Новата здравна министърка във война със сестрата на Илияна Йотова

Трябва да прочетете

Шефката на националната хематология Галя Кондева, настоящ служебен министър на здравеопазването, се бори от десетилетия за началнически постове. Тя е неизменен кандидат за заемането на висши постове в сферата на здравеопазването през последните 30 години.
Самата тя е специалист по вътрешни болести и хематология и има 30-годишен професионален опит. Кондева не е от хората, които дълго се задържат на едно работно място. В професионалната си кариера е работила в Националната здравноосигурителна каса, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, „Аджибадем Сити клиник УМБАЛ „Токуда“, ДКЦ „Вита“. През 2022 г. оглавява Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания и според публичните й изявления под нейно ръководство в рамките на година болницата преодолява високата си задлъжнялост.
През 2009 г. тя е кандидат за директор на Националната здравноосигурителна каса, но на конкурса е преизбран тогавашният шеф на касата д-р Румяна Тодорова, която е сестра на вицепрезидента Илияна Йотова. Тримата неспечелили участници в конкурса – бивш директор на касата д-р Димитър Петров, Галя Кондева (тогава директор на дирекция „Лекарствени продукти“) и изпълнителният директор на дистрибутора на лекарства „Търговска лига“ по това време Тони Веков, атакуват избора на Тодорова, но управителният съвет на Здравната каса отхвърля жалбите.

Любопитното е, че д-р Галя Кондева е дългогодишен служител на Здравната каса и по времето на БСП, и по времето на ГЕРБ, когато е сменена като директор на лекарствената политика на НЗОК при управлението на д-р Дечо Дечев. Кондева беше конкурент на проф. Любомир Спасов на конкурса за директор на „Пирогов“ през 2021 г., но комисията в Здравното министерство, оглавявано тогава от проф. Костадин Ангелов, не я предпочете за поста.
До този момент Галя Кондева не е сред публичното известните авторитети в медицината, а изборът й е донякъде изненадващ. Здравеопазването е една от най-сложните и трудни за реформиране сфери, а кандидатите да се заемат с трудната задача за реални промени не са много. Кондева е сред малцината, които се заемат с предизвикателството. Биографията й е доказателство, че за нея началническите постове, включително в политиката, са фиксация. Самата тя е била кандидат за депутат от създаденото от Меглена Кунева „Движение на гражданите“, когато се е борила за място в 23 МИР в София.
Лекарското съсловие е скептично настроено, че Галя Кондева ще успее да се справи с трудната задача за реформиране на здравеопазването. Предшественикът й Христо Хинков сам се отказа от поста, оплаквайки се от сериозна политическа намеса в работата на здравния министър.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини