Имате новина или сигнал? Изпратете ни я на имейл: [email protected]

Тлъсти комисионни за частни компании от пътни такси

Трябва да прочетете

33 млн. лв. от винетки и тол са отишли като комисиони за частни компании.
През 2022 г. държавата е събрала повече пътни такси от предходната година и общите приходи от винетни и тол такси достигат 553.7 млн. лв. Предназначението на тези пари е да се инвестират в подобряване на пътната инфраструктура – както ремонти, така и ново строителство. Част от сумата обаче остава като комисиона за частните търговци, които също имат право да продават винетки и тол такси – т.нар. Национални доставчици на услуги (НДУ). По информация на „Капитал“ комисионата е 7%.
Как се променят приходите
Приходите от пътни такси през 2022 г. са се увеличили спрямо предходната година със 100 млн. лв. или с 22%. Те се движат устойчиво нагоре. През 2019 г. и 2020 г. те бяха около 392 млн. лв. Сумата обаче продължава да е много далеч от заветния 1 млрд. лв., за който се говореше при изграждането на тол системата.

През 2021 г. издръжката на Националното тол управление е била около 84 млн. лв., като е вероятно и през 2022 г. сумата да е сходна. Отделно се плащат по 28 млн. лв. на година на обединение на фирми на австрийската компания Kapsch. Тя изгради тол системата за 185 млн. лв., а след това получи и петгодишен договор за поддържане на системата, като изглежда, че помага с оперирането й – работа, която държавата трябва да изпълнява самостоятелно по закон.

Иначе има и 27.7 млн. лв. събрани компенсаторни такси, около една пета от които също са събрани от частен търговец и съответно са таксувани с комисиона. Така около 111 млн. лв. от приходите отиват за разходи по системата, а още 33 млн. лв. са за комисиони – или общо 150 млн. лв. от събраните пътни такси не отиват за пътища.
Държавата е лош търговец
През 2021 г. държавата в лицето на Агенция „Пътна инфраструктура“ е имала дял от около 18% в продажбите, докато през 2022 г. той вече е 15%. Всички останали пътни такси се продават през каналите на две компании – „Интелигентни трафик системи“ и „Диджитол смарт инфраструктура“ (повече за тях – долу).

Кои са частните търговци
„Интелигентни трафик системи“ е собственост на Станислава Арнаудова, която е и изпълнителен директор на компанията. Арнаудова е създател на веригата 2be, купена след това от БТК.
„Интелигентни трафик системи“ беше първият национален доставчик на услуги, като фирмата е подписала договор с АПИ още на 19 декември 2018 г. – или преди да заработи официално системата за електронна винетка на 1 януари 2019 г. Приходите на фирмата през 2021 г. са 20.6 млн. лв., а печалбата – 2.8 млн. лв.

Първо, АПИ не беше обявила публично процедурата за набиране на национални доставчици, съответно потенциални заинтересовани страни да участват и да има здравословна конкуренция. Ден, след като е избрала фирмата за НДУ, АПИ публикува и условията за кандидатстване на сайта си. В тях вече става ясно, че обхватът на действие е разширен и компанията най-малкото не е имала равен старт с останалите потенциални заинтересовани.
Второ, след това дълго време друга фирма не се включваше в този пазар, а някои дори твърдяха, че умишлено не са допуснати.
Трето, ИТС има очевидни връзки с Kapsch, които са им партньор – например ползват техните бордови устройства. Така кръгът в изграждане на системата, продажба на пътни такси преди нея и опериране до някаква степен е затворен и държавата не изглежда най- силният участник в него. За 2022 г. ИТС получава над 24 млн. лв. комисиони от продадените винетки и тол.
„Диджитол“ официално е собственост на двама американски граждани – Джефри Джон Нортръп и Флорин Ибрани. Първото име на фирмата беше „Конкорд смарт инфраструктура“. Тя заработи през лятото на 2019 г. За 2022 г. получава близо 9 млн. лв. комисиони за продадените винетки и тол.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини