Собственик е Николай Филипов – Ники Митничаря. Съдружник на Васил Божков-Черепа. Митничаря е крупен земеделски производител и има интереси във вторичните суровини и особено в усвояване на екотакси. Има и висящо дело, в което е сочен за ръководител на организирана престъпна група.
Ники Митничаря е обственик на частно пристанище, през което се извършва контрабанда на горива, цигари, наркотици и канал за вип мигранти, транспортирани с малки товарни кораби – баражи. Те отново са собственост на Филипов.
Митничаря успешно е приложил и доразвил модела на братя Галеви за завладян град и област Бургас.
Филипов се е обградил от отнасящи и бивши полицаи. Охранителна му фирма “Аватари” се ръководи от бившия директор на полицията в Бургас Милен Димитров.
Личната охрана на Филипов е от действащи служители на “Специални полицейски сили”-Бургас, които го охраняват на смени в извънработно време със служебно оръжие. Возят го в бронирани лимузини “Мерцедес” и “Ролс Ройс”.
Изградил е мрежа от обвързани финансово с него висши служители на МВР, ДАНС и редица държавни агенции в Бургас. Комисар Ради Пенев – директор на БОП-Бургас, Емил Павлов – зам.-директор на областната дирекция на полицията в Бургас, началници на районни полоцейски управления, шефове на гранични отряди, шефове в митническата администрация са в зависими отношения с Филипов. Най-големият му кадрови удар е издигането до министър на МВР на Калин Стоянов – изключително близък приятел на Филипов.
Повече от 20 години Николай Филипов-Митничаря е най-големият фактор в Бургаска област. Основна заслуга за неговото влияние има Георги Костов. Те стават близки още докато Костов е директор на полицията в Бургас.
През зависимите от него кадри, инсталирани в МВР, ДАНС, Митници, НАП и други държавни структури, Филипов провежда интересите на Васил Божков-Черепа.
Митничаря е инсталирал на ключови местаотново негови хора. Другите важни позиции, които контролира са Шефът на Изпълнителна агенция Морска администрация-Бургас капитан Живко Петров, административният ръководител на Окръжна прокуратура-Бургас Георги Чинев, бургаският апелативен прокурор Любомир Петров, председателят на Окръжен съд – Бургас Росица Темелкова.
И ОЩЕ:
Златомир Иванов Иванов, по-известен като Златко Баретата, е един от шестимата най-влиятелни наркобосове в България.
Официално Баретата декларира участието си в над 30 фирми за охранителна дейност, игрални бинго зали и казина, търгува с петролни, химически и фармацевтични продукти. Криминалните сводки по медиите обаче го свързват с десетки убийства, атентати, трафик на жени, дрога, контрабандни канали за крадени коли.
Името на Димитър Желязков – Митьо Очите се свързва с търговия с наркотици на Южното Черноморие, където се води за бос на подземния свят. Започна кариерата си като охранител в курорта Дюни. По това време е свързан със силовата групировка ВИС и влиза в директен сблъсък с опити на СИК да прави бригади от мутри.
“ДЕЛТА ГАРД” на МИТКО КАРАТИСТА
Друга охранителна фирма, завземаща позиции по Южното Черноморие е “Делта Гард” на Митко Каратиста.
Името на Димитър Спасов – Митко Каратиста нашумя отново през 2019 година, когато беше обвинен за самоуправство, осъществено със сила или заплаха. Това обвинение е причината за отнемането на лиценза на охранителна фирма “Делта гард” от МВР в началото на ноември 2021 година.
„Делта гард“ и „Осемте джуджета“

„Делта гард“стана особено популярна покрай разследването на Антикорупционния фонд „Осемте джуджета“, което описва зловеща схема за заграбване на имущество и бизнес активи с помощта на прокуратурата. Самото разследване е кръстено така заради едноименното заведение в центъра на София, където бившият шеф на столичното следствие Петьо Петров-Еврото провежда срещите си. В него активно бяха намесени имената на специализираната прокуратура и на главния прокурор Иван Гешев.
Каратиста беше уличен в още едно престъпление. Бизнес дамата Евгения Банева, чийто джип беше разбит с бухалки, твърди, че това е направено заради дълг на фалиралото дружество „Полимери инвест”. Пред bTV тя заяви:
„Джипът ми беше разбит на една пряка от американското посолство посред бял ден пред погледа на около 15 човека. От 20 от обкръжението на въпросното лице Димитър Спасов-Каратиста, съсобственик в „Делта гард”. Всеки ден ми пише по 10 есемеса с какви ли не заплахи, че пристига с 20 от неговите на „Русалка”, че ще дойде на рождения ден на съпруга ми с 40 човека”, каза Банева.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини