Имате новина или сигнал? Изпратете ни я на имейл: [email protected]

С президентска благословия: Шефката на „Мини Марица-изток“ прекратява спечелен търг и завишава двойно цените

Трябва да прочетете

Временно управляващата „Мини Марица-изток“ ЕАД Илза Чинкова е на път да остане постоянно на поста си. Името на Чинкова през последната година се забърква в скандални незаконни уволнения и назначения без конкурси в „Мини Марица-изток“, както и в прекратяване на спечелен търг и завишаване двойно цените без никакви аргументи.
Класиралата се на срамното 5 място в предишния конкурс Чинкова бе назначена с протекции временно за изпълнителен директор в началото на февруари миналата година. Сега Чинкова е на път да стане за постоянно в новия конкурс.

В момента се оказва брутален натиск в Български енергиен холдинг (БЕХ) и безпрецедентна намеса в съдебната система, за да се прекратят образуваните преписки срещу нея.
За скандалните назначения и липсата на професионална експертиза на Чинкова вече има изпратен през ноември 2022 г. сигнал към главния прокурор Иван Гешев. В момента тече проверка по сигнала за назначения без проведени конкурси, което е в противоречие с  устава на „Мини Марица-изток“ ЕАД, вътрешните правила на БЕХ и Министерството на енергетиката, научи медията ни от достоверни източници.

Има и друг сигнал до БЕХ – за неправомерните назначения и уволнения, показващи тоталната неграмотност на Чинкова. Съгласно решение №6 /11.01.2023 г. на Старозагорския съд Илза Чинкова няма право да извършва кадрови промени по реда на чл. 328 от КТ поради временния  си статут, защото е назначена „до провеждането на конкурс“ и това е в противоречие със Закона за публичните предприятия, правилника за неговото прилагане и Устава на БЕХ.
И още от будещото потрес управление на Чинкова:

Ремонтната  програма на  дружеството, предназначена за поддържане на техническите възможности на съоръженията в работен вид, не се изпълнява, което ще доведе до висока аварийност и последващо оскъпяване на разходите за ремонт.
Според източници на Афера, има и завишени обеми на Обществени поръчки за доставки на Гумено транспортна лента (ГТЛ). За справка: по същото време „ТЕЦ Марица изток-2“ закупува лента със същите характеристики между 620 – 650 лева на линеен метър, а „Мини Марица – изток“ – за 1200 лева на линеен метър. Същата информация може да бъде проверена по реда на заявяване в Агенцията по обществените поръчки.

С аргумента за оскъпяване има налице тенденциозно завишаване на всички поръчки над допустимите, които не могат да се аргументират с инфлацията и войната в Украйна. Цените на борсите и пазарите се движат далеч под нивата от заложените на „Марица изток“ в обявленията. Наред с това липсват и аргументи за тенденциозното завишаване.

Т.нар. временно управление на Чинкова включва и договора със сръбската „Виром  груп“ ДОО , който е сключен без в него да са заложени всички съпътстващи разходи, допълнителни споразумения за възнаграждения, сборове такси, транспортни услуги. По мнение на прокуратурата по този договор има данни за престъпление и би следвало Илза Чинкова да бъде привлечена като обвиняема.

И още потресаващи факти от „Мини Марица – изток“:
оказва се, че държавното предприятие има сключени договори за правно обслужване със сина на Иван Арсениев – зам. изпълнителен директор на „Мини Марица – изток“ (заместник на Чинкова) – Ивайло Иванов Арсениев. И това при наличието на 12 юристи, които са назначени в дружеството.
Експерти посочват, че е нарушен и стабилитетът на дружеството: при изискване 3,35 към 31 декември 2022 г. , коефициентът на стабилност е 1,8.

Зад цялото това невежество и привидно самоуправство в едно от ключовите за енергийната ни сигурност предприятия стои Кръгът „Хотел Родина“, кадруващ от името на президента и видимо злоупотребяващ с името му:  Людмил Стойков и Теодор Осиковски. Преди месеци в хотел Родина, където присъства на тайна сбирка и Николай Копринков, енергетиката на държавата бе „разпределена“ на Людмил Стойков и сие.

Според източници на сайта, Теодор Осиковски като доверено лице на енергийния министър води преговори вместо некомпетентната Чинкова, като по този начин безцеремонно торпилира авторитета на Румен Радев, доколкото му е останал такъв, благодарение на „пътя на копринката“ и Кръгът „Хотел Родина“, който пак е свързан с „пътя на копринката“.
А критиците на Радев с наслада отчитат вече трайните провали в сектора енергетика, които са публична тайна, благодарение на проваления енергиен министър Росен Христов и неговия екип.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини