Снимки показват пачките от контрабанда, главсекът на МВР и уличават Асен Василев

Трябва да прочетете

Това, което виждате са пачките открити в къщата на контрабандиста Стефан Димитров, арестуван по акцията на ДАНС и КПКОНПИ заедно с шефката на Митниците Петя Банкова.
На всички снимки свързващо звено е „куче касичка“ – с Бойко Рашков, с главния секретар на МВР Живко Коцев и контрабандиста Стефан Димитров, човек на Паскал и син на Ярата.
Има снимка и на камиона с контарабандните цигари откъдето текат пачките.

С цел да спаси кожата си, заради връзките си с контрабандистите – баща и син Димитрови, които бяха задържани при акцията на ДАНС, Живко Коцев влиза в ролята на защитен Свидетел №3 и буквално изпява пред разследващите от Комисията за противодействие на корупцията за всички зависимости на хора от висшите етажи на ПП-ДБ с лица от престъпния свят, става ясно от втори протокол за разпит на Коцев с дата 5 април 2024 г.
Напоително и без никакъв натиск Живко Коцев разкрива пред разследващите, че бившият финансов министър и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев се е опитвал да кадрува в МВР и понеже Калин Стоянов му се опънал, Василев отрязал МВР с финансиране на материално-техническо осигуряване, което освен всичко друго е злоупотреба с власт.
Живко Коцев заявява пред КПК, че Асен Василев настоявал пред вътрешния министър Калин Стоянов за директор на полицията в Хасково да бъде назначен Недан Хаджиев. Заради отказ на МВР-министъра да изпълни искането на Асен Василев, бившият финансист №1 бламирал финансирането на проекти за вътрешното ведомство, информира Коцев.
Това се разбира от кратък протокол за разпит, който беше лийкнат към „Епицентър“:
„Известен ми е фактът, че Стефан Димитров и Петя Банкова са в много близки и в добри отношения. От разговорите, които съм провеждал със Стефан, съм останал с разбирането, че те искат да бъдат извършени конкретни кадрови назначения и осъществяване на контрабандни канали.
Известен ми е фактът, че между Асен Василев и Калин Стоянов има неразбирателство, по повод кадрово назначение в ОДМВР-Хасково, касаещо директор на структурата – заради това, че Калин Стоянов не иска да назначи Недан Хаджиев.
Недан Хаджиев е бивш директор на ОДМВР-Хасково и е от кръга на Стефан, Марин и Асен Василев, който също е родом от Хасково.
Известно ми е, че предложените в Министерството проекти, касаещи финансовото и материално-техническото осигуряване на Министерството или се бавят, или изобщо не стигат от Министерство на финансите, чийто принципал е Асен Василев“.
Под тези разкрития се е подписал полицай № 1 на държавата.
Автентичността на документа бе потвърден от един от адвокатите на обвиняемите лица по разследването срещу организирана престъпна група за контрабанда, с участието на директора на митниците Петя Банкова.
Тези показания Живко Коцев дава допълнитгелно.
След като в показанията си от 4 април 2024 оправдава познанството и близостта си с уличените за контрабандисти баща и син – Марин и Стефан Димитрови, с лоялност към  бившия вътрешне министър и депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков, на 5 април, няколко часа преди да оттегли оставката си, главният секретар на МВР Живко Коцев се е явил повторно пред Комисията за противодействие на корупцията (КПК), където е дал доброволно допълнителни показания в качеството си на свидетел №3, които цитираме по-горе.
Този път Коцев разширява кръга на съучастниците в контрабандните канали като разкрива пред разследващите, че бившият финансов министър и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев се е опитвал да кадрува в МВР с цел да постави свой човек за шеф на полицията в Хасково – Недан Хаджиев.
Случайно или не обаче за назначението на същия човек – Недан Хаджиев настоявали и контрабандистите баща и син Димитрови пред главния секретар на МРВ. Ясно е, че настояването за този полицейски шеф е с цел да се гарантира безпрепятственото влизане на българска територия на ТИР-ве с контрабандни цигари от Турция, казват разследващите.

След като вътрешният министър Калин Стоянов отказва на финансовия министър  Асен Василев да назнази Недан Хаджиев на важния за контрабандата пункт в Хасково финансист №1 удря балтията по МВР и отказва финансирането на проекти за вътрешното ведомство.
С това си твърдение фактически Живко Коцев или свидетел №3 уличава във връзка с контрабандистите на Николай Николов – „Паскал“, освен Бойко Рашков, но и самия Асен Василев.
Така двама министри на ПП-ДБ са посочени от главния секретар на МВР във връзки с уличените за контрабанда Николай Николов-„Паскал“ и баща и син Димитрови.
Да припомним, че в първия си разпит пред разследващите, проведен в присъствието на адвокат на 4 април 2024, Коцев заявява, че Марин и Стефан са го търсили за да помогне за назначаването именно на Недан Хаджиев за директор на ОДМВР-Хасково. Целта е била през именно този полицейски шеф да се гарантира безпрепятственото влизане на българска територия на ТИР-ве с контрабандни цигари от Турция, се вижда от събраната информация по делото срещу ОПТ в Агенция „Митници“.
В повторните си показания Живко Коцев допълва показанията си и срещу назначената от Асен Василев за директор на агенция „Митници“ Петя Банкова.
Според Коцев – двамата съучастници в престъпната схема – Стефан Димитров и Петя Банкова, са решавали заедно кадрови въпроси в митниците.
При задържането си Петя Банкова твърдеше, че не познава баща и син Марин и Стефан Димитрови, но след като стана ясно, че лъже, обяснението беше, че чрез тях арестуваната митническа шефка се опитвала да получи информация за контрабандните канали у нас. Същото твърдение прави и Живко Коцев, когато обяснява близостта си не само с Димитрови, но дори и с митичния „Паскал“.
Комисар Недан Хаджиев, известен в района на Хасково като човек на най-големия контрабандист на цигари в България Паскал и Черепа –  бе назначен за директор областната дирекция в Хасково от Бойко Рашков през януари 2022 година по време на правителството на Кирил Петков.
През юни 2021 година същият Рашков го прави зам.-директор от ОДМВР-Хасково. След това Хаджиев бе махнат от служебния министър Иван Демерджиев през септември м.г.
Срещу Хаджиев има доклади във „Вътрешна сигурност“ и ДАНС.
Според източници от МВР Недан Хаджиев е човек на Асен Василев.
Те твърдят, че премиерът Николай Денков и Василев са извикали в МС вътрешният министър Стоянов и са му наредили експресно да назначи Хаджиев отново за директор на ОДМВР-Хасково, което той отказал, както разказва и главният секретар на МВР Живко Коцев.
В публикации в местната преса се твърди, МВР-Хасково чрез Хаджиев се използва като „бухалка“ срещу противниците на „промяната“.
Публикации свързват Хаджиев и като съсобственик на хасковското заведение „Плаза“ с Иван Каракачана и Димо Златаря, медии пишат, че наскоро са закупили имот за над 2 милиона лева в центъра на Хасково. Твърди се, че и по тази тема има сигнали и доклади във „Вътрешна сигурност“ и ДАНС, в които всичко е изтъкнато, но се прикрива.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини