Имате новина или сигнал? Изпратете ни я на имейл: [email protected]

Румен Вълка и сърничките в СОС

Трябва да прочетете

От Югозападно държавно предприятие и преди са отказвали на „Капитал“ по ЗДОИ да предоставят копие от договора за съвместна дейност, както и инвестиционната програма, поради изричен отказ от страна на „Био майнинг“. Това, което става ясно от все пак изпратените допълнителни данни, е, че за периода 2016-2020 г. частната компания има отчетени разходи в общ размер 653.8 хил. лв., а ДЛС „Искър“ – 1.954 млн. лв. Дяловото разпределение на печалба пък е 261.4 хил. лв. в полза на „Био майнинг“ и 730 хил. лв. за ДЛС „Искър“.
Логично, ако зависеше от мълчаливото „Искър“, за незаконната постройка едва ли щеше да се разбере. За нея алармира депутатът от „Зелено движение“ Владислав Панев в началото на август 2020 г. Той разкри с дрон строежите и реално накара институциите да започнат проверки. През годините всички те показаха, че сградата се е появила без законови основи и липсват строителни книжа. Заради обжалвания в съда сагата обаче продължи близо четири години. Последните решения на Върховния административен съд (ВАС) са от 5 февруари и 6 март, като е даден срок и за доброволно премахване.
София срещу държавата, багери срещу пикап
Така кметът на София беше оставен да се справи с този проблем, при който на държавна територия една частна фирма е построила нещо незаконно, а самата държава, изглежда, не иска да съдейства. Общината дойде с багери, за да открие заключени врати и паркиран пикап, който се наложи да мести, а вътре нямаше никакво съдействие от служители на стопанството.
Това се случи, след като в понеделник от СДВР са спрели изпълнението с мотивите, че има висящо производство в съда – а това не е вярно. „Държавата е срещу общината. Държавата е пазител на този интерес в случая с ловното стопанство“, коментира Владислав Панев по „Хоризонт“. Той припомня и друго – именно „Био майнинг“ получи десетки милиони от Българската банка за развитие по време на управлението на Стоян Мавродиев, като за Панев това ясно показва, че „държавата не само изцяло е финансирала този проект, но и отгоре“.

Към април 2024 г. министър на земеделието е Кирил Вътев (ПП). Според разследване на „Бивол“ той също е отказвал да прекрати ловната концесия, тъй като твърди, че нямал право „да се бърка в работата“ на ловното стопанство. Но според експертът Александър Дунчев чл. 4, ал. 1 от Закона за лова и опазването на дивеча задължава министъра да упражнява контрол върху ловните стопанства в България. Според „Бивол“ със заповед на министър Вътев са назначени и тримата членове на управителния съвет на Югозападното държавно предприятие, включително Валентин Чамбов – онзи, който не отговаряше на обажданията на хора от общината при акцията срещу сградата.
От Министерството на земеделието съобщиха на 3 април, че Вътев е издал заповед за наказание на директора на „Държавно ловно стопанство Искър“ Иван Дивизиев. Причината: той именно е разписал „неправомерна“ заповед за безпокойството на кошутите, тъй като „не е оказал съдействие за изпълнение на съдебното решение за премахване на незаконна постройка на територията на стопанството“.
Новият кмет срещу старите интереси
Големият въпрос за Васил Терзиев е накъде ще продължи, когато опре до вечните интереси в Столична община. Това е особено ключово, тъй като отношенията на Столична община с фирми на Гайтански са многолетни. Още при първия си мандат Бойко Борисов като кмет обеща, че ще „изгони Вълка“ от боклука. Това не само не се случи, а негова фирма продължава да се грижи за сметосъбиране в някои столични райони.
Отскоро официално негов е делът и в къпалня „Мария Луиза“ в Борисовата градина, която общината не може да си върне вече близо две десетилетия. Точно преди година в нея по нощите беше извършена незаконна сеч на дървета, за която се предполагаше, че е във връзка с намеренията къпалнята да се надстроява до хотел. Тогава общината наложи глоба от 100 хил. лв. за отсечените дървета и само заяви, че ще чака прокуратурата и МВР да се намесят.
Малко по-късно Гайтански писа писмо до общинското дружество „Софийски имоти“, с които поиска редица апетитни общински терени в замяна на дела си в къпалнята.

Какво например ще направи общината, ако въпросният собственик реши да я саботира с неизвозени отпадъци?
До редакционното приключване на броя от кметството не отговориха на въпроса как ще продължат отношенията с тези компании.
Поне на думи
„Капитал“ попита двете основни групи в новия общински съвет какво смятат за случилото се тази седмица. Общинският съветник от ДБ Бойко Димитров коментира, че разрушаването на незаконната постройка представлява „много важен символ, с който да покажем, че законът важи за всички и няма протекции“ и е важно решението на съда да се изпълни независимо кой е собственикът.
Според него въпреки опитите на Гайтански да блокира общината и по линия на къпалня „Мария Луиза“, и в сегашния случай, общината може да търси механизми и да възпрепятства подобно поведение. „Всеки, който не изпълнява своите задължения, ще си търпи съответните санкции, това важи и по принцип за тези почистващи фирми, които не извършват качествено задълженията си. Това е политика на кмета, която ние подкрепяме като общински съветници, за да защитим обществения интерес“, казва той.

От ГЕРБ – СДС също заявиха в своя позиция до „Капитал“, че „незаконното строителство трябва да бъде премахнато, защото „законите важат за всички български граждани“.
Оттам обаче отдават заслугите за премахването на постройката на миналия кмет Йорданка Фандъкова, тъй като заповедите на главния архитект за това, че е незаконна, са издадени, докато тя е била на власт. Факт е обаче, че тогава действия по самото събаряне не бяха предприети.
А по повод бъдещите битки от групата на ГЕРБ отбелязват, че „професионалното и стриктно спазване на процедурата е задължително условие, защото поведението на другата страна досега ясно показва, че използват всяка една възможност за оспорване“. С други думи, Терзиев тепърва ще има да мести много повече от един пикап.
Чия е „Био майнинг“
Действителен собственик е Румен Гайтански, а в съвета на директорите са Здравко Андреев, Красимира Лекова, Екатерина Дудова, управител в дружеството „Парк Мария Луиза“.
Първият е управител на фирмата „Зауба“, притежавана от „Волф“. „Зауба“ спечели почистването на „Люлин“ и „Красно село“ на търга на Столичната община през 2020 г. Преди това двата района се обслужваха от общинското дружество „Софекострой“, но то пренасочваше милиони годишно отново към фирми на Вълка за „наем на техника“.
Съмненията са, че подобни практики продължават там – от договори, които „Капитал“ получи по ЗДОИ след заведено дело се вижда, че са се прехвърлили при озеленяването на града. В цялата ситуация е налице и известна ирония – сега именно общинското „Софекострой“ е това, което с техниката си руши незаконната постройка на Искъра.
Екатерина Дукова пък е управител в дружеството „Парк Мария Луиза“, в което мажоритарен собственик е дружество на Гайтански и миноритарен – общината, чрез дружеството си „Софийски имоти“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини