Имате новина или сигнал? Изпратете ни я на имейл: [email protected]

ЦИК и “Сиела” ще гушнат 40 млн.лв., идват най-скъпите избори

Трябва да прочетете

До дни ЦИК ще издекламира новата спецификация, изработена от Информационно обслужване. С подписа си Гълъб Донев ще бръкне в джоба на всеки един от нас.

Запътваме се към поредните избори, като всички избори, всеки следващ е по-скъп от предходните. Защо ще питате вие, ами защото провеждането на избори вече е бизнес, който раздава комисионни. Погледнато реално в организацията на изборите има няколко обикновени дейности, които са достигнали имаме НЕудоволствието да Ви информираме, че се готви нова чутовна кражба на още 40 млн.лв., и то по време на една от най-тежките ценови и енергийни кризи в историята.

Вместо да задели пари за компенсиране на най-бедните ни съграждани, или поне да ремонтира окаяните класни стаи, където за кой ли път ще се превърнат в секции, служебният кабинет ще разпише юнашки в полза на “Сиела” бюджет за закупуване на никому ненужни “мобилни камери” за видеонаблюдение в изборния ден.

Експерти по сигурността изчисляват, че с 1/4 от тези 40 млн.лв. могат да се монтират модерни стационарни камери във всяка класна стая и така да се повиши сигурността на децата, но не би. С държавни средства някой ще се обзаведе с луксозни мобилни видео устройства, които не е ясно колко време ще се ползват и дали на есен няма да бъдат подменени с нови, още по-скъпи и ненужни джаджи.

Още поне 700 000,00 лв. ще бъдат потрошени за т.нар. “логистика”, демек за транспортирането на изборните машини до  точките за гласуване. Поне толкова е поискала “Сиела” за последните парламентарни избори.

Вместо тази специфична и доста рискова дейност да се възложи на куриерска компания с традиции и опит от типа на “Спиди” и “Еконт”, а защо не и на държавната “Български пощи”, с разноса ще се занимава отново “Сиела”. На дебели цени.

Проста сметка сочи, че ако вместо на изборния си любимец, ЦИК възложи транспорта на някоя от горепосочените компании, единичната цена за пренос на една машина ще излезе около 7 лева, пряко сили 10. За разноса на 11 000 машини. отстъпката ще е огромна.

Освен това “Спиди”, “Еконт” и другите логистични компании имат специализиран софтуер, който следи машините, предаването им от ръка на ръка и къде се намират в момента.

Обаче ЦИК тъпо и упорито си правят документацията за обществените поръчки така, че да печели само “Сиела”, защото не разделят логистиката, поддръжката и подготовката на различни поръчки, ами я правят на принципа “всичко в едно”, за да може само “Сиела” да се кандидатира. И каквато цена обяви, ЦИК я утвърждават като “селски кметове”. Защо?

Явно “Сиела”има традиция да “черпи” някой от ЦИК. А може би някой над ЦИК? Защото за такава дебела цена от 700 000 лева, “Спиди”, “Еконт” и останалите, не само ще доставят машините, но и ще ги произведат, изчисляват печени изборджии.

Другата кражба ще е от техниците на “Сиела” в страната, които са задължени да поддържат машините по време на избори. На последния парламентарен вот, фаворизираната от всички власти фирма е гушнала 2 395 000 лв. А техниците им се оплакват , че им плащат само по 400 лева за двата дни избори. По наши изчисления, “Сиела” трябва да е имала около 6000 човека на терен. Това е повече от полицията и е абсолютно ментърджийство. Реалният брой на техниците е около 1000 човека, в зависимост от изборите. Освен това машините се слагат само в училища и общински сгради, и то в населени места с над 500 избирателя (т.е. огромна част от селата са отрязани и няма техници).

Като ударим калема става ясно, че само от перото техници “Сиела” имат 2 милиона чиста печалба!!!

Към предходните 5 въпроса, ще добавим и три факта, очертаващи ретроспективно мащабите на изборната измама:

факт 1: Първият договор за наем на машини е през 2014. Тогава се състезават няколко участника, а “Сиела” играе през двама от тях, по думи на хора от кухнята. Спецификацията за този търг се пише от Информационно обслужване, а според информация на участници в процеса, лично Ивайло Филипов я разнасял “насам натам” в офисите на заинтересованите лица. Важен щрих от пейзажа е, че по онова време той дори още не е шеф

факт 2 Спецификацията за наемането на машините е толкова подробна, че в нея се описва и методиката за гласуване с тях. Целта е по този начин да бъдат отстранени всички останали конкуренти. Тук е мястото да издадем, че на търга тогава са се явили и български производител с доста по-ниски цени, но печели вечният изборджия “Сиела”.

факт 3 След успешната спецификация, всички обществени поръчки за машини от 2014 до 2021 се правят само с нея и Ивайло Филипов “заслужено” става шеф на ИО, с малко прекъсване от 2 години. Спецификацията я има в описание на обществените поръчки на ЦИК в Агенцията за обществени поръчки. До момента са правени около 10 търга за машини, в началото за наем, а после и за закупуване. Най-големият търг за закупуване на машини през 2021 е направен със същата спецификация, с която “Сиела” неизменно печели от 2014 г.насам. Няма значение, че от 2014 до 2021 са се сменили поне 4 -ма шефове на ЦИК. Победителят е неизменен.

“Не вярваме да има друга причина, освен корупционна, ЦИК пет години подред да възлага само на “Сиела” както логистиката, така и поддръжката, че и компютърните услуги, като “Сиела” не е специализрана в нито едно от тези дейности”, сподели под сурдинка изборен експерт, към когото се обърнахме за коментар.

Освен ако някой главнокомандващ не взема парите, а ЦИК само да изпълняват. “Сиела” играят твърдо на 50-60% печалба защото нямат конкуренция. И най-интересното всеки следващ избор е по-скъп от предходният независимост от дейностите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини