ГЕШЕВ, КОГА ЩЕ АРЕСТУВАШ ИВАН ТОТЕВ! БОРИСОВ, ДОКОГА ЩЕ ПРИКРИВАШ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА ТОТЕВ! 20 МИЛИОНА ОТ ПРОВАЛЕНИЯ ТРАНСПОРТЕН ПРОЕКТ В ПЛОВДИВ ПОТЪНАХА!

Трябва да прочетете

Първо нека си припомним част от броденето на Сашо Диков в престъпните потайности на екскмета на Пловдив Иван Тотев на 20 май 2018 година. Както обикновено, реакция от Върха на Властта никаква.

Освен, че Бойко Методиев Борисов не издигна Иван Тотев за кмет на Пловдив, но пък го остави председател на партийната организация на ГЕРБ в Пловдив!

Пловдив има нов кмет, пак от ГЕРБ.

И сега, кажете, как да преодолее „деликатната ситуация“ новият кмет от ГЕРБ и да сезира прокуратурата за всички зулуми на бившия кмет от ГЕРБ Иван Тотев, след като Тотев продължава да му е … партиен шеф!

А само заради проваления транспортен проект в Пловдив Иван Тотев отадва трябваше да бъде арестуван и вече да е с осъдителна присъда.

Прокуратурата обаче жуми за галениците на ГЕРБ, както и за „големите“ кметове на Бойко Борисов на големите градове.

Самият Бойко Борисов, който се кълнеше, че само слух да имало, само нещо да се чуело за „неговите“, с тях моментално е свършено.

И колко да е „свършено“!? Иван Тотев си живее като Крез, никой не му пипа нито кинтите, нито му рови престъпните схеми, за другия Иван пък, Иван Портних – кметът на Варна, който осра цяла България в Израел, Борисов даже не бил … чувал.

От 2016 до 2019 година кметът на Пловдив Иван Тотев заедно с властовата си компания укрива информация за отношенията си с испанската фирма Индра Системас С.А. Същата фирма е изпълнител иначе на проект за десетки милиони за управлението на транспорта на Пловдив.

Проект катастрофално провален. ПРЕСТЪПНО провален!

В края на първия си управленски мандат кметът на Пловдив Иван Тотев подписва договор за 19 570 062 лв., с който възлага на испанската фирма с клон в България – Индра Системас С.А изграждането, внедряването и поддръжката на система за управление на градския транспорт.

Парите са както пловдивския общински бюджет, така и европейски – по Оперативна програма „Регионално развитие“ по проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Пловдив.

Ето договора тук:DOGOVOR TOTEV

Според договора е предвидено изграждането и подръжката на системи за: електронно таксуване, система за управление и оборудване на автопарка, информация за пътуване, изнесена на електронни табла по спирките, комуникационна система за пренос на данни, пълна съвместимост между всички тези елементи.

Договорът е за срок на изпълнение от една година и още 5 години за поддръжката и гаранционното обслужване.

Два месеца преди изтичането на крайния срок, на 15.12.2015 г. изпълнителят предава доклад, че по договора всичко е изпълнено, а на упълномощения от Иван Тотев ръководител на проекта от страна на общината – Борислав Кръстев (тогавашен шеф на общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“) му е “достатъчен“ само ден, за да се запознае с този доклад и да направи всички контроли и проверки за функционалността на системите.

Борислав Кръстев подписва от раз на 16.12.2019 година приемо-предавателния протокол за приемане на изпълнението и окончателния доклад на 17.12.2019 г., като така Община – Пловдив приема окончателно проекта като изпълнен.

Ето го тук доклада! – https://documentcloud.adobe.com/link/track?uri=urn%3Aaaid%3Ascds%3AUS%3Ac0f18824-4d63-418d-819d-1d3d89c710d6

Пак на 17.12.2019 година – забележете! – в Община – Пловдив цъфва фактурата на Индра Системас за остатъка по договора в размер на 9 785 031 лв.

И кметът Иван Тотев одобрява и нарежда плащането със светкавична бързина.

Нали се сещате какви комплименти обикновено стоят зад такава необичайна бързина за превеждане скорострелно на кинтите?!

Кой ял, пил, кой подписвал, кой гепил кинтите, гепил, обаче в края на 2019 година Пловдив НЯМА РАБОТЕЩА СИСТЕМА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ!

Апаратите за самотаксуване по спирките не работят; информационните табла по спирките не подават точна информация на гражданите, а понякога тази информация е объркваща и дори нелепа; съоръженията за валидиране на редовността на пътниците в автобусите не работят. Кондуктори продължават да късат билетчетата, системата за самотаксуване не е свързана с НАП и не отговаря на изискванията на Наредбата за касовите апарати, а това е било изискване според уж изпълнената обществена поръчка…

Фирмата Индра Системас ползват подизпълнители, но не са обявили това по време на провеждането на процедурата за избор на изпълнител по ЗОП.

А това е престъпно нарушение на Закона за обществените поръчки.

Тотев пък и общината МУ си затварят очите, че някои дейности по договора се извършват от подизпълнители, което също е в престъпно нарушение на правилата.

Грандиозният скандал коства на Иван Тотев номинация за трети ГЕРБ кметски мандат, но … само толкова.

Бойко Борисов нито го свали от председателското място на ГЕРБ – Пловдив, а пък спец. прокуратурата, която иначе е силна – вилна за всякакви кокошкарски зулуми за кметовете по разни села и паланки, зажумя услужливо за престъпленията на екскмета Иван Тотев.

„Машата“ на Иван Тотев – Борислав Кръстев първоначално е покрит от Тотев, но в началото на 2019 година блесва с „цялата си прелест“, назначен от Иван Тотев като отговарящ за „водния проект“ на Пловдив – друга обществена поръчка за милиони, които се подреждат и разпределят под масата.

Транспортният проект на Пловдив е тотална щета, 20 милиона потъват, никой не търси отговорност и санкции от изпълнителя, престъплението е заметено под килима, а следващият зам-кмет по транспорта Златин Велков също се прави на „ампери куку“. Вероятно, защото е съученик на Иван Тотев.

Сега се пита в задачката – новият кмет на Пловдив Борисов ли трябва да пита, че даде на прокуратурата партийния си ГЕРБ шеф в Пловдив – Иван Тотев, или Борисов най-после ще излезе от комата, в която е изпаднал, по отношение на престъпните си типове – кметове на големи градове в България. Или пък новият главен прокурор, няма да угодничи като Цацаров на Властта, и ще ги подпука всичките към арестите, каквато впрочем му е професионалната мисия, без да се допитва до Борисов и компания.

Най-простичките въпроси, които трябва да се зададат при първия разпит на Тотев, когато му сложат прангите, са:

-Защо Борислав Кръстев се е подписал урболешката, че проектът е изпълнен, при условие че това очевидно не е така?

-Защо Иван Тотев като материално отговорно лице в Община – Пловдив не е проконтролирал дейността на своя довереник Борислав Кръстев? Оше повече, че упълномощаването на едно лице (пълномощника Кръстев) не отнема отговорността на упълномощаващия (кмета Иван Тотев).

-Защо Иван Тотев е разписал или е позволил извършването на последния транш по договора в края на 2015 г. от близо 10 000 000 лв., доверявайки се сляпо на Кръстев?

-Как Борислав Кръстев като отговорник по проекта от страна на Пловдивска община и като ръководител на звеното по управление на проекта, само за един ден е успял да се запознае с доклад за изпълнение от над 50 страници, да го осмисли и одобри с подписа си, като междувременно за 24 часа е успял и да провери физически, че всички елементи на транспортната система действително работят?

Въпреки закона за достъп до обществена информация на гражданите, който иска да се зарови в проблема издълбоко, удря на камък.
В същото време неработещите автомати за самотаксуване по спирки и в превозните средства на градския транспорт, “умните“ светофари и рушащите се велоалеи стоят като паметници на безумието, изградени с парите на пловдивчани и на европейските данъкоплатци.

На всичкото отгоре „избраната“ испанска фирма, която има свой клон в България, през последните пет години става обект на редица разследвания на Иберийския полуостров и по други точки на света по подозрения за търговия с влияние, картелни споразумения и корупция по повод изпълнението на тлъсти обществени поръчки, в сферите на отбранителните, информационни и транспортни технологии.

Само нашата прокуратура спи, когато стане реч за аферите на Тотев и компания.

Най-смешното е, че в началото на 2016 г. от Министерството на регионалното развитие и благоустройството е пратен екип да провери дали проектът е изпълнен и дали системата функционира. Въпреки че системата ОЧЕВАДНО не работи, одитният доклад сочи, че… всичко е наред. Как Иван Тотев и Борислав Кръстев заблуждават „експертите“ от МРРБ и срещу какво?

И след като скандала, така или иначе, е обществен, ако от Брюксел си поискат обратно евро парите за проекта, кой ще ги плаща – Тотев или данъкоплатците – пловдивчани?!

Иначе неслучайно избраната от Тотев и компания испанска фирма Индра Системас е прелюбопитна.

Индра Системас наема като подизпълнител на обществената поръчка дружеството „Омега сървисиз“ ЕАД. При подписването на договора през февруари 2015 г. обаче дружеството носи името „C.P.И. България“ EAД. „C.P.И. България“ EAД трябва да извърши инcтaлиpaнето на бopдoвoтo инфopмaциoннo и кoмyникaциoннo oбopyдвaнe в автобусите, както и пътничecкитe инфopмaциoнни тaблa и eлcиcтeми пo cпиpкитe. „Омега Сървисиз“ ЕАД обаче е обявена в несъстоятелност на 20 март 2019 г., като е наложена обща възбрана и запор върху имуществото. Мирише на фалит, като опит за прикриване на следите или некомпетентност от страна на испанците да заложат на „куц кон“.

А както отбелязахме по-горе, наличието на подизпълнители по повод изпълнението на тази обществена поръчка е доста проблематично, защото в договора, сключен между Индра Системас и община Пловдив никъде не е посочено, че испанците ще ползват подизпълнители.

По същото това време „C.P.И. България“ вече е и голям данъчен длъжник на ТД на НАП в София и има издаден ревизионен акт за установени задължения от 1 567 689,22 лв. по ЗКПО и ЗДДС.

Въпреки това, чрез схемата със скрития подизпълнител тя е допусната да работи в Пловдив и монтира договореното оборудване, което НЕ РАБОТИ И ДО ДНЕС. Първоначално капиталът на дружеството е собственост на Емануил Василакис, който има участия в още 18 фирми. В борда на директорите на ЕАД-то, по времето когато то работи в Пловдив, влизат още Георги Аврамчев и Панайотис Вузулидис.

Въпросният Аврамчев е изключително интересно лице – Той е един от акционерите, участвали в увеличението на капитала на Росексимбанк през фирма АИГ трейдинг. Трезорът преди носи името „Тракия банк“, гр. Пловдив, който впоследствие е закупен от убития впоследствие банкер Емил Кюлев.

Георги Аврамчев е известен и като председател на федерацията по плувни спортове, а на това място преди него е бил точно Емил Кюлев.

Настоящите съдружници на Аврамчев също не са случайни. Във фирмите ЦИТРОН ДЖИ ЕС ЕМ АД, КОНСУЛТ 2003 ООД, БУЛМАШ – ИЗТОК ЕООД, Аврамчев е съдружник с Христо Бориславов Дионисиев. Христо е синът на известния български бизнесмен Борислав Дионисиев. Борислав Дионисиев е бил агент на Държавна сигурност под псевдоним „Христов“ във Второ главно управление. В продължение на дълги години Дионисиев представлява в страната интересите на гръцкото семейство Вардиноянис. В България участва в първия опит за приватизация на Булбанк, в който Вардиноянис не печели заради по-ниска оферта на първи кръг. Впоследствие търгът е отменен и Борислав Дионисиев се разделя с гръцката фамилна групировка.

Аврамчев е и управител на компанията „РИДЖЪНТ ЮРОПИЪН ПРОПЪРТИ БЪЛГАРИЯ ЕООД“. Дружеството е по-известно като собственик на софийския ЦУМ. През 2004 година той бе купен от бизнесмена Георги Гергов за 20 млн. евро. Гергов е твърде близък с бившия кмет Тотев по бизнеслиния.

Във фирма ЕПСИЛОН КОНСТРАКШЪН ЕАД пък Аврамчев е съдружник с Филип Чипев, който е съдружник със зам.-министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова, назначение на Валери Симеонов от „Патриотичен фронт“.

Хайде да видим сега, новият главен прокурор, който прокламира, че нямало да зависи от ничии политически и бизнес интереси, от кого ще започне първи.

От Иван Тотев. Който отдавна трябваше да е с белезници.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини