ОКТОПОДЪТ НА ПРОМЯНАТА – II. СКАНДАЛНИ МРЕЖИ НА „ПП“ ОТ СЕМЕЕН БИЗНЕС И БАДЖАНАЩИНА, ЗАД КОЯТО НАДНИЧА ДС, ЗАДУШАВАТ ДЪРЖАВАТА

Трябва да прочетете

На 7.06.2022 АФЕРА публикува разследването:

ОКТОПОДЪТ НА ПРОМЯНАТА ИЛИ КАК ПЕТКОВ, ВАСИЛЕВ, ЛОРЕР, ХРИСТАНОВ, АНГЕЛОВ И АЛБАНЕЦЪТ ГУРИ РАЗКЕШВАТ МИЛИАРДИ

Следва втора част на разследването:

– Приоритетна грижа за семейните бизнеси и роднини от ДС надничат зад ключови фигури от ПП

– Съпругата и братът на земеделския зам.-министър с бизнеси, зависещи от Министерството на земеделието

– Адвокатска кантора, близка до Прокопиев, в която майката на Никола Минчев е старши партньор, е „административната школа“ на Лена Бориславова и Никола Минчев

– Бащата на  Христанов и тъстът на Гури – видни ДС фигури

Младите и „честни“ активисти на „Продължаваме промяната“, които дойдоха на власт с обещанието да преборят мафията и шуробаджанащината в управлението на държавата, с нищо не дават признаци, че като манталитет се различават от това, което ще „променят“.

Набиват се на очи няколко семейства и приятелски групи от „Промяната“, които по нищо не отстъпват на старите соц. традиции, доразвити от Прехода, под мотото „Да уредим родата“.

Никола Минчев и Лена Бориславова

Вниманието привлича адвокатска кантора „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“, която минава за приближена на Иво Прокопиев. Там старши съдружник е Весела Станчева – Минчева – майка на бившия председател на парламента Никола Минчев. Именно тя назначава сина си в кантората.

Лена Бориславова и Никола Минчев са влезли в политиката, идвайки именно от тази адвокатската кантора, ангажирана с приватизационни сделки, от които пряко заинтересовани са били фирми от кръга на Иво Прокопиев, разкри преди дни и юристът конституционалист и шеф на Института за модерна политика Борислав Цеков. Пред ПИК той напомня, че през въпросната адвокатска кантора са минали няколко доста скандални сделки, една от които за „Булгартабак“.

Да не забравяме и проверката на прокуратурата за договора на Лена Бориславова с ББР (апропо, Кирил Петков и Асен Василев се заеха първо с ББР, докато бяха в служебното правителство) и получаваните от нея хонорари докато е служител на кантората.

Всъщност огромното за българските стандарти възнаграждение е получавано именно от адвокатската кантора „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“, макар името на Лена Бориславова да е изрично посочено като получател на месечното възнаграждение от ББР от 13 690 лв. или 164 289 лв. годишно без ДДС.

Според източници от юридическите страни, Лена Бориславова е била назначена в кантората около 2019-2020 г. след ходатайство на Кирил Петков в качеството му все още на „преуспяващ бизнесмен и харвардски възпитаник“. Още при издигането на Никола Минчев от ПП за председател на Народното събрание пък стана ясно, че именно той е човекът, нает да работи на хонорар от 140 евро на час в ББР, съобщи тогава председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Тази финансова схема между ББР и кантората, в която участват Лена Бориславова и Никола Минчев, съвпада по време не само с началото на влизането в политиката на „Промяната“, но и с разпространените кадри от влизането в любовната квартира на ул. „Гладстон“ на Лена Бориславова и Кирил Петков, който „се държи за парапета“. Съвсем друга тема, която ни препраща към старите вицове за шефове и секретарки, е доколко е морално и отговарящо на професионалните стандарти да назначиш за началник на кабинета си жена, която те е водила в квартирата си.

Зам.-министър Христанов и бизнесът с храни на съпругата му и брат му

С преплитане на семейни бизнеси и висша държавна длъжност в същия сектор внимание привлича и заместник-министърът на земеделието Иван Христанов от квотата на „Продължаваме промяната“.

Напористите медийни изяви на Христанов, свързани най-вече с лабораторията за контрол на хранителни продукти на ГКПП „Капитан Андреево“, навежда на мисълта какъв интерес има, за да е толкова нападателен.

Оказва се, според справка в Търговския регистър, че името на неговата млада и чаровна съпруга Ива Димитрова Палма излиза като собственик и/или управител, или пък член на съвета на директорите на точно 9 фирми, които се занимават с дистрибуция и производство на хранителни продукти и свързаните с тях търговски и консултантски дейности. Сред тези фирми са „Юник фуудс“, „Веган къмпани“, „Лея“, „Захариус“, „Номади фуудс“, „Пауново Изток“, „Дъ Барбериън“, „Небюла кепитъл“ и „Хитър Петър“.

Завидно, нали?

Възниква въпросът: зам.-министър Иван Христанов не е ли в конфликт на интереси при такъв мащабен семеен бизнес, който определено има допирателни с Министерството на земеделието и с… въпросната лаборатория на границата, срещу която Христанов роптае, че пускала, видите ли, пестициди. А съпругата му чрез близо дузина фирми произвежда био и здравословни храни. (Дали приликата с пробиотиците на Кирил Петков и баща му, и веган сладкишите на Линда е случайна?).

В бизнеса с храни е и братът на Иван Христанов – Чавдар. Той стана популярен покрай участието си в реалити предаването „Фермата“ и то след като брат му вече стана шеф в Земеделието. В предаването той бе представен като потомък на стар род, който дълги години е бил изпълнителен директор в голяма финансова компания, без да се уточнява коя. Той напуснал добре платената си работа заради морален конфликт, съобщават при представянето му в популярното предаване. Сега Чавдар е горд собственик на популярната пекарна „Житената питка“ в Плевен.

Няма публична информация в коя голяма финансова компания е работил Чавдар Христанов преди да стане хлебопроизводител, но не може да подминем факта, че неговият брат Иван Христанов преди да стане зам.-министър участва в няколко фонда и компании, които в момента са прехвърлени на съпругата му Ива Палма. Така тя се оказва една от най-крупните бизнес дами, прибавяйки към 9-те фирми от хранителната промишленост и още две от сектор финанси и инвестиции: „Хермес стратеджик“ и „Кредит революшън“.

Така стигаме до друга семейна двойка от тази сфера –съдружникът на Христанов и неговата съпруга.

Съдружникът на Христанов – Елвин Гури и съпругата му Ралица Агайн

В разследването „Октоподът на Промяната, или как Петков, Василев, Лорер, Христанов, Ангелов и албанецът Гури разкешват милиарди“, публикувано на 07.06.2022 г. от „Афера“, се разкрива връзката между Иван Христанов и Елвин Гури.

Съпруга на Гури е бившата зам.-шефка на Комисията по финансов надзор Ралица Агайн, която през годините минава за приближена в бизнес делата на Михаил Михалев – Маджо – фигура, завладяла крупни бизнеси още в зората на 90-те години. Тук е и фигурата на Евгени Ангелов с основания от него „Силвърлайн Партнърс“. На практика в момента Лорер и Гури управляват друг партньор на т.нар. Фонд на фондовете – „Емпауър Кепитъл“/Empower Capital/, а Ангелов – „Силвърлайн“. Управител в „Силвърлайн“ е съпругата на Гури – Ралица Агайн.

Преди Empower Capital, Елвин Гури и настоящият заместник-министър на земеделието Иван Христанов основават JetFinance International, най-големият независим кредитор за потребителско финансиране в Югоизточна Европа. JetFinance бе продаден на BNP Paribas Personal Finance през юли 2007 г., когато Иван Христанов е в Борда на директорите на банката.

И още навързани интереси на едни и същи лица на „промяната“.

Съдружниците в избрания за посредник на Фонд на фондове – „Силвърлайн Партнърс“ – Евгени Ангелов, Иван Христанов и Елвин  Гури – са видимо свързани с Даниел Лорер.

Когато стана министър на иновациите, Лорер се освободи от капитала на консултантската компания „Брайткап Инвестмънт Адвайзор“, като го прехвърли на двама от съдружниците си в компанията – един от тях е Елина Халачева, с която работят отдавна, и която е … съпруга на Евгени Ангелов, който сега е в бизнес отношения с Фонда на фондовете, контролиран от Лорер.

Друг основател на „Силвърлайн Партнърс“, която ще разпределя 75 милиона лева, е заместник-министъра на земеделието Иван Христанов.

Зад новите лица на „Промяната“ стоят татковци от ДС

И ако някому се вижда сложна тази схема от роднински и съпружески обвързаности, нека внесем още една подробност.

И Иван Христанов, и Ралица Агайн са потомци на функционери от Държавна сигурност. За бащата на Христанов стана ясно покрай разсветляване на друго лице. Така от решение № 2-1495/04.12.2018 г. на Комисията за разкриване на документите и обявяване на принадлежност към Държавна сигурност изскача името на бащата на настоящия заместник-министър на земеделието Иван Маркос Христанов. Маркос Христанов е бил ръководен кадър в структурите на ДС в Плевен. От цитираното решение № 2-1495/04.12.2018 г. за бащата на Христанов става ясно, че о.р. Маркос Христанов е вербувал хора за Държавна сигурност.

Ралица Агайн – Гури пък наричаха „партизанската принцеса“ още по времето когато беше народен представител и заместник-председател на Комисията по финансов надзор (КФН). Прозвището идва, тъй като животът ѝ също е като на принцеса – на 33 години става зам.-председател на КФН, който отговаря за инвестиционните посредници. Говори се, че дядо й Методи от Пернишкото село Друган е бил партизанин. След 9 септември 1944 г. той прави сериозна полицейска кариера.  Твърди се, че е от хората, които са участвали в създаването не само на новия социалистически милиционерски апарат, но на Държавна сигурност.

Изглежда в това има голяма доза истина, защото след него всички Агайни по време на соца са се подредили по впечатляващ начин. Ненчо Агайн – бащата на Ралица, се издига до зам.-министър на вътрешните работи. А родственикът му Георги Агайн – до бивш началник отдел в Държавна сигурност, отговарящ за СРС-тата, които тогава наричали „Подслушванията“.

Фамилията не е зле и при капитализма, разкрива през 2010 г. в. „Атака“. Например братовчедът Венцислав Агаин е член на борда на директорите на „Булгаргаз“ до 14 юни 2008 г. След това е в ръководството на „Комбината за обработка на цветни метали“ във Враца, който в бе солидно източен и докаран до фалит.

Тези стабилни семейни връзки на фамилия Агайн помагат на Ралица Агайн само с три години трудов стаж, само на 25-годишна възраст, да стане депутат от НДСВ в 39-ото Народно събрание.

В настоящият момент тези номенклатурни деца на миналото, срещу което се бори „Демократична България“, са сред актива на управлението на „Промяната“ – най-близкият идеологически партньор на жълтопаветната десница.

Според анализатори, дори ПП е на път да изземе електората на ДБ. Показателен за това твърдение е т.нар. протест в защита на правителството.

Описаните по-горе роднинско-семейни и приятелски връзки, станали основа за управлението на държавата от коалицията, оглавявана от „Продължаваме промяната“, са само върхът на един айсберг.

Дъното му още не се вижда, но липсата на морал в управлението и хаосът, който се създава в държавата, само намеква за неговата необятна дълбочина.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини