Имате новина или сигнал? Изпратете ни я на имейл: [email protected]

Когато Гергов иска нещо, той знае как да го получи

Трябва да прочетете

Когато Георги Гергов иска нещо, той знае как да го получи. Това за пореден път стана ясно на последната сесия на общинския съвет в Пловдив, когато той след пореден опит получи еднолична власт върху Панаира след разрешения апорт на варненските акции в дружеството „Пълдин туринвест“, чрез което и досега управлява 50% от изложбения център.
До това решение се стигна, след като общинския съвет във Варна взе решение да апортира своите 29% от акциите от Панаира в дружеството на Гергов, с което на практика му „подарява“ мажоритарния дял срещу участие в едно недотам печелившо дружество, каквото е „Пълдин туринвест“.
Решението на общинския съвет във Варна беше обжалвано от областния управител и близо година изчакваше решението на Върховния административен съд (ВАС). Върховната съдебна инстанция обаче реши, че решението е напълно законно, което отвори ръцете на Гергов и само ден след като излезе то, той задейства процедурата за увеличаване на капитала на „Пълдин туринвест“ и апортиране на варненските акции.
Това постави пловдивските общинските съветници (тъй като община Пловдив има 25% от капитала на „Пълдин туринвест“) пред възможност да се противопоставят на това решение и те го направиха с голямо мнозинство, което не попречи на Гергов да извърши увеличението. Решението за апорт на варненските акции в „Пълдин туринвест“ обаче беше обжалвано от кмета Здравко Димитров и тогава историята изглеждаше приключена – поне за кратко, докато делото се реши. Оказа се, че Гергов не иска да чака съдът да се произнесе, било то и в негова полза.

Той направи втори опит за увеличаване на капитала и насрочи ново общо събрание за 9 януари, за което общинските съветници от Пловдив трябваше да прегласуват предишния си отказ, но този път това не се случи. С гласовете на съветниците от ГЕРБ и БСП община Пловдив се обяви в подкрепа на апорта. 
Гергов обещава, съветът изпълнява
Малко преди да се получи последната покана за общо събрание на 9 януари, до общината и общинските съветници се изпраща друго писмо, в което Гергов „обещава“ на общинарите, че 2% от акциите в „Пълдин туринвест“ ще бъдат дарени на Община Пловдив след увеличаването на капитала, така че делът ѝ да не се променя (25%). Това обаче няма никакво значение. От една страна, делът на общината в „Пълдин туринвест“ е незначителен и не може да влияе на решенията, които се взимат в дружеството – доказателство за това са множеството разпоредителни сделки, които Гергов еднолично извършва. От друга страна, запазването на 25% в „Пълдин туринвест“ няма никакво отношение в управлението на Панира и общината ще остане все така изолирана от съдбата на един от най-ценните обекти в града, а решенията ще се вземат еднолично от Георги Гергов.
Наред с това той предложи да бъде обсъден и терен от 6 дка от територията на панаира, който да се използвана за изграждането на опера. Повдигането на темата с операта не е случайно. Липсата на сграда за опера в града многократно е налагала нуждата да се обсъжда използването на терен от панаира с изглед към реката за целта, но поради политически неразбирателства така и не се стига до решение.
Съмненията, че с това си действие общината предаде мажоритарния дял от Панаира в ръцете на Георги Гергов, без да получи нищо насреща, остават, както и тези, че дори и да получи „обещаното“ от него, то общественият интерес отново ще е засегнат, а Гергов в крайна сметка ще получи това, което иска. 
Решението със смесени послания
Проекторешението във връзка с апорта, което беше внесено в общинския съвет, съдържаше три точки. Първата гласеше да не се даде съгласие от община Пловдив за увеличаване капитала на „Пълдин туринвест“, като представителят Ясен Михайлов изрично упражни правото на блокираща квота на общината съгласно чл. 51б, ал. 2 от Закона за общинската собственост.
Втората точка формално изрежда всички проекторешения от дневния ред за предстоящото общо събрание (увеличаване на капитала, приемане на община Варна в „Пълдин туринвест“), на които представителят да гласува „против“. Третата точка възлага на кмета, в случай че бъдат взети каквито и да било решения, да ги обжалва.
Решението обаче не беше прието във вида, в който беше внесено.
Подобно на миналата сесия на съвета и сега председателят на групата на „Автентична лява БСП“ Николай Радев отново предложи общината да подкрепи апорта. За разлика от предишния път сега това приложение срещна подкрепата на съветниците от ГЕРБ.
Така решението се измени в едната си част, казвайки, че представителят на общината трябва да гласува на общото събрание на 9 януари в подкрепа на апорта, но остана неизменено в другата си част, в която се казва, че общината упражнява правото си на блокираща квота и възлага на кмета да го оспори.
По думите на адвокат Веселина Александрова, решението в този му вид противоречи на мотивите (които също не са променени) и е незаконосъобразно, създавайки пореден заплетен казус около панаира. По думите ѝ в този му вид решението предписва на представителя на общината да действа противоречиво на събранието, като тепърва предстои да се обсъждат правните възможности, които ще разплетат ситуацията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини