Разпитват сина на Лидия Шулева – Георги и шеф на Credissimo   

Трябва да прочетете

Човекът, който стои зад компанията за бързи кредити “Кредисимо“ Сокол Янков и Георги Шулев – синът на бившия вицепремиер и икономически министър в кабинета на НДСВ Лидия Шулева, са привлечени като свидетели срещу българската криптобанка „Нексо“. Това научи „Истината днес“ от свои източници. Има задържани при мащабната акция срещу нея и са претърсени 15 адреса.
Оказва се, че нещата са по-дълбоки.

Двамата са били съдружници в компанията и след разрив в отношенията, е започнало подаване на серия от сигнали още преди две години.

Самата „Нексо“ е разследвана в САЩ и е била пред  сключване на споразумение с административната прокуратура за различни нарушения от административен характер. Тя е глобена с 45 милиона долара. Сумата е незначителна за компания, която оперира с милиарди.

След обявяването на споразумението, дори цената на акциите е скочила с 25%.

Историята е използвана сега и е бил нает журналист, който е правил интервюта с определена цел.
Според разследващите у нас обаче, българската компания действала като организирана престъпна група, която се занимавала с пране на пари, незаконна банкова дейност и данъчни и компютърни измами. 

“Тази криптобанка е създала и поддържа международна платформа за обмен и предоставяне на заеми на криптовалута“, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 

Собствениците на криптоплатформата са български граждани. Организацията и цялата дейност е от офиси в София, твърдят разследващите. 

“За последните 5 години като оборот през платформата са преминали над 94 млрд. долара.“, уточни Милева.

Нещата не спират до тук.

Каква е връзката между Nexo и HelpKarma?

 Съоснователят на Nexo Коста Кънчев и управителят на „Фондация ХелпКарма“ Константин Кръстев са братовчеди.
Калин Кънчев, баща на Коста Кънчев, пък е в Управителния съвет на „ХелпКарма“, става ясно още от изданието.


Бащата на Коста Кънчев и чичо на Константин Кръстев – Калин Кънчев влиза в Управителния съвет на „Хелп карма“ през март 2018 г., година преди дарителската фондация да преустанови дейност. Тогава, след разследване на БТВ, става ясно, че фондацията е отклонявала средства от кампании за болни хора. 

Малко след това стартира дейността на Nexo.


Според справка в сайта на „ХелпКарма“ криптофирмата е направила дарение към фондацията на 17 мар, 2020: „Водещата в света финансова институция за дигитални активи Nexo се включи в кампанията ни „Заедно срещу коронавирус COVID-19″ с дарение от 20000 лв.!“ 

Credissimo 

Коста Кънчев, част от Nexo, е съосновател и на фирмата за бързи кредити „Кредисимо“, става ясно от справка в Търговския регистър. 

Самият Кънчев е бил в съвета на директорите на „Кредисимо“ от 2011 до началото на 2021 г.

По справка в дейността си Nexo се е представяла в мрежите с добавката „Powered by Credissimo“.

Според търговския регистър, съоснователят на „ХелпКарма“ Константин Кръстев е съосновател и на фирмата за бързи кредити.


А членът на Съвета на директорите на Credissimo Сокол Янков през август 2021 г стана почетен консул на България в Колумбия с решение на служебното правителство на Стефан Янев.

Според осведомени източници Асен Василев като служебен министър на финансите е подписал финансовата обосновка към решението на МС за назначаването му.

Името на Янков се свърза и с организацията „Хелпкарма“. 

През септември 2022 г., след първите международни разследвания срещу Нексо, ръководството на Кредисимо пише: 

До всички заинтересовани лица, 

Във връзка с множеството постъпили запитвания Кредисимо ЕАД иска да уведоми своите клиенти и заинтересовани лица, че групата на Credissimo няма пряко или непряко участие, нито контрол под каквато и да е форма върху бизнеса и дружествата от групата на Nexo (https://nexo.io/). Дружествата от двете групи са отделни юридически лица, с различен бизнес модел, управителни органи, екип и финансиране.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини