ЕВРОДЕПУТАТЪТ ЕМИЛ РАДЕВ ИСКАЛ ОТ ЛИБИЙЦИТЕ 4,5 МИЛИОНА ЕВРО ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА ТАНКЕРА БАДР

Трябва да прочетете

В началото на август 2018 г. евродепутатът Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП), заедно с оръжейния бос Николайчо Гигов и Димитър Борисов от сметопочистващата фирма “Титан””, е летял до Триполи с предложение до държавната либийска компания GNMTC – консултантски договор с близка до Радев кантора за 4,5 милиона евро, срещу съдействие за освобождаване на арестувания в България либийски танкер БАДР.

Корабът беше отвлечен в края на миналата година по изключително скандален криминален начин от въоръжени мутри, които действаха като пирати, но със съдействието на органи на съдебната и изпълнителна власт в страната. Биволъ разкри тази безпрецедентна проява на брутално потъпкване на българското и междинародно право, свързано с въоръжен екшън и насилие над законния екипаж и капитана на кораба в акваторията на Бургаския залив. /тук/. Последващите разкрития и публикации за инцидента, който се превърна в световна новина, благодарение на журналистическата ни реакция, можете да видите още /тук, тук и тук/ По-късно разкрихме и супер скандалния факт, че пиратската атака срещу либийския кораб е била предвождана от действащ спецполицай от София, който е работил за частната компания в качеството си мутра в свободното си време. След разследване на МВР, публикацията в Биволъ бе изцяло потвърдена, а служителят на МВР Александър Василев Лонгочев, действащ като охранител на “Башев Секюрити Тийм” бе уволнен от системата на Вътрешното министерство. Той бе разпознат и от капитана на кораба Абдулла Абдул Джалил като едно от лицата, превзели насилствено танкера на 21 декември миналата година.

Биволъ разполага с визовите апликации на Радев и Гигов, които са изпратили заедно с копия от паспортите си до Министерството на транспорта на Либия, за да получат разрешение за влизане в страната. По достоверна информация, те са летяли до либийската столица от Летище Истанбул. Подробности за тяхното посещение бяха дадени и в телефонен разговор с г-н Мохамед Елахреш, който е официален преговарящ на GNMTC по казуса с танкера.

Визовата апликация на Радев и Гигов до либийското Министерство на транспорта от 18 юли 2018 г.

Да, мога да потвърдя, че той беше в Либия и се срещах с него, между 3 и 6 август 2018 г. – казва Елахреш. “Г-н Радев беше с лица на име г-н Гигов и г-н Борисов и един български гражданин, живеещ в Либия (името му е арабско и не се разбира от записа). Имахме впечатлението, че с нас се свързват за дипломатическа интервенция, защото, очевидно, г-н Радев е персона с дипломатически статут, доколкото разбирам, той е член на Европейския парламент, и ние вярвахме, че това е официална инициатива от българската държава, за да се реши проблема. За съжаление случаят не беше такъв, защото когато се видяхме ние говорихме за нарушенията от българската администрация, които се гледат в съда в България и бяхме учудени, че те говорят за уреждане на въпроса.

В редакцията се пази пълния запис от разговора с Елахреш, който е на позиция claim manager в компанията.

Консултация, с мирис на рекет

Уреждането е трябвало да мине през консултантски договор с кантора, близка до Радев, като сумата за консултациите е впечатляваща – 4.5 милиона евро, от които 1,5 милиона предварително плащане, неподлежащо на връщане, какъвто и да е резултатът от посредничеството.

Те предложиха, през Мая Андреева, консултантско споразумение, според което GNMTC трябва да плати 4,5 милиона евро, за да се освободи кораба. Една част от сумата – 1,5 милиона, щяха да бъдат невъзвръщаеми при всякакви обстоятелства, независимо дали е успешен или е провал, а другата част от плащането се предполагаше да бъдат платени след освобождаването на кораба. Разбира се, такъв консултантски договор за 1,5 милиона е безумен, нереален, и ние отхвърлихме изцяло предложението и веднага уведомихме Мая Андреева с официален имейл. Тя е лицето, което работи тясно с г-н Радев, мисля, че е негов съдружник. Доколкото разбирам тя е тясно свързана и с българското правителство в областта на транспорта.

Попитан отново дали става дума за Димитър Борисов, един от собствениците на сметопочистващата фирма “Титан” и съсобственик на сдружението Булгаргеомин ДЗЗД, което има претенции към кораба, Елахреш потвърди:

Димитър Борисов е човекът, който организира цялата тази схема. Той седеше срещу нас заедно с Гигов и Радев като гаранция, че освобождаването ще се случи.

Либийците обаче били категорични, че няма да се поддадат на никаква форма на откуп или рекет, за да си върнат незаконно отнетата собственост и ще водят дела до дупка. Защитата по международното морско законодателство е поета от една от най-големите и авторитетни компании в света в областта на търговското и морско право INCE&Co, с хедофис в Лондон. Либийската компания  наистина е много активна пред български съдилища и международни институции, особено след като танкерът беше практически отвлечен в български териториални води.

Радев: Фактологията не е вярна, но няма проблем да съм консултант

Потърсен по имейл с въпроси относно събитието за лобисткото пътуване до Либия и действията му на частен консултант, както и евентуален конфликт с функциите му на европейски депутат, Емил Радев отговори следното:

Твърдяната от Вас фактология не отговаря на истината. Уведомявам Ви, че повече от 20 години упражнявам адвокатска професия. Консултантската дейност на адвокатите е разрешена да се практикува, както от членовете на българския парламент, така и от членовете на Европейския парламент и не представлява конфликт на интереси с извършваната парламентарна дейност.

Копие от паспорта на Радев придружава искането за виза, което е съвместно с Николайчо Гигов.

Биволъ изпрати допълнително конкретни уточняващи въпроси:

  • Кое точно не е вярно във фактологията?
  • От кого е финансирано пътуването до Либия и получил ли е Радев хонорар?
  • Ако не е получил, какво го е мотивирало да се включи в тази посредническа операция с Гигов и Борисов?

Отговор не се получи.

Факт е, че евродепутатът съвместява работата си като политик с адвокатска практика към Адвокатска колегия – Варна. Специалист е в сферата на търговското, финансовото, административното, международно-частното и гражданското право – пише в неговата страница в Wikipedia, която го представя в позитивна светлина и с хвалебствени квалификации. Емил Радев е декларирал пред Европейския парламент доходи от адвокатска дейност, както  и от фирмата “Инвест консултинг 2002” АД, в която управители са негови роднини.

Адвокатстването за извличане на облага от една криминална схема обаче трудно се вписва във високите морални и етични стандарти, които следва да спазват членовете на Европейския парламент. Още повече, че са замесени и други лица на държавни позиции като Мая Андреева.  Публичната репутация на другия посредник Николайчо Гигов и “титана” Димитър Борисов пък е по-скоро в нюансите на мафиотското сиво, отколкото на белия бизнес.

Преференциалният евродепутат

На последните избори за Европейски парламент,  Емил Радев от ГЕРБ беше преизбран трудно, въпреки че цели села далеч от родната му Варна гласуваха за него преференциално, както показва анализът на изборните резултати. Този феномен беше обяснен от свидетел пред онлайн изданието “Офнюз” с наказуемата практика да се купуват гласове.  “Аз купих гласовете за Радев” – твърди в прав текст свидетелят пред репортерите.

Това обаче не беше достатъчно и Радев не набра нужния брой преференции, за да се пререди в листата. Но вътрешните рокади на ГЕРБ с Мария Габриел и Лиляна Павлова, които се отказаха от местата си, все пак го изтикаха на избираема позиция.

Веднъж в Европейския парламент, Радев успя да заеме важния пост на заместник-председател в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE). В предишния си мандат Радев беше член на Комисията по правни въпроси. Биволъ разследва начина, по който Радев е бил избран и предпочетен за престижния пост на зам.председател.

Емил Радев е служил в  секретното поделение “Тихина” заедно с  шефовете на групировката ТИМ. Покойният немски разследващ журналист Юрген Рот в публикация, задава въпроси дали именно Радев не е топлата връзка на Борисов със скандалната варненска групировка.

Емил Радев беше вносителя на законодателните промени, които закриха свободния достъп до фирмената история в Търговския регистър след като Биволъ публикува документи, доказващи връзката на премиера Борисов с нелегална фабрика за цигари в Крайморие, разкрита и атакувана от антимафиотите през 1995 г. Впоследствие делото е смачкано, а Борисов и неговия съдружник Румен Николов – Пашата, продават фирмата “Тео Интернационал”, собственик на фабриката, на Иво Каменов от ТИМ.

Договор с протеже на Радев. Посредник с ДС-връзки, приятел на Борисов

Името на Мая Андреева, която според либийската страна е изпратила писмената оферта, дискутирана на срещата, изплува преди години в скандал свързан с Радев. През 2011 г. тя беше назначена за член на ЦИК от квотата на ГЕРБ. Тогава стана ясно, че Андреева дели един офис с депутата от ГЕРБ, но Радев отрече да има нещо общо с нея.

Трудоустройването на Андреева от властта продължи през 2017 г., когато тя стана член на борда на директорите на държавното предприятие “Летище София” ЕАД, където тя е и до момента. Принципал на Летище София е Министерството на транспорта, а назначението на Андреева се случи при министър Ивайло Московски.

Биволъ изпрати до пресслужбата на “Летище София” въпроси до Мая Андреева, на които до редакционното приключване на статията не се получи отговор.

Копие от паспорта на Гигов придружава искането за виза, което е съвместно с това на Радев.

Името на оръжейния бос Николайчо Гигов е спрягано многократно в скандали свързани с властта. Може би най-гръмкият от тях беше аферата за “Топлофикация София”, когато той беше издирван от прокуратурата да обяснява посредническата си роля при заплахите отправени от Румен Овчаров към директора на НСлС Ангел Александров. В оръжейната  фирма на Гигов “Делта – Г” е работил и бившият високопоставен офицер от ДС Параскев Параскевов – бивш зам.министър на МВР в правителството на Жан Виденов, баща на адвоката на Пеевски – Александър Ангелов.

Ангелов е собственик на ключовите офшорки, свързвани с Делян Пеевски, а баща му Параскев е шеф в адвокатската кантора “Авиора консулт”, която защитава Пеевски в САЩ срещу обвиненията на Цветан Василев по закона “Магнитски” – доказа разследване на Биволъ, базирано на Паманските документи.

Гигов и Борисов на тенис.

В секретните дипломатически доклади на САЩ, изтекли в Wikileaks, публикувани от Бивол /виж тук/, Гигов е обрисуван по следния начин от дипломата Алекс Караянис.

¶5. (Секретно//не за чужденци): …Смята се, че е нарушавал оръжейното югоембарго и може да има роля в текущ трафик на амфетамини. Има семейни връзки в Сърбия и демонстрира на висок глас антипатия към мюсюлманите. Чрез комбинация от персонални връзки и либерални политически дарения, Гигов смята за „близки лични приятели“ много от най-влиятелните фигури, вкл. Президента Първанов, вътрешния министър Петков и софийския кмет Бойко Борисов. Неотдавна той използва тези връзки като местен агент на EADS, помагащ на европейския консорциум в конкурса на Министерството на отбраната за доставка за българските военни на хеликоптери от Еврокоптер…

Докладът е с най-високо ниво на класификация сред изтеклите дипломатически грами.

Биволъ изпрати на електронната поща на “Делта – Г” въпроси до Николайчо Гигов относно визитата му в Либия, заедно с Емил Радев и Димитър Борисов, но и на това запитване отговор не се получи.

Димитър Борисов на митинг пред Народното събрание срещу оставката на правителството на Бойко Борисов. Снимка Webcafe

Съсобственикът на “Титан” и на “Булгаргеомин” Димитър Борисов, с прякор “Гърнето”, афишира публично подкрепата си за ГЕРБ и Борисов на митинг през 2013 г. срещу оставката на кабинета  “Борисов 1”. По това време той беше и собственик на футболния клуб ЦСКА, а неговите фирми печелеха серийно обществени поръчки за сметопочистване в градове, управлявани от ГЕРБ. Общо фирмите свързани с Борисов имат договори за обществени поръчки за над 106 млн. лв. Извън този успешен бизнес с подкрепа от властта, Борисов често грее в криминалната хроника за хулигански прояви и юмручни разправи с лица, свързани с ъндърграунда.

Евродепутат посредничи в пиратско-криминална сага с ДС-връзки

На 22 декември 2018 г. танкерът БАДР беше буквално превзет от въоръжени гардове на охранителна фирма без лизенз, сред които е имало и действащи полицаи облечени с униформите на “Башев Секюрити”. От разследване на Биволъ стана ясно, че сред мутрите на борда е бил и действащия полицай от специалните сили на МВР-София Александър Лонгочев. МВР дълго увърта и прави проверки, но най-накрая уволни Лонгочев.

След раздухването на скандала, новият украински екипаж дори се опита да избяга с танкера от български води, но беше върнат насила и до момента стои закотвен в бургаския залив. Панамският му флаг, регистриран от “Булгаргеомин” беше отнет, както и сертификатите за плаване.

Пиратската акция доведе до международен скандал заради остра дипломатическа реакция на Либия. Танкерът стана сюжет и на преговори на най-високо ниво, водени от премиера Борисов с либийския му колега. Либийската страна е завела пред български съдилища дела, за да си върне танкера, които засега успешно печели.

Претендент за собствеността на танкера е сдружението “Булгаргеомин” ДЗЗД, което се представя за наследник на едноименната държавна фирма, но всъщност няма нищо общо с нея. Оригиналната компания от соц.времената “Булгаргеомин” беше разкрита през годините като една от основните външнотърговски компании на НРБ, развиваща дейност главно в страните от Третия свят, чрез които бяха източени много милиарди национален капитал на държавата, които бяха откраднати от бившата комунистическа номенклатура и служители на ДС. В това гигантско престъпление с националното богатство бяха съучастници редица бивши български политици и банкери от времето на комунизма и първите години след 10ти Ноември, в пряка връзка с дейността на тогавашното Първо управление на ДС. Разкриването на престъпните дела на “Булгаргеомин” и източването на националните финансови ресурси бе дело основно на сериозна журналистическа работа, която е и в портфолиото на журналистите от Биволъ. Славата на “Булгаргеомин” остана като една от външнотърговските фирми използвани за незаконен експорт и престъпно присвояванена национален капитал от тогавашната висша номенклатура и Държавна сигърност. Чудовищно престъпления, останали неразкрити докрай и ненаказани до днес от всички български правителства, наследници и контролиртани от бившите висши ченгета на комунистическия режим.

Съсобственици на сдружението-копие са фирми свързани с Димитър Борисов от “Титан” и агентът на ДС Цветан Цанев – швейцарски гражданин и адвокат свързан с множество тъмни афери, включително бизнес с диаманти с Коза Ностра и изнасянето през “Инвестбанк” на милиони от режима на Мадуро. За последното сигнализира не кой да е, а посланикът на САЩ в София на специална среща с българските власти.

В схемата се включва и частният съдебен изпълнител Тотко Колев, който действа като камикадзе, погазвайки един куп правила и съдебни решения, за да прехвърли собствеността на танкера на “Булгаргеомин” чрез публична продан. За тези си неправомерни действия той беше лишен от права за 2 години от Дисциплинарната комисия на Камарата на частните съдебни изпълнители. Колев обжалва мярката пред ВАС, но загуби окончателно. В свое решение номер 118, което е съвсем актуално, от 18.07.2019 година, Върховният административен съд описва подробно хронологията и нарушенията, довели до пиратското превземане на чужда собственост.

В решението на ВАС обаче не се споменава нещо още по-фрапантно – всички действия на “Булгаргеомин” ДЗЗД, пред българските съдилища и ЧСИ, за да получи танкера БАДР, се основават на един доказано фалшифициран документ – ипотека с реквизитите на гръцкия нотариус Йоана Андреадаки от 2017 г. След като разбира, че този документ е използван в България, Андреадаки се обръща към атинската прокуратура, която започва разследване.

След раздухването на скандала до международен, държавните институции изразиха негласна подкрепа за пиратите, дистанцирайки се от случая и обявявайки престъпната схема за “частно-правен” спор и приемайки за валидна ипотеката, която е доказано фалшива.

За фалшивата ипотека е знаела и българската прокуратура, която е започнала още в началото на 2018 г. разследване по сигнал на либийската страна. Този факт обаче стана публично достояние чак след като гръцката полиция арестува посредника Георгиос Лапас, който е водил представителя на Булгаргеомин Асен Кавдански при нотариуса в Атина.

Така излиза, че вместо да прекрати една очевидно криминална история, прокуратурата е пасувала, а евродепутатът Радев, оръжейника Гигов са се опитвали да извлекат изгода от ситуацията чрез консултантски услуги.

Въпреки, че съдебната сага с танкера продължава, вече има съвсем отчетлив резултат от престъпните действия на групата, чийто консултант е Емил Радев. Той се изразява в уронване на международния престиж на България, а държавата ни дори попадна в доклад на Службата за военноморското разузнаване на Военноморския флот на САЩ като страна, в която има опасност от пиратство.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини