Въздушните наркокуриери

Трябва да прочетете

Българските “въздушни куриери”, заподозрени в наркотрафик, са били локализирани още през 2021 г. в Португалия. Още тогава правоохранителните органи на иберийската държава проявяват интерес към юридическите лица – собственици на два самолета, които са кацнали без разрешение в страната. Дълго време по казуса с “въздушни куриери” няма никакво развитие, но съвсем наскоро прокуратурата обяви, че издирва двама души във връзка със “самолета фантом”, който кацна безметежно между Търговище и Шумен, след като прекоси половин Европа.
До преди да стане ясно, че прокуратурата издирва лица, чиято самоличност не иска да разкрие, беше ясно, че се водят две отделни следствени дела (досъдебни производства в НСлС или СтСлС) във връзка с два инцидента със самолети, които бяха регистрирани в последните години.
Едното е във връзка със самолета фантом – Piper PA-23-250 Aztec от началото на месец юни 2022 г., който прекоси 6-7 европейски държави с двама души на борда си. Летателното средство тръгвайки от Литва, преминавайки през Полша, Словакия, Унгария и Румъния, за да кацне във Видин и после да бъде изоставено между Шумен и Търговище. Според източници близки до разследването, ниско летящото “возило” е разтоварило ценния си товар именно във Видин.

Другият инцидент е във връзка със самолетна катастрофа край софийското село Мирково от август 2021 г. Тогава самолета се заплете в електрическата мрежа при нисък полет “под радарите”. След инцидента властите обявиха, че двамта пострадали при катастрофата са разследвани или съдени за наркопрестъпления. За единият е официално потвърдено, че семейството му е от Мирково. Източници на BIRD разкриха, че и двамата мъже, които са се намирали на борда на катастрофиралото летателно средство са свързани със село Мирково. Единият от тях, Слави, в не толкова далечното минало е бил сочен за “лейтенант” на Димитър Димитров – Маймуняка. Последния остана в историята като един от основателите на ВИС 2 и много близък до братята Илиеви, преди да бъде ликвидиран през 2002 г. след бомбен атентат. В района Слави бил добре позната на органите на реда. Майка му работела в Главната дирекция – Полиция в началото на прехода. Вероятно след смъртта на Маймуняка въпросния Слави заминал за Испания. Твърди се, че пребивавал в затвора там, където завързал сериозни контакти в организираната престъпност. Преди няколко години Слави се завърнал от Испания и заживял в Мирково. В катастрофата компания му правел мъж познат под прякорите Малкия Джинкин или Джинката. Според източници на BIRD, става дума за Мирослав Атанасов Малеев. За него се твърди, че е изтърпял наказание в гръцки затвор.
След самолетната катастрофа други двама души с АТВ също катастрофираха, падайки в пропаст, вероятно при опит да открият падналия самолет или за да спасят изхвърления от него товар. При катастрофата един от двамата “оператори” на АТВ-то почина. Той също е от Мирково. За него се знае, че майка му е общински служител там.
Чартъри за наркотици
Според източници на BIRD, в двата инцидента има данни за повтарящи се лица, което навежда разследващите на хипотезата, че те са резултат от действията на една престъпна група, ангажирана с трафик на наркотици. Подозренията са, че групата извършва “чартъри”, като предимно пренася синтетични наркотици и канабис. Информираните източници твърдят, че дрогата лети през цяла Европа и не само. Преди около две години турските власти регистрираха няколко случаи на “доставки по въздуха” от България към Турция на “синтетика”.
Детайл, който не е познат за широката публика е, че няколко малки самолета на български компании са засечени при нерегламентирани полети до Португалия. Оказва се, че българските граждани, регистрирани от португалците във връзка с нерегламентираните полети се “появяват” и в историята със самолета “фантом”.
Летателно средство, изоставено между Шумен и Търговище, според източници на BIRD е собственост на “Шпил-Кей” ЕООД. Фирмата е регистрирана на адрес гр. София, ул. Хризантема 18-20. На същия адрес е регистрирана и “Гоумакс” ЕООД. “Шпил-Кей” е учредена през 2016 г.

Впоследствие, през 2020, като собственик тя е заменена от Ангел Кирилов Димитров. През 2021 г. собственик става Валери Любенов Иванов. Властите в Португалия са установили, че същата фирма е била собственик на малък самолет, който вероятно е свързан с трафик на наркотици. В началото на 2021 г. два самолета са кацнали в Португалия на частен терен. Другият самолет е бил собственост на “Миракос Трейд” ЕООД, учредена през 2020 г. и регистрирана в София, на Денкоглу 38, Ет. 2, ап. 5.
Нито една от фирмите, които са купили самолетите, не е получила разрешение за полети към Португалия. Самолетите са се приземили на 25.02.2021 г. на Quinta do Monte da Saude в гр. Benavente, Португалия. Там по случая би следвало да работи Judicial Police National Drugs Unit (PJ/UNCTE). Самолетите са марка Piper, модел Cherokee 6. С регистрационни номера G-NEAL и SE-GDV.
Повечето от собствениците на юридическите лица, притежаващи летателните средства носят белези на “сламени хора”. Към днешна дата те са собственици на компании с големи задължения към НАП.
Ключова в тази история е фигурата на Димитър Любенов Димитров. Мъжът е свързан със задлъжнялата според регистрите “Коин фактори” ЕООД. За кратко е бил собственик в дружеството, но със съдружника си прехвърлят дяловете си на Александрина Ангелова. Димитров участва и в няколко заличени дружества. Той е сочен за лицето, което уж случайно снабдил с гориво “самолета фантом”- Piper PA-23-250 Aztec в Унгария.
Мъжът е установен от унгарските полицаи. Обяснил им, че е тръгнал да си търси работа в Германия, но се заблудил е попаднал в Полша. Тръгнал да се връща у нас и някакъв човек на развален български език го помолил срещу 100 евро да му откара 2 туби бензин за летището в Унгария. Димитров напуска България на 02.06.2022 г. по едно и също време със Светослав Николаев Станчев. Последният също не е непознат за правоохранителните органи. Той е кацнал с един от “българските” самолети в Португалия през февруари 2021. Димитров минава границата с кола, а Станчев като пешеходец, но после вероятно продължават заедно.
Като организатори на схемата със самолетите се спрягат двама братя от Стара Загора с регионален охранителен бизнес. В миналото те са сочени за близки до покойния Антон Петров – Хамстера. От друга страна в България функционират поне още две групи със сходен предмет на действие. Едната от тези групи прекрава “ценни пратки” с хеликоптер, другата е специализирана в пренос на хероин от Турция с дрон. Тя беше актуална преди няколко години.
Водеща снимка: Служители на криминалистична лаборатория извършват оглед на мястото на самолета фантом през юни 2022 г.

Кланове стоят зад вноса на итаиански боклук у нас

• Измама с кодове превръща един вид отпадъци в друг, неподлежащ на рециклиране, разкриват италиански прокурори
• Батак, Казанлък, Калитиново, Големо село, Мизия, Горник и още десетки места в страната  бяха засипани с вносен боклук, който може само да се гори – и да вреди
• И в Италия, и в България в схемата участват хора, познати с измами и присъди, други тепърва са обвинени
• Още през 2021 г. „24 часа” откри присъствието на клана Акарино от Ндрангета в Пловдив – влиянието му се разширява
Бизнесът с отпадъците е свързан с кодове. EER 191204 означава „пластмаса и гума“, които трябва да се рециклират. EER 191212 посочва категорията „други отпадъци“, които могат само да се заравят или изгарят, следователно са по-евтини за управление. Ако бъде сменен кодът и едните отпадъци да се представят за другите – може да се спечелят милиони.
Мениджърите на Il Truciolo, семейна компания със седалище в Албавила на италианската провинция Комо, знаят това много добре. Компанията е обвинена от прокуратурата в Милано, че е спечелила незаконно 4 милиона евро, използвайки този трик.

Разследващите пишат, че са открили доказателства за поне два незаконни износа на хиляди тонове отпадъци. Единият – в посока България. Процесът, по който са обвинени 16 души и 3 фирми, вече е във фаза на предварителното съдебно заседание. „24 часа”, заедно със Стефано Вергине от италианския вестник Domani  и Каталин Присакариу и Сорин Озон от румънската медия De fapt, разследва случая, при който в България незаконно за влезли хиляди тонове текстилни отпадъци.
А други стотици
хиляди за малко
да влязат
Всъщност още през юли 2016 г. кореспондентът на „24 часа” в Италия съобщава за големи количества отпадъци от южна Италия – Неапол и Палермо, които са изпратени в България – във Варна и в Полски извор, до Камено, Бургаско. Три години по-късно същото се случва и от столицата на италианския Север – Милано.
На 29 ноември 2019 г. карабинерите от отдел Ное в Милано получават спешен сигнал от Италианската агенция за монополи: фирма Il Truciolo се опитва да изпрати в България товарен влак с отпадъци с етикет EER 191204.

Според етикета това е пластмаса, събрана за рециклиране: общо 815 000 кг. Вътре в балите с отпадъци, готови за отпътуване, полицията открива пластмаса, но също така и много „текстилни отпадъци, дунапрен, тетрапак, дърво, чехли, керамика, ютии, телефони“.

Реално товарът е трябвало да бъде етикетиран като „други отпадъци“, с код EER 191212. И това би увеличило значително цената на пратката, както и щеше да изисква разрешение от регион Ломбардия.

По документи товарът е трябвало да стигне до малкото селце Големо село, на час път от София, близо до ТЕЦ „Бобов дол“. Получател на пратката е българската фирма „Хийт енерджи” ЕООД, става ясно от разследването на италианските прокурори.
Основана през 2009 г. в Перник, фирмата официално се занимава с търговия с горива. Почти 100% от акциите й принадлежат на компанията „E-консулт 2007”, чиито акционери са регистрирани в офшорните зони Белиз и Сейшели. Със съвсем малък дял е Диляна Авджиева, която не намерихме на контактите, посочени във фирмите, в които участва. Ще публикуваме позицията й по темата веднага щом ни я предостави.

Според разследването на италианското правосъдие, ръководено от прокурора Франческо де Томази, износът за България е следвал три стъпки. Товарът с отпадъци със сменени етикети се подготвя от Il Truciolo.
Следва посредникът
Cube Ecologia,
който го изнася за България за да го поеме „Хийт енерджи”.
Cube Ecologia е италианска компания, но по-голямата част от собствеността й към момента на опита за износ на отпадъците, се контролират от друга българска компания, наречена „Трейд шипинг”, става ясно от разследаването на италианските прокурори.
„Трейд шипинг” е известна в България с протести и скандали, свързани с отпадъци. През януари 2020 г. проверка на българските власти разкрива 400 тона отпадъци, незаконно депонирани в община Мизия, в северната част на страната.
Едноличен акционер и директор на „Трейд шипинг”е Стоеслава Ланджева.

Включително по времето, когато българското дружеството поема контрола над италианската Cube Ecologia. Ланжева участва в още няколко фирми в България. Телефонът, посочен в регистрацията на „Трейд шипинг” е изключен, показа проверка на „24 часа”. Ще публикуваме коментар по темата от г-жа Ланджева веднага, веднага щом тя се свърже с редакцията.

Италианските разследващи установяват също, че българската фирма „Хийт Енерджи“ ЕООД е доверен клиент на Il Truciolo. От април до ноември 2019 г.
Il Truciolo изпраща
почти 5000 тона отпадъци
на българската фирма
Винаги с код „пластмаса и гума“.
Il Truciolo е собственост на семейство Заваризе-Джакомаци от Мариано Коменсе в областта Комо. Занимава се с изхвърляне на различни видове отпадъци и има годишен оборот от около 20 милиона евро.
В документите по разследването се казва, че в друго съдебно производство италианските власти са открили, че Il Truciolo е получила отпадъци и от фирма на Марио Акарино, смятан за част от Ндрангета. Мъжът беше осъден на 2 години и 6 месеца през ноември 2021 г. от съда на Бусто Арсицио за незаконно изхвърляне на отпадъци.

Роден в Torre Annunziata, Марио Акарино е добре известен в бизнеса с отпадъци. По-големият му брат Салваторе, също важна фигура от Ндрангета, беше осъден за незаконен трафик на отпадъци от Италия. От години Салваторе е беглец от правосъдието, като за последно е идентифициран в Тунис през 2015 г.

Марио Акарино, от друга страна, остава „на светло”.  „24 часа” и L’Espresso писаха през март 2021 г., че той е собственик на пловдивската фирма „Акар Еко“, в която споделя собствеността си с Мюзеин Кадир.

Тя е сестра на Красимир Златански (който преди да си смени името се е казвал Кадир Авни Кадир), осъден за наркотрафик в Италия (4,5 кг кокаин).

В интервю тогава Златански каза, че лично е запознал сестра си с приятеля си Марио Акарино и им е помогнал да станат партньори.
Според информация от Търговския регистър, в България има нова компания, собственост на италианец с фамилия Акарино: Джовани, на 77 години, роден в Кастел Сан Лоренцо, живеещ в Неапол. Фирмата се казва „Бигз” ООД и е посочила адрес в София.

Според информационната система „Сиела” Джовани Акарино е закупил 100% от акциите в „Бигз” на 23 февруари 2021 г.
В Италия мъжът в момента е едноличен акционер в пет фирми от Кампания, които се занимават с търговия на едро с текстилни продукти, домакински уреди, компютри, хартия и др. Онлайн намерихме уебсайта само на един от тях, House Srl, компания от Неапол, която продава електрически велосипеди и има второ седалище в Дубай.
Свързахме се с фирмата, но
Джовани Акарино не
отговори на нашите въпроси
На молба за коментар относно обвиненията, повдигнати от областната дирекция за борба с мафията в Милано, от фирма Il Truciolo ни отговориха, че ги смятат за „напълно неоснователни”. И подчертаха, че имат „пълно доверие в съдебния орган, така че неучастието им във връзка с обвиненията да бъде признато“.
Още две български фирми са приемали вносни отпадъци, става ясно от разследването на италианските прокурори: „БГ Рециклинг” ЕООД и „АТЗ проджект” ЕООД. В тях участват различни собственици и управители,
но са регистрирани на един
и същи адрес в София
– „Младост-1, ул. „Димитър Моллов“ 4.
Отново около фирмите има скандали и протести при депониране на отпадъци.
През януари 2020 г. „АТЗ Проджект“ складира 24 000 тона отпадъци на открито в покрайнините на град Стара Загора, в землището на село Калитиново.  Жителите масово протестират, а управителят на фирмата Светлан Убчев обещава да спре проекта си (за производство на изделия от лек бетон) и да извози отпадъците.
„Факт е, че към момента на мястото има огромен фотоволтаичен парк  и няма никакви отпадъци, всичко е изчистено”,  съобщи за кметът на Калитиново Иван Костадинов.

Според него това показва колко е важна обществената реакция при такъв проблем – след протеста собствениците на парцела са сменили предназначението му и в крайна сметка са изградили екологична инвестиция.
Даниел Шопов е собственик на другата фирма, която приема италиански отпадъци – „БГ Рециклинг“.

Тя има закупени или наети площадки в района на Стара Загора и на други места, където депонира отпадъци. Дълго се опитвахме да намерим г-н Шопов, но в нито една от регистрациите на многобройните му фирми не е посочен телефон за връзка. Ще публикуваме мнението му веднага щом се свърже с нас.
Даниел Шопов е имал бизнес отношения със Спас Маринов, собственик на „Индъстри ресайклинг груп“, регистрирана в Казанлък. И тя внася италиански отпадъци в България. Около тази фирма също избухват скандали – известни са поне два случая. Първият е в центъра на Батак, в двора на бивше военно поделение. Там през януари 2020 г. “ Индъстри ресайклинг груп“
много бързо разтоварва
250 тона отпадъци от Италия
Населението протестира масово.

Проверката тогава показва, че фирмата е получила разрешение от РИОСВ – Пазарджик да депонира шест пъти повече отпадъци в Батак, отколкото генерира самата община за цялата година. От РИОСВ-Пазарджик, сега издирват шефа на „Индъстри ресайклинг груп“ Спас Маринов, за да му връчат наказателно постановление, защото не премахва депонираните отпадъци, както е поел ангажимент. И вече месеци не могат да го намерят, показа проверка на „24 часа”.
Нашите усилия да се свържем с г-н Маринов също се оказаха напразни – той не отговаря на телефоните, посочени в многобройните фирми с негово участие. Пред медии преди години Маринов твърди, че е измамен от италианците, получавайки различен тип отпадъци от тези, за които е сключил сделка.
Явно е измамен нееднократно, защото неговата фирма „Индъстри ресайклинг груп“ внася и други 22,72 тона текстилни отпадъци от Италия. През май 2020 г. е подаден сигнал от ГКПП Дунав мост 2 – Видин за превоз на въпросната фирма, извършена е проверка от РИОСВ-Монтана, при която е установен незаконен превоз на 22,72 тона.

Според анализ на риска, извършен от дирекция „Национален координационен център“, българска фирма с инициали И.Р.Г. е определена като високорискова по отношение на трансграничния транспорт на отпадъците, поради което в писмо до Главна дирекция „Гранична полиция“ и Агенция „Митници“ министърът на околната среда и водите Емил Димитров настоява за строг контрол на всички транспорти за въпросната фирма, се казва в официално прессъобщение на МОСВ тогава. Проверка показа, че става въпрос именно за „Индъстри ресайклинг груп”.
Установихме също, че Спас Маринов е бил арестуван още в началото на ноември 2004 година при акция на антимафиотите от Стара Загора и София за източване на ДДС в особено големи размери чрез извършване на фиктивни сделки за милиони левове в областта на енергетиката. Даже в някои медийни заглавия се твърди, че го е арестувал Бойко Борисов, който тогава е главен секретар на МВР.

За престъплението източване на ДДС Маринов получава условна присъда.  Отделно го съдят за пране на пари, тъй като с част от източения ДДС, който е предмет на умишлено тежко престъпление, е закупил недвижим имот. Очевидно присъдите не са попречили на г-н Маринов да продължи да развива „успешен бизнес” – този път с отпадъци от Италия.

Все пак последната нелегална пратка от 22,72 тона текстилни отпадъци е върната към Италия на 7 януари 2023 г.. „Това стана възможно в резултат на координация и взаимодействие на Националния координационен център към МОСВ с компетентните органи на страните по транспортиране и местоназначение, както и с Видинска окръжна прокуратура, дирекция „МВР” и Главна дирекция „Гранична полиция“, уточняват от министерството.
Превозът се определя като незаконен съгласно разпоредбите на Регламент (ЕО) 1013/2006 на ЕП и на Съвета относно превоза на отпадъци /чл. 2, т. 35, буква g), съгласно която отпадъците трябва да бъдат върнати от лицето, което организира транспорта, фирма от Швейцария, на италианската фирма, посочена в транспортните документи като генератор на отпадъците.
Фирмата-получател на отпадъците, намираща се в с. Горник, общ. Червен бряг, е с наложена принудителна административна мярка през април 2020 г. от директора на РИОСВ-Плевен. Вероятно и оттам търсят собственика Спас Маринов, за да му връчат наказанието.

Но, както и от пазарджишкото  РИОСВ едва ли ще го намерят скоро.
Междувременно тонове италиански боклук заливат площи в цялата страна в разрез с всякакви екологични норми. Този италиански боклук не става за рециклиране, защото съдържа много текстил и други, включително опасни, отпадъци.
Единствено може да бъде изгорен или заровен, но ако това не стане при строго специални условия, със сигурност ще предизвика допълнително замърсяване. Неотдавна авторитетно изследване показа, че мръсен въздух може да разболее милиони в Европа, като България е сред най-заплашените страни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини